OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

kuva: unsplash.com

Voiko ruusufinnistä kärsivä käyttää tehoaineita ihonhoidossa?

Ruusufinni on varsin yleinen vaiva. Ihonhoidon asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että hellävarainen ja minimalistinen ihonhoitorutiini on parasta lääkettä oireilevalle ruusufinnille. Liian voimakkaita tuotteita kehotetaan välttämään, sillä herkistynyt iho voi reagoida niihin voimakkaasti.

Usein ruusufinni ei kuitenkaan ole ainoa iho-ongelma, johon sen kantaja kaipaisi apua. Miten herkkäihoinen voi esimerkiksi puuttua ikääntymisen ensimmäisiin merkkeihin, jos voimakkaat retinolituotteet pahentavat ihon oireilua? Meikkitaiteilija ja Voguen meikkitoimittaja, ruusufinnistä itsekin kärsivä Rose Gallagher tietää, millaiset tuotteet herkälle ja punoitukseen taipuvaiselle iholle sopivat.

Varovasti alkuun

Ruusufinni ei automaattisesti tarkoita, että kaikista tehoaineista olisi pakko luopua kokonaan. On kuitenkin ensisijaisen tärkeää, että mahdolliset oireet rauhoitetaan ennen aktiivisten ainesosien lisäämistä ihonhoitorutiiniin. Jos ihon suojavaippa on jo valmiiksi järkkynyt, tujut aineet ärsyttävät yliherkkää ihoa entisestään.

– Konsti, jonka olen omaksunut omaan ihonhoitorutiiniini, on käyttää aktiivisia aineita vain alueilla, jotka eivät ole yhtä taipuvaisia punoitukseen. Minulla tuo alue on otsa, Gallagher vinkkaa.

Samaa lähestymistapaa suosittelee myös Kate Somerville, samannimisen kosmetiikkabrändin perustaja ja Hollywood-julkkisten luottohenkilö.

– Jos käytät aktiivisia ainesosia, pidä ne poissa alueilta, joilla ruusufinniä ilmenee. Käytä näillä alueilla rauhoittavia ainesosia, kuten peptidejä ja keramideja, ja levitä vaikuttavat aineet, kuten C-vitamiini tai retinoli, muualle kasvoihin.

Tunne rajasi

Ruusufinnin oireillessa ihon tekstuuri saattaa muuttua epätasaiseksi. Usein ruusufinnistä kärsivät haaveilevatkin ihoa silottavista kuorivista ihonhoitotuotteista. Kuorinnan ajatellaan olevan liian raju käsittely punoitukseen taipuvaiselle iholle, mutta kuorivissa tuotteissa on eroja.

– Minulta kysytään paljon, mitkä kuorivat aineet ovat turvallisia käyttää. PHA-hapot ovat erinomainen, hellävaraisen kuorinnan tarjoava vaihtoehto. Ne toimivat myös humektantteina, jotka sitovat kosteutta iholle, neuvoo ihoterveyden asiantuntija Dija Ayodele lehdessä.

Asiantuntijat korostavat jatkuvasti aurinkosuojan tärkeyttä. Tämä on erityisen tärkeä ohjenuora ruusufinnin kanssa eläville, sillä UV-säteily voi laukaista tai pahentaa oireita. Herkän ihon hoidossa on aina edettävä ihon ehdoilla ja keskityttävä suojaamaan ihoa ärsykkeiltä. Hyvinvoivalla iholla on enemmän pelivaraa.

– Mutta kun sinulla on herkkä iho, et voi seurata joka ikistä muotivillitystä, muistuttaa British Skin Foundationin lähettiläs ja ruusufinniin erikoistunut Lex Gillis.

Lähde: Vogue UK