OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Uusi suurtutkimus: Lähes joka kolmas suomalainen ostaisi auton käymättä autoliikkeessä

Noin kolme kymmenestä vastaajasta olisi valmis ostamaan auton käymättä autoliikkeessä, käy ilmi Kamuxin teettämästä uudesta Suomalaiset autokaupassa -tutkimuksesta. Lähikontaktittoman kaupanteon suosituin muoto olisi tällöin puhelin, kun taas noin neljäsosa voisi lisäksi käyttää chat-palveluita ja videopuhelua autoliikkeen kanssa asioimiseen.

Pandemia-aika on tuonut tullessaan suosituksia välttää kasvokkain tapahtuvaa kanssakäymistä, ja käytänteet näkyvät myös autokaupassa. Lähes joka kolmas (29 %) suomalainen voisi ostaa auton käymättä autoliikkeessä, miesten (32 %) ollessa avoimempia ajatukselle kuin naisten (24 %).

– Koronapandemian aikana etäyhteyksien ja digitaalisuuden merkitys on korostunut. Toki autokauppa meillä on jo pitkään ollut varsin digipainotteista, mutta esimerkiksi viime vuonna chat-keskustelujen määrä kasvoi noin 20 %, kertoo Kamuxin maajohtaja Ilkka Virtanen.

Puhelin suosituin asioimistapa etänä

Suurin osa vastaajista, eli kaksi kolmasosaa, käyttäisi mieluiten puhelinta autoliikkeen kanssa asioimiseen, mikäli ei olisi aikeissa vierailla paikan päällä liikkeessä. Hieman yli neljäsosa turvautuisi mielellään chat-palveluun ja hieman alle neljäsosa puolestaan videopuheluun.

Vastauksissa korostuu nuorten aikuisten tottuneisuus nykyteknologiaan, sillä jokainen vaihtoehtona ollut yhteydenpitoväline koetaan 18–34-vuotiaiden keskuudessa mielekkäämmäksi kuin sitä vanhempien vastaajien piirissä. Ainoastaan videopuhelut eivät saa kolmekymppisiä innostumaan.

– Meidän havaintomme arjessa on sama kuin tutkimuksenkin, eli puhelin on kuitenkin edelleen se kaikkein suositun tapa tehdä kauppaa. Whatsapp-videoesittelyihin kiinnostus on ollut kasvavaa, etenkin silloin, jos kiinnostava auto sijaitsee jollakin toisella paikkakunnalla. Videon avulla saa sekä auton sisä- että ulkopuolen kunnosta ja varustuksesta hyvän käsityksen, jolloin ostopäätöstä ei tarvitse tehdä niin sanotusti sokkona, Virtanen toteaa.

Lähde: Kamux