OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Nyt vietetään Tieturvallisuusviikkoa – näin tarkistat kesärenkaiden kunnon

Autonhuolto- ja rengasketju Vianorin Tieturvallisuusviikkoa vietetään 10.-14. toukokuuta. Viikko muistuttaa renkaiden kunnon merkityksestä ja tarjoaa autoilijoille maksuttoman rengastarkastuksen.

Renkaiden kunto vaikuttaa oleellisesti liikenteen turvallisuuteen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vain reilu puolet suomalaisista autoilijoista tarkastaa säännöllisesti renkaidensa urasyvyyden ja ilmanpaineen. Muita renkaiden kuntoon liittyviä asioita tarkastaa vielä harvempi. Vianor muistuttaa rengasturvallisuuden merkityksestä viettämällä Tieturvallisuusviikkoa ja tarjoamalla autoilijoille maksuttoman rengastarkastuksen, jälkikiristyksen ja rengaspaineiden tarkistuksen ilman ajanvarausta.

Suomen kesän vaihtelevissa olosuhteissa kesärenkaiden kunnolla on suora vaikutus omaan ja muiden tieturvallisuuteen. Muun muassa renkaiden urasyvyys, ilmanpaine ja ikä vaikuttavat siihen, miten turvalliset ne ovat ajaa, Vianor muistuttaa. Erityisesti sadekelillä kesärenkaan pidolla on iso merkitys turvallisuuden kannalta, sillä kuluneilla renkailla jarrutusmatkat venyvät ja vesiliirron riski on suurempi.

Suomalaisten tavoissa parantamisen varaa

Tuore kyselytutkimus selvitti, miten suomalaiset pitävät huolta renkaistaan. Urasyvyyden tarkastaa säännöllisesti 60 prosenttia autoilijoista, rengaspaineet puolestaan 51 prosenttia. Muihin renkaiden kuntoon vaikuttaviin asioihin kiinnittää huomiota vielä harvempi.

– Tutkimukseen osallistuneista 11 prosenttia vastasi, että renkaista ei tarvitse pitää huolta millään tavalla. Tässä voi olla kyse ihan siitäkin, että osa autoilijoista ei tiedä, millaisia asioita renkaista pitää tarkastaa ja miten ne vaikuttavat omaan ja muiden turvallisuuteen. Vietämme Vianoreissa Tieturvallisuusviikkoa nyt toista kertaa, jotta tieto näistä asioista leviäisi ja kesän matkat sujuisivat turvallisemmin, sanoo kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen Vianorilta.

Renkaiden kunto on helppo tarkastaa, kun tietää, mihin pitää kiinnittää huomiota. Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta pito-ominaisuudet heikkenevät ja vesiliirron riski kasvaa jo silloin, kun renkaiden urasyvyys alittaa neljä millimetriä. Rengaspaineet olisi hyvä tarkistaa kerran kuussa ja aina, kun auton kuorma on tavallista suurempi, sillä liian alhaiset paineet vaikuttavat auton ohjattavuuteen, kuluttavat renkaita tavallista nopeammin ja lisäävät polttoaineenkulutusta.

– Vaikka noin puolet suomalaisista tarkistaa rengaspaineita, vain 31 prosenttia tekee sen tarpeeksi usein eli kerran kuussa. Suositellut rengaspaineet löytyvät auton käyttöohjekirjasta sekä usein myös kuljettajan ovenkarmista tai polttoaineluukun kannesta, Laitinen ohjeistaa.

Vianorin ohjeiden mukaan urasyvyyden ja ilmanpaineen seuraamisen lisäksi autoilijan pitäisi kiinnittää huomiota myös muutamaan muuhun asiaan. Renkaiden pultit tulee jälkikiristää, kun renkaanvaihdon jälkeen on ajanut noin 100-200 kilometriä. On myös hyvä varmistaa, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Epätasainen kuluminen voi olla merkki esimerkiksi vääristä ohjauskulmista, liian alhaisesta rengaspaineesta tai ongelmista iskunvaimentimissa. Renkaan pääurista kannattaa poistaa isot kivet silloin tällöin. Tiukasti uriin painuneet kivet eivät putoa ajaessa itsestään pois, vaan ne porautuvat yhä syvemmälle renkaaseen ja saattavat aiheuttaa rengasvaurion.

– Myös renkaiden ikä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin. Vuosien kuluessa renkaan kumiseos kovettuu, jolloin pito vähenee, ja siksi renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta. Jos renkaan valmistamisesta on ehtinyt kulua 10 vuotta, sillä ajamista ei voi suositella, vaikka se ei olisi ollut käytössä kuutta vuotta. Valmistusajan pystyy tarkastamaan renkaan kyljestä, Laitinen kertoo.

Kyselytutkimuksen teetti Nokian Renkaat, ja sen toteutti YouGov-tutkimuslaitos maaliskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. ​

Lähde: Vianor Oy