OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Jani Laukkanen

Virtuaalinen Via Crucis katsottavissa palmusunnuntaista alkaen

Koronavirukseen liittyvät rajoitukset eivät peru Helsingin vuosittaista pääsiäisvaellusta, vaan sitä voi seurata lyhytelokuvana verkossa.

Tänä pääsiäisenä Jeesus kävelee aiempia vuosia hiljaisemmilla Helsingin kaduilla. Vaellukselle pääsee mukaan verkossa, sillä jo 25 vuoden ajan Helsingin keskustassa nähty pääsiäisvaellus Via Crucis muuntuu verkossa julkaistavaksi lyhytelokuvaksi. Se on nähtävissä palmusunnuntaista 28.3. alkaen koko pääsiäisen ajan eri kanavissa.

– Tänä vuonna vaellus ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, vaan sen voi nähdä missä tahansa ja koska tahansa. Koronavirus toi rajoituksia toimintaan, mutta meille se toi myös mahdollisuuden lähteä tekemään perinteitä uudella tavalla, iloitsee Via Crucisin tuottaja Jaana Rantala.

Runoilija-kirjailija Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittamassa näytelmässä kohtausten näyttämönä ovat autiot Helsingin kadut vailla ristin sielua, vain Jeesus käyskentelemässä rajoituksien hiljentämässä kaupungissa. Jeesuksen-roolissa nähdään Panu Haavisto. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Marjaana Kuusniemi, Esa Ruuttunen, Eeva-Maija Haukinen ja Taisto Reimaluoto. Ohjaajina videoesityksessä toimivat teatteriohjaaja Markku Arokanto (henkilöohjaus) ja MuM, teologian kandidaatti Antti Vuori, jonka vastuulla on kameraohjaus ja kuvaaminen.

Esityksen musiikkisävellyksistä vastaa muusikko Pekka Simojoki, sovituksista Antti Vuori ja kuoronjohdosta MuM Nina Pakkanen. Visuaalinen ilme on pukusuunnittelija-lavastaja Riitta Röpelisen käsialaa.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis eli Ristin tie perustuu keskiaikaiseen perinteeseen. Helsingissä esitystä ovat vuosittain seuranneet kymmenet tuhannet pääkaupunkiseutulaiset. Tämänvuotinen Via Crucis -lyhytelokuva tullaan julkaisemaan Facebookissa Via Crucis Helsinki -sivulla, sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla.

Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Työryhmä koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista.

Lähde: Kirkko Helsingissä