OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Mökkikauppa kävi kuumama koronavuoden aikana – näitä asioita suomalaiset arvostavat mökkeilyssä

Mökkikauppa kävi kuumana koronavuoden aikana. Kun mökki on hankittu, niin sitä kunnostetaan mieleiseksi. K-Rauta tutki, mistä mökkeilijät unelmoivat ja miten kesämökkiä halutaan tänä kesänä kunnostaa.

Mökkejä on koronavuonna ostettu ennätysmäärä. Maanmittauslaitoksen mukaan sekä rakentamattomien rantatonttien että rantamökkien kauppa on kasvanut selvästi. K-Raudan tutkimuksen mukaan mökille vetäydytään perinteisten asioiden pariin: mökiltä kaivataan erityisesti saunomista, veden läheisyyttä ja rauhallisuutta. Myös luonto, mahdollisuus rentoutua ja grillausmahdollisuus vetoavat suomalaisiin. Mökillä halutaan oleilla perheen kanssa ja viettää yhteistä aikaa useammassa sukupolvessa.

Mökillä keskitytään ulkotilojen kunnostukseen

Nikkarointi ja erilaiset kunnostustyöt kuuluvat suomalaisten mökkielämään. Kyselyn mukaan ihmisten mökkisuunnitelmissa on tänä vuonna ulkomaalausta, laiturin ja saunan kunnostamista, sekä terassin rakentamista. Muista remonttikohteista esille nousivat muun muassa lisä- tai piharakennuksen kunnostus, pihan kunnostus, sisäremontit ja kaivoremontti.

– Saunomisen ja uimisen rooli mökkipuuhissa korostuu remonttikohteissa, ja myös terassi kuuluu olennaisena osana mökkiläisen elämään, kiteyttää K-Raudan ketjujohtaja Olli Pere.

Mökkipihaan kuuluvat suomalaisten mielestä ruokailupaikka, kompostointimahdollisuus ja hyötykasvimaa.

– Tutkimustulokset kertovat, että mökillä halutaan olla lähellä luontoa ja huomioida ympäristöystävällisyys niin kierrätyksen kuin oman ruuan tuotannon muodossa, Pere lisää.

Unelmissa palju ja laituri

Kyselyn mukaan suomalaiset mökkeilijät unelmoivat eniten paljusta tai poreammeesta. Myös uusi laituri, terassi ja aurinkopaneelit siintävät lomailijoiden haaveissa.

– Veden läheisyys mökkirannassa tai paljussa ja poreammeessa korostuu unelmissa. Ehkä se kertoo siitä, että tuhansien järvien maassa vesi on meille luonnollinen ja rauhoittava elementti. Vastaukset voivat kertoa myös siitä, että palju ja poreamme ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen mökkimaisemaan, Pere arvioi.

Koronavuosi on saanut ihmiset arvostamaan tilaa ja väljyyttä niin ulkona kuin sisällä. Kyselyyn vastanneiden unelmien mökki onkin talviasuttava kakkosasunto. Ostoaikeissa olevat suomalaiset etsivät talviasuttavia kohteita ja nykyiset mökin omistajat kertoivat haluavansa laajentaa nykyistä mökkirakennusta.

– Tämä kertoo varmaan myös poikkeusajasta ja siitä, että etätyömahdollisuudet ovat lisääntyneet. Ihmiset haluavat viettää aikaa rauhassa luonnon lähellä vuodenajasta riippumatta, Pere sanoo.

Toisaalta myös perusmökille löytyy yhä faneja sen helppohoitoisuuden vuoksi.

Lähde: K-ryhmä