OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Uusi tutkimus osoittaa, että kumppanin kanssa on vaikeampi puhua raha-asioista kuin perheongelmista

Klarnan uusi tutkimus osoittaa, että rahasta puhuminen kumppanin kanssa on vaikeampaa kuin terveyteen, perheeseen ja työhön liittyvistä ongelmista puhuminen.

Suomalaisten on vaikea puhua henkilökohtaisista raha-asioistaan kumppaneidensa kanssa. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa Klarna kysyi parisuhteessa olevilta ihmisiltä aiheista, joita heidän on vaikea ottaa puheeksi kumppaneidensa kanssa. Kävi ilmi, että rahaan liittyvät ongelmat ovat kolmanneksi yleisin aihe (19 %) – yleisempi kuin terveys, perheongelmat ja työ. Vain seksistä (26%) ja parisuhdeongelmista (19 %) puhuminen kumppanin kanssa koettiin tutkimuksen mukaan vielä vaikeammiksi.

Tutkimus osoittaa, että kumppanin kanssa rahasta puhuminen koettiin vaikeaksi erityisesti perheissä. 32 prosenttia vastaajista, joiden perheeseen kuuluu vanhempia lapsia, tunnistaa tämän ongelman. Yli 60-vuotiaista vastaajista vain 13 prosentin mielestä rahasta on vaikea puhua.

– On selvää, että raha on arka aihe, joka piilee monen parisuhteen pinnan alla. Koska kotitalouden raha-asiat ovat tiukimmillaan juuri perheissä, raha nousee usein keskustelun aiheeksi. Tämä selittää sen, miksi erityisesti tässä ryhmässä raha koetaan ongelmalliseksi keskustelunaiheeksi, Klarnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck kertoo.

Yli kolmannes ei harkitsisi kumppanikseen ihmistä, jonka raha-asiat eivät ole kunnossa.

Yli kolmannes (36 %) kyselyyn vastanneista sinkuista ei harkitsisi kumppanikseen ihmistä, jonka talous ei ole kunnossa tai jonka tietäisi käyttäytyvän rahan suhteen vastuuttomasti. Ryhmästä, jonka mielestä tulevan kumppanin raha-asioiden täytyy olla kunnossa, esiin nousevat erityisesti pienten lasten vanhemmat. Heistä 51 prosenttia ei hyväksyisi kumppania, jonka raha-asiat eivät ole kunnossa.

63 prosenttia parisuhteessa elävistä vastaajista ilmoittaa kumppaninsa olevan säästäväinen, kun taas 29 prosenttia vastaajista ilmoittaa kumppaninsa olevan tuhlaavainen. Yli 60-vuotiailla vastaajilla on erityisen säästäväisiä kumppaneita, sillä 74 prosenttia ikäryhmän vastaajista ilmoitti kumppaninsa olevan säästäväinen. 30–39-vuotiaiden ikäryhmässä tilanne on heikompi, sillä 56 prosenttia vastasi kumppaninsa olevan säästäväinen.

– Parisuhteella on paremmat mahdollisuudet menestyä, jos raha-asioista huolehditaan. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että kumppanin kanssa riitoja aiheuttavia aiheita on yksi vähemmän. Kyse ei ole siitä, että rahaa pitäisi olla paljon, vaan siitä, että varoihin suhtaudutaan järkevästi ja myös käyttäydytään sen mukaan, Söderbäck selittää.

YouGov toteutti tutkimuksen Klarnan puolesta 29.1.–1.2.2021. Siihen vastasi 1 001 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Lähde: Klarna