OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

OP: Korona-aika sai nuoret seuraamaan rahankäyttöään aiempaa tarkemmin

OP:n teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että moni nuori kunnostautui koronavuoden aikana oman talouden hoitamisessa. Taloustaitojen edistämiselle on kuitenkin edelleen tarvetta.

Koronapandemia on horjuttanut taloutta, ja se iski voimalla varsinkin nuoria naisia työllistävälle matkailu- ja palvelualalle. Osalla henkilökohtainen taloustilanne vaikeutui viime vuonna muun muassa lomautusten ja irtisanomisten takia. OP:n kyselytutkimuksen mukaan 16–24-vuotiaista kuitenkin lähes 40 prosenttia koki oman taloustilanteensa pysyneen ensimmäisenä koronavuotena ennallaan. Kolmannes koki sen jopa parantuneen ja vajaa kolmannes sen heikentyneen.  

Äkillinen koronashokki laittoi suomalaisten taloustaidot testiin. Nuorista jopa puolet kertoi seuranneensa viime vuonna rahankäyttöään aiempaa tarkemmin. Lisäksi noin kolmannes lisäsi säästämistä ja noin neljännes aloitti säästämisen tai sijoittamisen. 

Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia nuorista säästää säännöllisesti kuukausittain ja noin neljännes lähes joka kuukausi. Yleisin säästöön laitettu summa on 50–100 euroa kuukaudessa (38 prosenttia). Yli 60 prosenttia nuorista kertoi varautuvansa säästämisellä yllättäviä menoja varten, ja vain alle 5 prosenttia ei ollut säästänyt koskaan.

– Viime vuonna etenkin nuorten kesätyömahdollisuudet heikentyivät, mikä osaltaan heijastuu nuorten taloustilanteeseen. On kuitenkin hienoa huomata, että korona-aikana moni on myös pystynyt ottamaan uusia askelia oman taloutensa vahvistamiseksi. Kriisin aikana taloustaitojen merkitys on korostunut entisestään, kommentoi OP Ryhmän viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Tuuli Kousa

Viikon aikana taloustaito-opetusta 11 000 yläkouluikäiselle

OP viettää 22.–26.3.2021 vuosittaista Taloustaitoviikkoa yhtä aikaa kansainvälisen Global Money Weekin kanssa. Viikon aikana osuuspankit ympäri Suomea opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille OPxRahapuhetta-opetustuokioissa. Pääasiassa etäyhteyksien välityksellä järjestettävien opetustuokioiden kautta tavoitetaan viikon aikana jopa 11 000 yläkoululaista.

– Nuoret kaipaavat enemmän puhetta rahasta sekä konkreettista opetusta arjen talouden hallintaan. Taloustaidot ovat tärkeä osa kansalaistaitoja ja nuoruudessa opitut asiat heijastuvat myönteisesti pitkälle aikuisuuteen, Kousa muistuttaa. 

Lähde: OP Ryhmä