OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

5 muistisääntöä aurinkosuojan käyttöön

Kesähelteet tekevät vasta tuloaan, mutta aurinkosuojan käyttö olisi hyvä muistaa jo alkukeväästä. Kun päivät pitenevät ja lämpötilat nousevat, myös UV-säteily voimistuu. Suojakertoimia löytyy markkinoilta monia, mutta aurinkovoiteen tarjoama suoja on tehokkain silloin, kun sitä käytetään oikein. Vogue UK pyysi ihotautilääkäri Sam Buntingia ohjeistamaan, miten aurinkosuojasta saa varmasti otettua kaiken irti.

Valitse Broad Spectrum

Laajakirjoisesti suojaava tuote torjuu sekä UVA- että UVB-säteiltä, jotka ovat molemmat haitallisia iholle.

– Kun puhutaan hyvästä ihonhoitorutiinista, on todella tärkeää suojata iho UVA-säteilyltä, jota esiintyy ympäri vuoden. Ne läpäisevät myös lasin ja muodostavat suurimman osan (95 prosenttia) maahan päätyvästä UV-säteilystä, tohtori Bunting muistuttaa.

Ihon suojaamisessa keskitytään monesti UVB-säteiden torjuntaan, koska ne aiheuttavat ihon näkyvän palamisen. Mutta vaikka UVA-säteilyn vaikutukset näkyvät iholla hitaammin, niitä vastaan on vähintään yhtä tärkeä suojautua. UVA-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä, pigmentaatiota, suurentaa huokosia ja hajottaa ihon kollageenia.

– Rantapäivät eivät ole se suurin ongelma. Kyse on päivittäisistä, puolen tunnin kävelylenkeistä lounastauolla, joista kertyy vuosien varrella merkittävä määrä säteilyä, tohtori Bunting jatkaa.

Aurinkotuote, johon on merkitty broad spectrum, tarjoaa suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan.

Valitse ihotyypillesi sopiva aurinkosuoja

Aurinkosuojat jakautuvat kahteen luokkaan: kemialliseen ja fysikaaliseen. Ensin mainittu sisältää kemikaaleja, jotka imevät osan UV-säteilystä itseensä ja estävät näin ihovaurioita. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat tuotteet ovat mineraalipohjaisia. Ne sisältävät yleensä sinkkioksidia tai titaanidioksidia, jotka muodostavat ihon pinnalle UV-säteilyä heijastavan kalvon.

Tohtori Buntingin mukaan niiden yhdistelmä antaa “erittäin hyvän, laajakirjoisen suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan”. Moni suosii kemiallisia aurinkosuojatuotteita, sillä ne eivät jätä ihon pintaa valkoiseksi (tosin myös fysikaaliset suojat ovat edistyneet huimasti). Kemialliset tuotteet eivät kuitenkaan sovi jokaiselle iholle.

– Jos ihosi on herkkä tai punoittaa helposti, tai jos kärsit ruusufinnistä tai ekseemasta, mineraalipohjainen tuote on yleensä hellävaraisempi, tohtori Bunting neuvoo.

Älä pihistele määrän kanssa

– Meistä on tullut todella pedanttisia SPF-kertoimien suhteen, mutta harva tuotemerkki tekee selväksi, kuinka tärkeää on myös käyttää riittävästi tuotetta iholla, tohtori Bunting huomauttaa.

Yleinen nyrkkisääntö on, että kasvojen ja kaulan alueelle tarvitaan noin teelusikallinen aurinkovoidetta. Tuote tulee levittää iholle mahdollisimman tasaisesti tehokkaan suojan saavuttamiseksi.

– Maalaa kasvosi kuin maalaisit seinää, tohtori Bunting vinkkaa.

Älä luota meikkivoiteen SPF-kertoimeen

Moni uskoo, että SPF-kertoimella varustettu meikkivoide riittää suojaamaan ihoa koko päivän. Tohtori Bunting sanoo, että tämä on mitä todennäköisimmin virheellinen olettama.

– Sinun on käytettävä erillistä aurinkovoidetta. Sävytetyn kosteusvoiteen SPF15 ei riitä, koska se antaa todennäköisesti vain minimaalisen UVB-suojan, hän selittää.

Lisäksi meikkivoidetta ei todennäköisesti levitetä iholle riittävästi, jotta edes tuotteen lupaama kerroin toteutuisi käytännössä. Muista siis käyttää erillistä aurinkosuojaa meikkivoiteen alla.

Älä käytä liian matalaa SPF-kerrointa

Mikä suojakerroin kaupan hyllyltä pitäisi valita? Varsinkin ihmiset, jotka eivät pala helposti valitsevat usein matalamman suojakertoimen.

– Itse olen ehdottomasti SPF 50:n kannalla. On tieteellisesti todistettu, että UV-valo ei aiheuta ainoastaan ennenaikaista ikääntymistä, vaan myös ihosyöpää. Molemmat niistä olisivat ennaltaehkäistävissä, tohtori Bunting sanoo.

Paitsi että SPF 50 tarjoaa lähtökohtaisesti tehokkaamman suojan UV-säteitä vastaan, tohtori Bunting muistuttaa myös, että valtaosa meistä käyttää aurinkosuojatuotetta liian vähän, jolloin sen tarjoama suoja on valmistajan ilmoittamaa suojakerrointa alhaisempi. Hän toivookin, että ihmiset valitsisivat mieluummin “liian” korkean kuin liian matalan kertoimen.

Lähde: Vogue UK