OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

10 syytä, miksi hiuksesi tuntuvat ohuemmilta

Ihmetteletkö suihkukaivoon kertyvien hiusten määrää, tai tuntuvatko hiukset ohuemmilta harjatessa? Moni nainen kokee hiustenlähtöä jossain vaiheessa elämäänsä. Hiustenlähdön taustalla voi olla eri syitä. Glamour listasi kymmenen syytä siihen, miksi hiukset saatavat yhtäkkiä tuntua ohuemmilta.

1. Stressi

Mennyt vuosi on ollut meille kaikille stressaavaa aikaa. Valitettavasti ei ole mikään salaisuus, että krooninen stressi näkyy myös ulospäin. Stressiperäisestä hiustenlähdöstä käytetään nimeä Telogen Effluvium. Stressi voi saattaa hiustupen ennenaikaiseen telogeeni-, eli lepovaiheeseen. Tällöin hius lakkaa kasvamasta ja irtoaa noin kolmen kuukauden kuluttua. Telogen Effluvium on myös yksi Covid19:n mahdollisista sivuvaikutuksista.

– Asiakkaillani, jotka ovat sairastaneet Covid-19:n on melkein poikkeuksetta esiintynyt hiustenlähtöä noin kuusi viikkoa tartunnan jälkeen, vahvistaa trikologi Mark Blake lehdessä.

Hyvä uutinen on, että hiukset kasvavat takaisin, kunhan stressi saadaan selätettyä.

2. Äkillinen laihtuminen tai ruokavalion muutos

Rajut dieetit lupaavat nopeaa laihtumista, mutta niillä on hintansa. Rajoittava ruokavalio voi aiheuttaa hiustenlähtöä, jos elimistö ei enää saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

Suosi aina monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Hiukset tarvitsevat erityisesti proteiinia, joten sen riittävästä saannista tulee huolehtia päivittäin.

3. Kova käsittely

Onko sinulla tapana sitoa hiukset aina samalla tavalla kiinni? Muista, että tiukat kampaukset ja kumilenkit vahingoittavat hiuksia. Katkeilleet hiukset taas tuntuvat ohuemmilta.

– Myös liialliset käsittelyt voivat vaikuttaa hiusten lujuuteen ja aiheuttaa katkeilua, joka saa hiukset näyttämään ohuemmilta, lisää Inanch London-kampaamon Inanch Emir.

Muista olla lempeä hiuksiasi kohtaan. Selvitä takut varovasti, hiuksia kiskomatta ja anna hiusten olla välillä auki. Jos värjäät hiuksiasi usein, keskustele kampaajan kanssa hellävaraisemmista vaihtoehdoista.

4. Korkea kuume

Korkea kuume voi asettaa hiustupet väliaikaisesti lepotilaan, kun keho keskittää voimavaransa infektion torjuntaan. Mitä korkeampi kuume ja mitä pidempään se kestää, sitä enemmän hiuksia lähtee. Hiustenlähtö ei kuitenkaan näy välittömästi.

– Moni ei osaa yhdistää hiustenlähtöä sairasteluun, sillä he miettivät vain, mitä he ovat tehneet aivan äskettäin, huomauttaa konsultoiva trikologi Sally-Ann Traver Cotswoldin trikologiakeskuksesta.

5. Raudan puute

Muun muassa stressi, yksipuolinen kasvisruokavalio tai jopa säännöllinen verenluovutus voivat johtaa raudan puutostilaan. Tämä puolestaan voi aiheuttaa hiusten ohenemista.

Raudan saannista on hyvä huolehtia nauttimalla säännöllisesti rautapitoisia ruokia, kuten pinaattia, palkokasveja tai punaista lihaa. Jos tiedät kärsiväsi raudanpuutteesta, voit myös harkita raudan ottamista lisäravinteen muodossa.

6. Päänahan laiminlyöminen

Päänahan hyvinvointi on keskeinen tekijä hiusten kunnossa. Terveet hiukset kasvavat terveestä päänahasta.

– Tukkivat aineet ja tuotekertymät voivat tukahduttaa hiustupen. Silloin hius ei pääse kasvamaan normaalisti, sanoo Burnett sanoo kampaaja Sam Burnett.

Älä siis rajoita hiustenhoitoa pelkästään hiusten pituuksiin. Kuori ja kosteuta päänahkaa säännöllisesti sille tarkoitetuilla tuotteilla.

7. Vitamiinipuutokset

Myös B12- ja D-vitamiini ovat tärkeitä hiusten hyvinvoinnin kannalta. Olemme oppineet suojaamaan ihoamme auringolta, mikä on tietenkin hyvä asia. On kuitenkin syytä muistaa, että valtaosa päivittäisestä D-vitamiinista saadaan auringosta. Siksi D-vitamiinin puutostilat ovat yhä yleisempiä. Koska B12-vitamiinia saadaan pääasiassa eläinperäisistä elintarvikkeista, sen puutos on yleisintä kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa.

Mikäli kehon tarvitsemia vitamiineja ei saa riittävästi ruokavaliosta ja auringosta, kannattaa niitä nauttia ravintolisänä.

8. Ehkäisy

Ehkäisyn aloittaminen tai menetelmän vaihtaminen saattaa vaikuttaa kielteisesti hiuksiin. Estrogeenia sisältävät ehkäisypillerit voivat jopa parantaa hiusten kuntoa, mutta ainoastaan progesteronia sisältävät pillerit voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Keskustele lääkärin kanssa erilaisten ehkäisymenetelmien mahdollisista sivuvaikutuksista.

9. Raskaus

Raskauden mukaan tuomat hormonaaliset muutokset vaikuttavat hiusten kuntoon. Moni nainen kertoo hiustensa voineen raskauden aikana paremmin kuin koskaan. Heilurin toisessa päässä on kuitenkin mahdollinen hiustenlähtö

– Raskauden ajan hormonaalisten muutosten vuoksi suurempi määrä hiuksia siirtyy lepovaiheeseen, Burnett kertoo.

Onneksi raskauden aiheuttama hiustenlähtö ei ole pysyvä tila.

10. Kilpirauhasen sairaudet

Myös kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa hiusten ohenemista.

– Se aiheuttaa myös hiusten kuivumista, kynsien haurastumista, painonnousua ja väsymystä, Traver sanoo.

Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, ota yhteys lääkäriisi.

Lähde: Glamour