OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Onko puhtaita ja turvallisia kynttilöitä olemassakaan?

Kynttilät luovat tunnelmaa ja auttavat rentoutumaan. Siksi kynttilät ovatkin monesti läsnä ihmisten self care-rutiineissa. Ei siis ole ihme, että tuoksukynttilöiden myynti on tutkimusyritys Kline & Companyn mukaan kasvanut huimasti pandemia-aikana. Vaikka kynttilät saattavat vaikuttaa positiivisesti mielialaan, ne voivat myös olla terveydelle haitallisia.

Kynttilöiden polttamisesta syntyy haitallisia hiukkaspäästöjä, jotka voivat vaikutuksiltaan vastata jopa passiivista tupakointia. Päästöt riippuvat paljolti kynttilän raaka-aineista ja useat valmistajat ovatkin panostaneet kynttilöidensä puhtauteen. Mutta onko täysin turvallista kynttilää olemassakaan?

Puhdasta markkinointia

Kiinnostus kosmetiikassa käytettävien ainesosien turvallisuutta kohtaan on kasvanut ja samalla tavalla ihmiset haluavat tietää, mitä he kynttilöissään hengittävät. Valmistusmateriaaleissa on paljon eroja ja jotkut kynttilät sisältävät huomattavasti enemmän kemikaaleja kuin toiset. Esimerkiksi parafiinikynttilöitä löytyy hyvin erilaatuisia. Ulkokäyttöön tarkoitetut parafiinikynttilät eivät sovellu päästöjensä vuoksi sisäkäyttöön lainkaan. Monet valmistajat kuitenkin lupaavat, että soijavahasta valmistetut kynttilät ovat turvallisempia käyttää kuin perinteiset, steariinia tai parafiinia sisältävät kynttilät.

Alluren asiantuntijat suhtautuvat valmistajien väitteisiin varauksella. Markkinointitermit, kuten “puhdas” ja “myrkytön” eivät aina ole yksiselitteisiä. Samassa yhteydessä yleisessä käytössä olevat ja säännellyt ainesosat leimataan pahoiksi ja vaarallisiksi.

– Erot ovat jokseenkin epäselviä, sanoo Kearneyn kuluttajainstituutin johtaja Katie Thomas sivustolla.

Hiukkaspäästöissä eri materiaalien välillä ei ole havaittu maailmaa mullistavia eroja, jos käytetty vaha on laadukasta. Ihotautilääkäri Ranella Hirsch toteaa sivustolla, että laadukkaat parafiinikynttilät ohjeiden mukaan käytettynä tuskin ovat juuri muita kynttilöitä vaarallisempia terveydelle. 

Data-analyysiyritys 1010datan mukaan soijakynttilöiden myynti kasvaa parhaillaan huomattavasti nopeammin verrattuna perinteisiin kynttilöihin. Kynttilöitä sataprosenttisesta soijavahasta valmistavan Grow Fragrance-yrityksen perustaja Daniel Swimm uskoo vakaasti, että kokonaan soijasta valmistettu kynttilä on parempi vaihtoehto kuin parafiinikynttilä.

– En usko, että parafiinivaha on luonnostaan epäterveellistä, mutta se on kestämätön valinta, hän huomauttaa.

Parafiini syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena, joten se on uusiutumaton materiaali. Soija on ekologisempi vaihtoehto, sillä se on uusiutuva ja biohajoava luonnonvara.

Miten valita oikea kynttilä

Täysin “puhdasta” kynttilää ei Alluren asiantuntijoiden mukaan ole olemassakaan. Vähiten haitallista kynttilää etsivän tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota kynttilän etikettiin, joka kertoo valmistusprosessista ja valmistuksessa käytetyistä ainesosista. Hiukkaspäästöistä huolestuneen kannattaa myös etsiä ympäristömerkittyjä tuotteita, joissa raaka-aineiden laatua ja kemikaalien määrää on säädelty. Kaikkiin kynttilöihin valmistusmateriaalia ei edes merkitä. Tämä voi olla varoittava merkki materiaalin huonosta laadusta. 

Kynttilät, jotka nokeavat runsaasti, ovat haitallisempia terveydelle. Sivuston mukaan vuonna 2001 julkaistussa raportissa todettiin, että tuoksukynttilät tuottavat enemmän nokea kuin hajustamattomat kynttilät, koska kiinteä parafiini reagoi nestemäisten tuoksuöljyjen kanssa.

Myös siihen, kuinka kynttilöitä käytetään, kannattaa kiinnittää huomiota. Jos kynttilää poltetaan liian pitkään, vaha nesteytyy ja alkaa palaa kiihtyvällä vauhdilla. Silloin myös nokea syntyy enemmän. Sydänlankaa ei saisi päästää liian pitkäksi, vaan se tulisi leikata säännöllisesti. Jos kynttilä lepattaa tai savuttaa, se on syytä sammuttaa.

Viime kädessä kynttilän hankinta on oma päätös, jossa punnitaan itselle tärkeimpiä tekijöitä. Jollekin tuotteen tuoksu tai väri saattaa olla ostopäätöstä enemmän ohjaava tekijä kuin kestävyys.

Kynttilöitä polttaessa kannattaa aina muistaa kohtuus. Vaikka kynttilät ovat kauniita, kaikkien materiaalien palamisprosessissa syntyy sisäilman laatua heikentävää hiilidioksidia ja pienhiukkasia.

Lähde: Allure