OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelussa Annika Järvelinin ja Hanna-Mari Niemisen Äitivuosi

Annika Järvelin, Hanna-Mari Nieminen: Äitivuosi. Readme.fi, 2021

“Suomessa on koettu huolta syntyvyyden laskusta ja pohdittu syitä sen takana. Syiksi on arveltu muun muassa nuorten aikuisten käsityksiä vanhemmuudesta: negatiiviset mielikuvat pikkulapsiarjen kuormittavuudesta ja vanhemman vastuusta saavat lykkäämään lasten hankkimista.”

Vanhemmuudesta ja erilaisista kasvatusmetodeista puhutaan paljon. Usein uusissa lapsiperheissä kuitenkin keskitytään vastasyntyneeseen vauvaan niin täysillä, ettei äidin hyvinvointiin välttämättä muisteta kiinnittää riittävästi huomiota. Mutta tuore äiti kamppailee synnytyksestä toipumisen lomassa monien uusien asioiden kanssa ja kaipaa tukea elämän tärkeään siirtymävaiheeseen. Äitivuosi syntyi Annika Järvelinin ja Hanna-Mari Niemisen mukaan “kokonaisvaltaiseksi opaskirjaksi uudelle äidille”.

Juuri sellainen kirja onkin. Se on äideiltä äideille kirjoitettu, käytännönläheinen manuaali. Se on ikään kuin kansien väliin painettu versio äitiyteen liittyvistä viisauksista ja kokemuksista, jotka ovat perinteisesti kulkeneet sukupolvelta toiselle. Jos uudella äidillä ei ole tällaista tukiverkkoa ympärillään, saattavat monet synnytykseen ja vanhemmuuteen liittyvät asiat tulla yllätyksenä. Äitiyttä monesti romantisoidaan ja karummat puolet lakaistaan mieluusti maton alle. Vauvanhoitoon ohjeita tulvii todennäköisesti monestakin suunnasta, mutta saako tuore äiti riittävästi konkreettista apua ja tietoa siitä, miten keho palautuu synnytyksestä, tai miten hormonit vaikuttavat mielialaan? Äitivuosi puuttuu arkailematta myös vähemmän puhuttuihin aiheisiin, synnytyksen jälkeisestä masennuksesta peräpukamiin ja virtsankarkailuun.

Teoksessa käsitellään äidiksi kasvamista läpi postpartum-ajan. Äitivuosi tarjoaa konkreettisia neuvoja kuntoutumiseen, jaksamiseen ja käytännön askareista selviytymiseen. Kirjasta löytyy sekä nippelitietoa itselle sopivan kantovälineen valinnasta, että laajempien ongelmien ratkontaa esimerkiksi tuoreen vanhemmuuden vaikutuksista elämän muihin osa-alueisiin, kuten parisuhteeseen. Erityisen mielenkiintoisia ovat oikeiden äitien rehelliset kertomukset, jotka tarjoavat vertaistukea vauva-arkeen. Ne toimivat myös rohkaisevana muistutuksena siitä, että jokainen äiti on erilainen, eikä yhtä täydellisen äidin sapluunaa ole olemassakaan. Kirja on kaikenkattava ja varmasti hyödyllinen käsikirja tuoreille äideille ja etenkin heille, joiden lähipiiristä ei välttämättä löydy muita äitejä.

Osta kirja Adlibrikselta.

Äitivuosi

Sidottu, Suomi, 2021

Annika Järvelin, Hanna-Mari Nieminen

Äitivuosi on kaunis ja lempeä johdatus lapsen syntymän luomaan uuteen elämäntilanteeseen.

Tämä kauniisti kuvitettu teos sisältää monipuolista tietoa mm. äidin ja vauvan ravitsemuksesta ja unesta, raskaudesta ja synnytyksestä toipumisesta, ihmissuhteista uudessa elämäntilanteessa, hormonien aiheuttamista mielialamyrskyistä ja vanhemmuuden intuition vahvistamisesta. Erilaisten äitien tarinat ja vinkit tarjoavat vertaistukea ja uusia näkökulmia itsestä huolehtimiseen vauva-arjen keskellä.

Osta kirja tästä!*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!