OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelussa sisäisten äänien tasapainoa käsittelevä Pirjo ja Tyyne

Sanna Fäldt, Sanna Salovuori: Pirjo ja Tyyne, 2021

Millainen on sinun sisäinen kertojaäänesi?

Sanna Fäldt on työelämävalmentaja, muutosjohtamisen asiantuntija ja mindfulness-ohjaaja. Sanna Salovuori on työelämävalmentaja, muusikko ja viestinnän ammattilainen. Tämän vakaan ammattitaidon pohjalta on syntynyt tietokirja Pirjo ja Tyyne – kesytä sisäiset äänesi.

Tämä yhteistuotos käsittelee niitä oman päämme sisällä asuvia ääniä, joiden kanssa käymme arjessamme jatkuvasti sisäistä vuoropuhelua. Kirjan mukaan on tärkeää tiedostaa, mihin sävyyn nämä keskustelukumppanimme puhuvat, sillä sisäinen puheemme vaikuttaa elämäämme varsin laaja-alaisesti.

Kirjassa esitellyt äänet, Pirjo ja Tyyne, ovat toistensa vastavoimia. Pirjo on liikkeellepaneva voimamme, joka patistaa meitä tarttumaan asioihin ja piiskaa meitä suoriutumaan paremmin. Tyyne puolestaan on armon ja myötätunnon ääni, joka tukee ja rauhoittaa meitä. Kumpaakin ääntä tarvitaan, mutta jos niiden tasapaino järkkyy, voi arki alkaa tuntua vähemmän mielekkäältä. Sannojen mukaan erityisesti Pirjolla on nykymaailmassa taipumus ottaa liikaa valtaa naisten sisäisessä keskustelussa. Tämän seurauksena naiset suhtautuvat itseensä liian ankarasti ja kärsivät kohtuuttomasti muiden tai heidän itsensä heille asettamista paineista. Kirja käsittelee Pirjon ja Tyynen kautta suhdettamme muun muassa työelämään, omaan kehoon ja ihmissuhteisiimme; elämän niihin osa-alueisiin, joissa Pirjo helposti tukahduttaa Tyynen. Kirja kutsuu lukijan pohtimaan, kuinka sisäinen kertojaäänemme vaikuttaa omaan maailmankatsomukseemme ja hyvinvointiimme.

Kyseessä ei ole missään nimessä kaunokirjallinen teos, vaan self help -kirja. Kuten nimivalinnat Pirjo ja Tyyne jo paljastavatkin, kirjan kieli on maanläheistä ja helppolukuista. Todennäköisesti nimien pyrkimyksenä on tehdä tietokirjamaisesta lähestymistavasta kepeämpi ja helposti lähestyttävä. Toisissa (kuten tässä lukijassa) nimet saattavat herättää lähinnä ärsytystä, mutta niihin ei pidä takertua; takaa paljastuu validi keskustelu meissä kaikissa elävistä, usein keskenään ristiriitaisista äänistä. Pirjon ja Tyynen sijaan niitä voisi yhtä hyvin ajatella vaikkapa feminiini- ja maskuliinienergiana, kuten kirjassa osuvasti kuvaillaan.

Feminiinienergia on pehmeää, lämmintä, maanläheistä ja passiivista. Ilman sitä emme osaisi rauhoittua ja rentoutua – kuulostaa ihan Tyyneltä! Maskuliinienergia taas on kovaa, aktiivista, aikaansaavaa ja suorittavaa. Ilman sitä emme saisi mitään aikaiseksi – ilmiselvä Pirjo.” (sivu 31)

Kirja ei välttämättä mukaansatempaava, mutta siinä on panostettu puhtaaseen dataan ja käytännönläheisiin ohjeisiin. Pirjon ja Tyynen kenties parasta antia ovatkin hyödylliset harjoitukset, joiden ansiosta lukija voi halutessaan tehdä lähempää tuttavuutta juuri omien sisäisten ääniensä kanssa sen sijaan, että kirjan opit jäisivät teorian tasolle. Harjoitukset opastavat kädestä pitäen lukijaa tutkimaan sisäisen puheensa sävyä ja tarpeen vaatiessa työstämään sitä rakentavammaksi. Selkeästi jäsennetty kirja mahdollistaa myös sen, että yksittäisiin harjoituksiin tai aihealueisiin voi helposti palata myöhemmin. Ja jotta et tuntisi olevasi yksin elämän haasteiden edessä, vertaistukea saa suomalaisten naisten kirjassa jakamista kokemuksista.

Osta kirja Adlibrikselta.

Pirjo ja Tyyne

Sidottu, Suomi, 2021

Sanna Fäldt, Sanna Salovuori

Sanna Fäldtin ja Sanna Salovuoren Pirjo ja Tyyne – Kesytä sisäiset äänesi on tietokirja, joka auttaa sinua tunnistamaan sisäisen puheesi ja pohtimaan, mikä siitä on sinulle hyväksi ja mikä ei.

Jokainen meistä käy päivittäin itsensä kanssa sisäistä keskustelua. Siinä, kuten kahden ihmisenkin kesken, keskustelukumppanilla on väliä. Sisäinen puheemme vaikuttaa elämäämme ja ympäristöömme sekä omaan että rakkaidemme hyvinvointiin.

Osta kirja tästä.

E-kirja

Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!