OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lempäälässä huutokaupataan roskiksesta löydettyjä harvinaisia The Beatles -yhtyeen diakuvia.

Lempäälässä sijaitseva Huutokauppahuone Aleksi on saanut harvinaislaatuisen huutokauppa kohteen hoidettavakseen, kun myytäväksi on saapunut 67 diakuvaa kaikkien aikojen suosituimpana ja vaikutusvaltaisimpana rockyhtyeenä pidetystä The Beatles -yhtyeestä. Arvokkaimmista Beatles-keräilyesineistä on pyydetty markkinoilla ja huutokaupoissa tähtitieteellisiä summia ja esimerkiksi John Lennonin 50 vuotta vanha hiustupsu myytiin 35 000 dollarilla hiljattain.

Haasteellisen huutokaupattavasta kohteesta tekee kuitenkin se, että diat ovat erittäin todennäköisesti samoja kuin EMIn Länsi-Lontoossa sijaitsevasta toimistosta tammikuussa 2001 kadonneet hieman yli 450 diakuvaa. Toimistossa työskennelleen siivousfirman työntekijä oli heittänyt useita kuvakansioita roskiin ja EMI ja Apple Corps nostivat kuusi vuotta myöhemmin kanteen siivousfirmaa vastaan. Kantajien mukaan kuvien arvo oli 1,4 miljoonaa puntaa.

Huutokaupalle diat toimitti myytäväksi suomalaissyntyinen nainen ja hänen brittimiehensä, joiden kertoman mukaan pariskunnan mies poimi yhden kuvakansion talteen roskalavalta sattumalta samaan aikaan kun diat hävisivät. Pariskunta asui Länsi-Lontoossa samassa naapurustossa, jossa EMIn toimisto sijaitsi.

Roskalavalle päätyneissä laatikoissa oli useita ainutkertaisia dioja kuten seitsemän otosta vuodelta 1963, joita käytettiin Beatlesin debyyttilevyn Please Please Me -kannessa. Myös vuonna 1973 julkaistun Red-kokoelman alkuperäiset otokset joutuivat siivouksen yhteydessä kadoksiin. Huutokaupan myyntiin päätyneissä kuvissa onkin yksi huippuharvinainen versio Please Please Me -levyn kannesta.

Huutokauppahuone Aleksin toimitusjohtaja Sami Taustila kertoi saaneensa Beatles-diat käsiinsä monen suomalaisen tutun verkostosta ja odottaa huutokaupasta uransa suurinta.

”Varmaan tulee kansainvälinen kiinnostus. Kuvat ovat vielä tuttujeni hallussa Pirkanmaalla. Niissä on Apple Records -levyhtiön leimat ja niitä on 67 kappaletta.” Taustila kertoo.

Promokuviksi tarkoitettujen diojen arvoa on mahdoton määritellä, mutta suurissa summissa tullaan Taustilan mukaan liikkumaan.

”Siihen aikaan mainos- ja promokuvat kuvattiin dioiksi ja niitä otettiin paljon. Niistä sitten valittiin mainoksiin, levyjen kansiin ja julisteisiin parhaat” Taustila kommentoi.