OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kevätsiivous tekee hyvää mielenterveydelle

Kuluneen vuoden aikana monen kodin siisteys on ollut jatkuvalla koetuksella. Kun kotona opiskelevat lapset ja etätöitä tekevät vanhemmat, mahdollisista lemmikeistä puhumattakaan, viettävät valtaosan päivästä neljän seinän sisällä, on selvää, että koti on eletyn näköinen.

– Kodin ja työpaikan väliset rajat ovat hämärtyneet. Se, miten yhdestä ja samasta tilasta saadaan sekä koti että toimisto, on kuin Tetristä pelaisi, toteaa Stanfordin yliopiston psykiatrian ja käyttäytymistieteiden apulaisprofessori Carolyn Rodriguez Allure-lehdessä.

Jos koti tuntuu nyt tavallista ahtaammalta, on taikasana Rodriguezin mukaan declutter. Englanninkieleen syntyneelle sanalle ei ole suoraa suomenkielistä vastinetta, mutta sillä tarkoitetaan kodin järjestelyä ja rojusta eroon hankkiutumista. Viime vuonna kevätsiivouksesta tuli pandemian takia koteihinsa jämähtäneille ihmisille suorastaan kilpalaji. Yhdysvalloissa kierrätysmyymäläketju Goodwill joutui väliaikaisesti sulkemaan toimipisteitään, koska lahjoituksia tuli niin runsaasti. Keskuksilla ei yksinkertaisesti ollut tilaa varastoida kaikkea sitä tavaraa, jota ihmiset toimittivat autokuormallisittain.

Hyvää itselle ja muille

Tavaroiden lahjoittaminen on epäilemättä kaunis ele, mutta kevätsiivouksella on myönteinen vaikutus myös omaan mielenterveyteen. Kodin siistiydellä (tai sotkuisuudella) on nimittäin tutkitusti yhteys onnellisuuteen.

– Mitä pahempi sotku, sitä vähemmän tyytyväisiä ihmiset kokevat olevansa. Siitä, että asiat ovat järjestyksessä, tulee tietty tyytyväisyyden tunne. Tunnemme olomme helpottuneeksi ja energisemmäksi, kuin taakka olisi nostettu harteiltamme, selittää psykologian professori Joseph R. Ferrari DePaulin yliopistosta.

Jos siinä ei vielä ole riittävästi kannustinta, kerrottakoon, että järjestely voi myös vaikuttaa positiivisesti tuotteliaisuuteen.

– Tiedämme ihmisluonnosta sen, että sotku hidastaa meitä. Kun pystymme päästämään irti asioista ja tekemään enemmän tilaa, tuotteliaisuutemme paranee, Rodriguez vakuuttaa.

Tavaroista eroon hankkiutuminen ei tietenkään välttämättä ole helppoa. Rodriguezin johtamassa tutkimuksessa, johon osallistui 43 000 ihmistä eri puolilta Yhdysvaltoja, noin joka viides myönsi, että heistä oli vaikeaa heittää turhia esineitä pois. Tällöin järjestely kannattaa aloittaa pienillä tavoitteilla. Yritä viettää päivittäin 10-15 minuuttia kodin järjestämiseen.

– Valitse sellainen paikka, jonka näkeminen siivottuna ja järjestettynä saa sinut hyvälle tuulelle, Rodriguez neuvoo.

Ota käsittelyyn vain yksi huone kerrallaan. Päätä etukäteen, keskitytkö esimerkiksi vaatteiden, tiskien vai kirjojen ja paperien pois korjaamiseen. Ammattijärjestelijät kannustavat aloittamaan järjestelyn eniten tilaa vievistä esineistä, joiden raivaamisella on suurin vaikutus kodin ilmeeseen.

– Se, kun näet työsi välittömät hyödyt, on paras mahdollinen motivaattori, Rodriguez huomauttaa.

Lähde: Allure