OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Matka kehon ja sielun sopukoihin: Kirja-arvostelussa Kotona kehossa

Susanna Jussila, Emmi Ohraniemi: Kotona kehossa. Otava, 2021

Hyvinvointi on asia, johon panostetaan yhä enemmän. Kehopositiivisuus ja kehoaktivismi ovat juuri nyt vahvasti pinnalla ja Kotona kehossa on yksi lukuisista näihin teemoihin paneutuvista itseapukirjoista. Kirjassa esipuheen antava psykofyysinen fysioterapeutti Karita Palomäki kertoo kohtaavansa jatkuvasti työssään kuormittuneita ihmisiä. “Taustalla on usein pitkäaikainen yhteydettömyys itseen ja varsinkin omaan kehollisuuteeen”, hän kirjoittaa. Aihe lienee jo kaikille tuttu; elämme niin kiireistä ja suorituskeskeistä arkea, että emme useinkaan tunnista kehomme meille lähettämiä signaaleja, tai mikä pahempaa, painamme niitä tahallisesti piiloon. Ennemmin tai myöhemmin kroppa alkaa oireilla fyysisesti.

Kirjassa keskitytään hyvinvointiin, mutta ei dieettien tai kauneudenhoidon kautta, vaan kehoon mielen tasavertaisena kumppanina. Kun keho voi hyvin, mielikin voi paremmin, ja päin vastoin. Terveelliset elämäntavat me jo tiedämmekin. Pitäisi syödä terveellisesti, liikkua riittävästi ja nukkua hyvin. Olemme kuulleet samat ohjeet kerta… toisensa… jälkeen. Sillä saralla Kotona kehossa ei tarjoile mitään maailmaa mullistavia ahaa-elämyksiä. Kirjan kiinnostavampi anti liittyykin psyykkiseen puoleen; siihen, miten tärkeää kehoon liittyvien negatiivisten tunteiden ja traumojen käsitteleminen on matkalla kohti aitoa hyvinvointia.

Kohtaamme itsemme ja ympäristön meille luomia paineita jatkuvalla syötöllä. Monesti tavoitteellisuus on läsnä myös kehosuhteessamme ja unohdamme helposti kiittää kehoamme niistä asioista, joita se tekee hyväksemme päivittäin. Haluamme ja vaadimme siltä aina vain enemmän ja ajaudumme helposti krooniseen tyytymättömyyden tilaan. Kirjan kirjoittajat, Emmi Ohraniemi ja Susanna Jussila, ovat kumpikin joutuneet opettelemaan uuden tavan suhtautua omaan kehoon. Joogaopettajanan koulutuksen omaavat naiset ovat aiemmin kamppailleet syömishäiriöiden kanssa ja piiskanneet kehoa äärimmäisyyksiin. Jussila kertoo rääkistä, johon hän entisenä kilpaurheilijana pakotti oman kehonsa. Hän muistuttaa, ettei liikuntakaan ole hyväksi silloin, kun se tehdään sokeasti tavoitteita seuraamalla, kuuntelematta kehon tarpeita. Sen sijaan, että tekisimme niin kuin olemme tottuneet tekemään, tai niin kuin meitä on käsketty tekemään, miksemme toimisi niin kuin kehomme meitä ohjeistaa? Liikunnan ja ruoan ei kuuluisi olla rangaistus, vaan niitä tulisi voida lähestyä ilon kautta, kehon ja mielen kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäen.

Ohraniemi ja Jussila jakavat kirjassa omat kasvutarinansa. He kertovat omien kokemustensa pohjalta, miten palauttaa kadonnut yhteys omaan kehoon. He puhuvat siitä, miten tärkeää on harjoittaa lempeyttä omaa kehoa kohtaan ja oppia ohjaamaan sisäistä puhetta silloin, kun se syyttää ja sättii. Kotona kehossa on sanomaltaan kehopositiivinen ja kirjoittajien joogasta ammentava maailmankatsomus on koko ajan vahvasti läsnä. Kovan datan sijaan kirja koostuu henkilökohtaisista kokemuksista, sekä inspiroivista lauselmista ja runoista. Se sisältää myös erilaisia harjoituksia, joiden äärellä jokainen voi pysähtyä hakemaan yhteyttä omaan kehoon. Tietokirjaksi teoksesta ei ole, vaan se on ennen kaikkea tsemppaava ja vertaistukea tarjoava kädenojennus heille, joille “omissa nahoissaan oleminen on joskus vaikeaa”.

Osta kirja Adlibrikselta.

Kotona kehossa

Sidottu, suomi, 2021

Kehoyhteyttä vahvistava kirja jokaiselle, jonka on vaikea olla omissa nahoissaan

Keho ei ole vain kuori tai kulkuväline, vaan ystävä ja yhteistyökumppani. Silti sen tarpeet jäävät usein sivuun tai sitä vertaillaan muihin. Vaikka olisi ajautunut kuinka kauas fyysisistä tarpeista, niitä on mahdollista oppia kuuntelemaan. 
Kirjailijoiden kokemukset johdattavat arvostamaan ja kuuntelemaan kehoa. Kehorakkaus ei synny hetkessä, vaan siihen tarvitaan lempeyttä ja sitoutumista.
Keskeisiä teemoja ovat suhde syömiseen ja liikuntaan, sisäinen puhe, häpeä, itsemyötätunto ja turvan kokeminen omassa kehossa.

Osta kirja tästä.*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!