OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Alessandro Rampazzo

Koronatalvi houkutteli suomalaiset avantoon – kävijämäärä räjähti Eiranrannassa

Avantouinti on suomalainen perinnelaji, jonka harrastamisella voi olla lukuisia terveysvaikutuksia. Luonnolliseen kylmähoitoon koukkuun jääneet vannovat sen lievittävän stressiä, sekä kehon erilaisia kipu- ja tulehdustiloja. Avannossa uimiseen on ihastunut myös 44-vuotias Mikko Ojanen. Hän on harrastanut avantouintia aktiivisesti jo kymmenisen vuotta. Muutettuaan Jyväskylästä Helsinkiin vuonna 2016 hän perusti Facebookiin Eiranrannan kylmävesiuimarit-ryhmän, jossa on tänä päivänä yli 600 jäsentä.

– Mulla ei ollut täällä juurikaan uintikavereita, niin kävi sillä tavalla, että päädyin perustamaan tämän Facebook-ryhmän. Ajattelin, että olisi kiva, jos ryhmään tulisi muutama tyyppi, että ei tarvitsisi käydä yksin uimassa ja niin kuin näkyy, nykyään täällä ei tarvi ikinä olla yksin, Ojanen kertoo OHO TV:lle.

Korona innosti ulkoharrastuksiin

Ojanen myöntää Facebook-ryhmän suosion yllättäneen hänet. Etenkin tänä vuonna uusia jäseniä on tullut huimasti.

– Korona-aikana avantouinti on noussut tosi suosituksi. Luulen, että taustalla on se, että kun ihmiset eivät oikein pääse mihinkään, ja nyt kun vielä on lunta, niin pitää lähteä joko hiihtämään tai avantoon. Ainakin minun somekuplassani näyttää siltä, että kaikki käyvät nyt avannossa, hän nauraa.

Monesti avantojen kiinni jäätymistä ehkäistään pumpuilla, mutta Eirassa sellaiselle ei ole tarvetta.

– Meillä on ollut talkoita, joilla pidetään avanto auki. Nykyään täällä käy niin paljon jengiä, että se pysyy auki, Ojanen sanoo.

Mikko Ojanen pulahti avantouinnille Eirassa. Kuva: Alessandro Rampazzo

Ojanen uskoo, että avantouinti vetoaa suomalaisiin monesta eri syystä. Paitsi että kyseessä on edullinen ja aikatehokas harrastus, se on myös lähellä suomalaista saunakulttuuria.

– Tässähän on tavallaan käänteisesti kyse samasta asiasta kuin saunassa. Kuumassa saunassa tulee rentoutunut olo. Samoin, kun menee kylmään veteen, niin pois tullessa on rento ja itsensä voittanut olo. Avantouinnin jälkeen tulee hillittömän hyvä fiilis, hän ylistää.

Melkein kuka vain, koska vain

Ajatus hyiseen veteen pulahtamisesta kauhistuttaa monia. Ojasen mukaan avantouinnin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla ekstreemi kokemus.

– Kannattaa mennä porukassa, jossa on mukana kokenut kävijä. Sitten vain rohkeasti avannolle ottamaan tuntumaa. Avantoon kannattaa mennä rauhallisesti, hengitellä siinä pari hengenvetoa ja tulla sitten rauhallisesti ylös. Luulen, että moni hurja kokemus tulee siitä, että kun sinne mennään tosi nopeasti, niin tulee shokkireaktio.

Ojanen kokee, että pikaisen pulahduksen palkka on moninkertainen.

– Tämä on esimerkiksi treenin jälkeen hyvä. Ei tarvitse käydä hieronnassa yhtä usein, tämä poistaa stressin ja minulle se ehdoton juttu on, että nukun tosin hyvin kun käyn tuolla. Samoin, jos vanhemmilla ihmisillä on reumakipuja tai muuta vastaavaa, tämä lievittää niitä.

Entäs sitten sellaisina talvina, kun jäitä ei ole? Voiko avantouinnin huumasta nauttia Helsingissä myös leudompina talvina? Ojanen lupaa, että voi.

– Merivesihän on viileää melkein koko ajan. Avanto tekee siitä jännempää, mutta vaikka meri olisi auki niin samalla tavalla vaan polskuttamaan. Käyn uimassa ihan läpi vuoden ja luulen, että niin tekee suurin osa ryhmän jäsenistä.

Itse asiassa, kevättalvi on Ojasen mukaan paras aika avantoharrastuksen aloittamiselle.

– On kivempi aloittaa, kun kevätaurinko jo lämmittää. Sitten uit kesän ja jatkat syksyllä, niin hupskeikkaa, olet kohta uinut läpi vuoden!