OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Unilääkäri kehottaa huolehtimaan hyvistä unista myös poikkeusaikana

Unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto kehottaa ihmisiä huolehtimaan yöunista myös poikkeusaikana. Tuomilehto suosittelee rytmittämään muuttuneen arjen uudelleen ja aloittamaan rauhoittumisen uneen hyvissä ajoin illalla. Sokos Hotellit laajentavat yhdessä Tuomilehdon kanssa tehtyä Onnellisia unia -konseptiaan tänä keväänä.

Vuorokausirytmimme on muuttunut poikkeusaikana. Nyt herätään ja mennään nukkumaan entistä myöhemmin. Samalla työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt.

– Työn venyminen myöhempään ei ole yöunien kannalta hyvä asia. Aktiiviset illat luovat esteitä nukahtamiselle. Kun aivot ovat aktiiviset nukkumaan mennessä, jää unen alkuun kuuluva syvä ja elvyttävä uni heikkolaatuiseksi, ja aamulla heräämme väsyneenä nukutuista tunneista huolimatta, kertoo 20 vuotta unen parissa työskennellyt Henri Tuomilehto.

Miten hyvät yöunet sitten voidaan varmistaa aikana, joka on paitsi vaikuttanut vuorokausirytmiin, myös aiheuttaa osalle meistä huolta?

– Nyt eivät vanhat toimintamallit auta, vaan on organisoitava oma arki uudelleen niin, että päivään tulee rytmiä ja taukoja. Työpäivällä tulisi olla selkeä alku ja loppu. Nukkuminenkin lähtee rytmityksestä. Unelle on oma hetkensä, ja nukkumaan mennään mielellään aina samaan aikaan, Tuomilehto neuvoo.

Hänen mukaansa rauhoittumiselle pitää varata aikaa. Tietokone ja puhelin on hyvä sulkea hyvissä ajoisssa ennen sänkyyn menemistä.

– Hyvälle unelle on annettava mahdollisuus. Unentuloon voi valmistautua tekemällä itselle mieluisia asioita, on se sitten kirjan lukua, ulkoilua, hyvä elokuva tai lämmin suihku. Huoliin taas voi kokeilla erilaisia hengitys- ja rentoutusharjoituksia, Tuomilehto sanoo.

Sokos Hotellien Onnellisia unia -konsepti laajenee

Sokos Hotellit lanseerasivat alkuvuonna 2020 Onnellisia unia -palvelupaketin, jolla pyritään parantamaan asiakkaiden unenlaatua. Palveluun kuuluu muun muassa pimennettävä huone, erilaisia rentoutus- ja univideoita, korvatulpat ja silmälaput sekä huoneeseen tarjoiltava aamiainen.

Palvelua on testattu vuoden verran Helsingin Original Sokos Hotel Triplassa.

– Palaute on ollut positiivista. Uskon, että tämä palvelu kiinnostaa ihmisiä kokonaisuutensa vuoksi. Paitsi, että levätään hyvin, myös nautiskellaan. Aamulla saa herätä rauhassa ja nauttia aamiaista omassa huoneessa, kommentoi Original Sokos Hotel Triplan hotellipäällikkö Tiina Kuikka.

Sokos Hotellien konseptipäällikkö Hanna Olkasen mukaan konsepti on herättänyt mielenkiintoa ja palvelua aiotaan seuraavaksi laajentaa muihinkin hotelleihin.

– Uni- ja rentoutusvideot toimivat niin työ- kuin vapaa-ajan matkaajien tarpeisiin tarjoten sisältöä, jonka vinkit voi viedä mukanaan omaan arkeen, hän lisää.

Lähde: SOK – Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta