OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Pixie-tukka on kevään suurin statement – uskallatko pätkäistä?

Audrey Hepburn, Mia Farrow, Halle Berry ja Zoë Kravitz. Mitä yhteistä näillä kaunottarilla on? Paitsi että he ovat upeita näyttelijöitä, he kaikki rakastavat lyhyttä pixie-tukkaa. Viime aikoina lukuisat julkkikset ja somevaikuttajat ovat hurahtaneet ryhdikkääseen poikatukkaan ja Vogue UK ennustaa siitä vuoden 2021 trendityyliä.

Ennen kuin tartut saksiin, tutustu pixien mielenkiintoiseen historiaan.

Pixien lyhyt historia

Euroopassa naiset ihastuivat lyhyisiin hiuksiin 1800-luvun alun Ranskassa, jossa monet naiset valitsivat niin sanotun Titus-tyylin. Voguen mukaan kampauksen innoituksen lähde oli tapa, jolla giljotiiniin tuomitun hiukset leikattiin ennen teloitusta. Ei liene yllättävää, että tämä trendi meni nopeasti ohi ja pitkät hiukset pysyivät hallitsevana ihanteena aina 20-luvulle saakka, jolloin flapper-tytöt päättivät repäistä leikkauttamalla hiuksensa lyhyiksi.

Varsinainen pixie syntyi 50-luvulla. Tuolloin suositut näyttelijät Audrey Hepburn ja Jean Seberg kävivät rohkeasti kauneusihanteita vastaan. Lyhyestä hiustyylistä tuli epäsovinnaisuuden ja voimaantumisen symboli.

– Hepburn todella auttoi tuomaan lyhyet hiukset valtavirtaan ja hän sai paljon kiitosta pixie-tyylistään, erityisesti Loma Roomassa-elokuvassa vuonna 1953 [Elokuvassa Hepburn leikkaa hiuksensa uuden alun merkiksi], kertoo hiuksiin keskittyvä historioitsija Rachael Gibson Voguessa.

Elokuvan jälkeen pixiestä tuli merkittävä osa kulttuurimaisemaa. 60-luvulla seksuaalinen vallankumous ja nuorisokulttuuri muokkasivat sukupuolinormeja ja nostivat esiin Twiggyn ja Mia Farrow‘n kaltaisia. lyhythiuksisia esikuvia. 70-luku merkitsi pitkien hiusten paluuta, mutta pixie piti pintansa. 80- ja 90-luvuilla lyhyt tukka oli jälleen kerran naisten suosiossa.

– Kun pixie palasi 80- ja 90-lukujen vaihteessa, siitä haluttiin erittäin naisellinen, selittää stylisti Michael Angelo.

Ajan suunnannäyttäjiä olivat muun muassa Cyndi Lauper, Linda Evangelista ja tietenkin prinsessa Diana. Vuosituhannen vaihteeseen mennessä lyhyet hiukset eivät enää tarkoittaneet sukupuoleen perustuvaa kapinaa, vaan pixie-tyylissä oli ennenkaikkea kyse yksilöllisyyden ja vaihtoehtoisen kauneusihanteiden juhlistamisesta. Lukuisat viihdealan suurimmista tähdistä lähtivät mukaan ilmiöön.

– Pixie-leikkaus tuo minulle aina mieleen coolit, 90-luvun alternative-tytöt, jotka käyttivät paljon enemmän DIY-otetta leikkaukseen. Chloë Sevigny Kids – Tämän päivän lapsia -leffassa, malli Jenny Shimizu ja Winona Ryder ovat kaikki upeita esimerkkejä, Gibson sanoo.

Pixie vapauden symbolina

Tänä päivänä pixie on tavallinen näky katukuvassa, mutta hiusten leikkaamiseen liittyy yhä tiettyä symboliikkaa. Stylisti Amber Maynard Bolt loihti hiljattain Demi Lovatolle modernin pixien.

– Hän halusi uskaltaa olla oma itsensä ja hän halusi ulkonäkönsä heijastavan sitä, millainen hän on sisältäpäin. Monelle naiselle hiukset ovat turvaverkko ja niiden leikkaamiseen liittyy paljon pelkoa. Mutta kun sen uskaltaa tehdä, pystyy olemaan itsensä tavalla, jota ei aiemmin voinut kuvitella mahdolliseksi, hän selittää muotilehdessä.

Pixie ei ole noussut suosioon sattumanvaraisesti. 1800-luvun alku, 20-, 50- ja 60-luku olivat kaikki suuria muutoksen ja epävarmuuden ajanjaksoja. Pandemian ja poliittisten jännitteiden vuonna 2021 ei ole ihme, että monet hakevat jälleen elämäänsä hallinnan tunnetta hiusten kautta. Pixie on aina edustanut vapautta, jota koko maailma epäilemättä tällä hetkellä janoaa.

– Radikaali muutos, kuten pitkien hiusten leikkaaminen, on kuin vanhasta irtautuminen ja tuntuu todella raikkaalta ja jännittävältä, Angelo huomauttaa.

Lisäksi sukupuolten väliset rajat ovat hämärtyneet sekä muodin että kauneuden saralla. Ulkonäössä uskalletaan nyt tuoda esiin omaa persoonaa miettimättä, onko jokin naisellista vai maskuliinista.

– Vuoden 2021 pixietukalla halutaan sanoa “ota minut tosissaan”, eikä “katso kuinka kaunis minä olen”. Vaikka kampaus onkin todella imarteleva, Angelo selittää.

Lähde: Vogue UK