OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Lemmikille turvallinen pääsiäinen – suklaat, pääsiäiskoristeet ja kukat lemmikin ulottumattomiin

Suklaamunat, höyhenet ja muut pääsiäiskoristeet sekä pääsiäiskukat kuten narsissit luovat monen kodissa pääsiäisen tunnelmaa. Valitettavasti kaikki edellä mainitut voivat aiheuttaa kodin lemmikeille harmia, kuten myrkytyksen oireita tai suolistovaivoja. Pääsiäiskoristeet ja pääsiäisen herkut kannattaa siis muistaa sijoittaa lemmikin ulottumattomiin. Agria Eläinvakuutus kertoo mitä lemmikkitaloudessa kannattaa huomioida pääsiäisenä.

Suklaat koiran ulottumattomiin

Pääsiäisenä moni koti on täynnä suklaamunia. Koiratalouksissa suklaat kannattaa kuitenkin säilyttää koiran ulottumattomissa, sillä suklaa on koiralle vaarallista. Suklaa sisältää teobromiinia, jota koiran ruoansulatuselimistö ei pysty pilkkomaan. Se voi pieninäkin määrinä aiheuttaa koirille myrkytyksen. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää. Se, kuinka paljon teobromiinia koiran elimistö sietää, on yksilöllistä ja riippuu muun muassa koiran koosta ja suklaan kaakaopitoisuudesta. Yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytysoireita syötyään noin sata grammaa maitosuklaata tai 25-50 grammaa tummaa suklaata. Tavallisia suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Koira voi myös täristä, vaikuttaa levottomalta sekä saada kramppeja ja sydämentykytystä. Jos koira syö suklaata, tarkkaile sen vointia ja mikäli sillä ilmenee myrkytyksen oireita, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Pääsiäiskoristeissa piilee vaara

Pääsiäiskoristeet, kuten muoviset pääsiäismunat, tipukoristeet, höyhenet ja pääsiäismunista tulleet lelut voivat koiran tai kissan silmissä näyttää leluilta tai syötäviltä herkuilta. Koristeet tai niiden osat voivat kuitenkin aiheuttaa lemmikille harmia. Ne voivat tehdä haavoja lemmikin suuhun tai nieluun, tai juuttua hampaiden väliin, nieluun tai henkitorveen. Niellyt esineet voivat juuttua tai vahingoittaa ruoansulatuskanavaa. Pahimmassa tapauksessa suolistoon juuttunut esine voidaan joutua poistamaan leikkauksen avulla. Sijoita siis pääsiäiskoristeet lemmikin ulottumattomiin.

Valitse pääsisäiskukat oikein

Monet kukat ja kasvit kuuluvat pääsiäiseen, mutta tietyt kukat, kuten narsissi, ovat kissoille myrkyllisiä. Kissalle voi tulla myrkytyksen oireita esimerkiksi, jos se syö sopimattoman kasvin lehtiä. Kissalle sopimattomien kukkien ja kasvien aiheuttamia myrkytyksen oireita ovat muun muassa kuolaaminen, oksentelu, ripuli ja heikentynyt yleisvointi.

Kissatalouteen ei kannatakaan hankkia kissalle sopimattomia kasveja. Jos kovasti haluaa koristeeksi esimerkiksi narsisseja, kannattaa suosia tekokasveja, sijoittaa kasvit ulos, tai muuten kissan ulottumattomiin.

Jotta pääsiäiskukat ja -koristeet eivät olisi niin houkuttelevia, kannattaa leikkiä lemmikin kanssa sen omien lelujen kanssa. Hyödynnä pääsiäisen vapaapäivät viettämällä laatuaikaa lemmikin kanssa.

Lähde: Agria