Vaikka vaihdevuodet koskettavat jossain vaiheessa puolta väestöstä, liittyy niihin yhä paljon häpeää ja harhaluuloja. Maisie Hill pureutuu aiheeseen uudessa kirjassaan, Perimenopause Power, joka pyrkii lisäämään tietoisuutta ja korjaamaan väärinkäsityksiä.
Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta vaihdevuosiin liittyvän siirtymävaiheen, eli perimenopaussin oireet voivat alkaa jo paljon aiemmin. Hillin mukaan mukaan tieto on voimaa, sillä oman kehon ja hormonitoiminnan ymmärtäminen auttavat tunnistamaan perimenopaussin oireet varhain.
Hill listaa yhdessä Vogue UK:n kanssa viisi asiaa vaihdevuosista, jotka jokaisen naisen olisi hyvä tietää.
1. Vaihdevuodet ovat itse asiassa vain yksi päivä
Puhumme vaihdevuosista, mutta teoriassa menopaussi kestää vain yhden päivän.
– Se päivä koittaa vuoden päästä viimeisten kuukautisten jälkeen, Hill toteaa.
Tällöin kuukautiskierron katsotaan päättyneen. Vaihdevuosiin liittyvät oireet kuitenkin kestävät paljon pidempään ja ilmenevät kauan ennen tuota päivää.
2. Tunnista perimenopaussin oireet
Esivaihdevuodet voivat oireilla jo vuosia ennen varsinaisia vaihdevuosia. Ensimmäiset vaihdevuosiin liittyvät muutokset ovat yleensä niin hienovaraisia, ettemme välttämättä itse edes huomaa niitä.
– Usein progesteronin tuotanto hiipuu ensimmäisenä. Silloin kuukautiskierto saattaa lyhentyä ja hedelmällisyys laskee, tiputtelua ja unettomuutta saattaa esiintyä, Hill selittää.
Estrogeenitasojen vaihtelut puolestaan saattavat aiheuttaa ärtyneisyyttä, turvotusta, rintojen arkuutta ja aivosumua. Vakavammat oireet, kuten emättimen kuivuus, nivelkivut, muistivaikeudet, kognitiiviset ongelmat ja mielialan voimakas heittely ilmenevät yleeensä perimenopaussin loppupuolella, jolloin kuukautiset ovat jäämässä lopullisesti pois.
3. Oireita tulkitaan usein väärin
Koska oireita on monia ja ne vaihtelevat yksilöllisesti, niitä ei aina osata yksiselitteisesti yhdistää juuri vaihdevuosiin. Etenkin jos kuukautiset eivät ole vielä loppuneet, saattaa oikea diagnoosi jäädä terveydenhuollon ammattilaiseltakin tekemättä.
– Monille naisille sanotaan, ettei kyse ole vaihdevuosista, koska kuukautiset eivät ole vielä loppuneet. Tämä on väärä käsitys siitä, mitä vaihdevuosiin todella kuuluu, hän muistuttaa.
Hillin mukaan monet naiset luulevatkin kärsivänsä masennuksesta tai sydämen toimintahäiriöistä, vaikka oireet johtuvat hormoneista.
– Kirjassani kerrotaan tapauksesta, jossa yleislääkäri määräsi asiakkaalleni masennuslääkkeitä sen sijaan, että hänelle olisi annettu hormonikorvaushoitoa. Lopulta hän vaati sitä, mutta hän ehti kärsiä vakavista oireista, kuten pakkoajatuksista, kuuden vuoden ajan.
Hill kehottaa naisia hakemaan tietoa erilaisista saatavilla olevista hoidoista, joilla oireita voidaan helpottaa silloin kun niitä ilmenee.
4. Hormonikorvaushoitoa pelätään, mutta asia kannattaa punnita huolella
Vaihdevuosia voidaan hoitaa estrogeenia sisältävillä hormonihoidoilla. Koska se voi myös lisätä rintasyövän riskiä, moni nainen pyrkii selviytymään vaihevuosioireista ilman hormonikorvaushoitoa. Terveelliset elämäntavat voivat lievittää joitakin oireita, mutta Hill muistuttaa, että joissakin tapauksissa hormonikorvaushoito voi merkittävästi parantaa elämänlaatua.
Hormonikorvaushoitojen riskeistä on syytä keskustella, mutta myös sen hyötyihin kannattaa tutustua.
– Hormonikorvaushoito auttaa paitsi hallitsemaan oireita, mutta se voi myös auttaa torjumaan sellaisia terveysongelmia, kuten osteoporoosia, sydän- ja verisuonitauteja, sekä neurodegeneratiivisiin sairauksia kuten Alzheimerin tautia ja Parkinsonin tautia, Hill selittää.
5. Vaihdevuodet eivät ole tuomio
Vaikka monet naiset pelkäävät vaihdevuosia, mutta kehossa ja mielessä tapahtuvat muutokset eivät ole pelkästään huono asia.
– Kuukautiskierron merkitys liittyy lasten hankintaan riippumatta siitä, päätätkö tehdä niin. Siksi estrogeeni tekee meistä sosiaalisempia ja mukautuvaisempia. Kun hormonin tuotanto laskee, emme välitä enää niin kauheasti siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Se on valtava lahja, Hill muistuttaa.
Lähde: Vogue UK
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä