OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tiedekirja hyvinvoinnin evoluutiosta: Arvostelussa Ihmiskehon lyhyt historia

Daniel E. Lieberman: Ihmiskehon lyhyt historia, Into Kustannus, 2021

Daniel E. Lieberman opettaa evoluutiobiologiaa Harvardin yliopistossa ja hän on kirjoittanut urallaan lukuisia artikkeleita tiedealan arvostetuimpiin julkaisuihin. Hänen kirjansa, Ihmiskehon lyhyt historia, on käännetty yli 20 kielelle ja tänä vuonna Ulla Lempinen, Kirsimarja Tielinen ja Laura Kalmukoski tuovat vihdoin myös suomennoksen kirjakauppoihin.

Ihmiskehon lyhyt historia kartoittaa ihmisen evoluutiota aina lajimme synnystä asti. Se tarkastelee, miten ihmiskeho on kehittynyt miljoonien vuosien aikana, käyden läpi sekä kehon fysiikkaa, että ruokavalion ja elintapojen muutoksia. Kirja kuvaa myös, kuinka historian suurimmat kulttuuriset muutokset, maanviljelyn vallankumous ja teollinen vallankumous, ovat vaikuttaneet kehoomme. Kirja ei pyri puhuttelemaan ainoastaan historiasta kiinnostuneita lukijoita, vaan teoksen keskiössä on kysymys siitä, kuinka menneisyys vaikuttaa nykyisyyteen. Liebermanin mukaan on selvää, ettei kehomme ole pysynyt nopean kehityksen matkassa ja tämä heijastuu terveydentilaamme. Esimerkiksi liikalihavuus ja diabetes ovat ehkäistävissä olevia sairauksia, jotka olivat ennen varsin harvinaisia, mutta nyt ne yleistyvät väestössä huimaa tahtia. Lieberman kokee, että tarkastelemalla ihmiskehon kehitystä voimme paremmin ymmärtää myös modernia yhteiskuntaa piinaavia elintasosairauksia. Hänen mukaansa niitä ei pitäisi tuijottaa yksinomaan lääketieteen linssin läpi, sillä historian ymmärtäminen auttaa johdattamaan meidät ongelmien juurisyihin.

Periaatteessa elämme hyvinvointimme kukoistuskautta; ihmiset elävät pidempään kuin koskaan ja kaikki mukavuudet ovat helposti ulottuvillamme, erityisesti Länsimaissa. Ihmisten kyltymätön mukavuudenhalu on johtanut monien merkittävien keksintöjen syntyyn, mutta Lieberman muistuttaa, että helpolla elämällä on myös kääntöpuolensa. Kulttuurinen valinta ei noudata samoja periaatteita kuin luonnonvalinta. Siinä missä viimeksi mainittu pyrkii edistämään lajimme selviytymiskykyä, kulttuurinen valinta edistää ainoastaan haluttuja muutoksia. Käytämme hissejä ja liukuportaita, koska ne ovat käteviä. Nukumme pehmeissä sängyissä, vaikka se ei tee hyvää selälle. Vaivattomuuteen tähtäävät keksinnöt ovat käteviä apuvälineitä, mutta toisaalta ne myös rappeuttavat kehomme, joka ei ole kehittynyt luottamaan moderniin teknologiaan. Evoluution näkökulmasta erittäin nopeat muutokset ovat johtaneet kuolleisuuden laskuun, mutta terveysongelmien yleistymiseen. Se ei tarkoita, että kaikki keksinnöt joutaisivat suoraan romukoppaan, tai että meidän pitäisi välttämättä pyrkiä elämään muinaisten esi-isiemme tavoin. Kirjan loppua kohti Lieberman ryhtyykin pohtimaan sitä, miten uudet innovaatiot ja ongelmanratkaisu voisivat hyödyntää evolutiivista näkökulmaa. Hän uskoo, että juuri kulttuuriset ja sosiaaliset ratkaisut ovat lopulta avainasemassa elintasosairauksien ehkäisemisessä.

Terveyteen liittyvistä kirjoituksista nousee usein vähintäänkin rivien välistä esiin se tosiasia, ettei moderni urbaani ympäristö välttämättä ole hyvinvointimme kannalta se paras mahdollinen. Monella meistä lienee jo pintapuolinen ymmärrys siitä, miten stressi, fyysisen aktiivisuuden puute ja huono ruokavalio vaikuttavat erilaisten sairauksien puhkeamiseen. Ihmiskehon lyhyt historia on kuitenkin paljon syväluotaavampi, ja oikeastaan aika mukaansatempaava tutkimusmatka siihen, miten jotkut lajimme selviytymistä aikanaan edistäneet kehon ominaisuudet ovat kulttuuristen muutosten myötä kääntyneet meitä vastaan. Liebermanin rautainen ammattitaito ja syvä kiinnostus aiheeseen näkyvät tekstissä, joka on lujasti tieteeseen nojaavaa, mutta silti helposti ymmärrettävää. Ei ole lainkaan yllättävää, että alkuperäiskielellä nimellä The Story of the Human Body: Evolution, Health, and Disease tunnetusta teoksesta tuli välittömästi best seller ja populaaritieteen merkkiteos.

Osta Ihmiskehon lyhyt historia Adlibrikselta

Ihmiskehon lyhyt historia

Nidottu, suomi, 2021

Daniel E. Lieberman

Ihmiskehon lyhyt historia on innostava kertomus ihmiskunnan historiasta ja oman kehomme evoluutiosta. Ihminen ei ole aikoinaan kehittynyt tiettyjä olosuhteita varten, vaan kehomme on sekoitus ominaisuuksia, jotka olemme perineet lukuisilta edeltäviltä lajeilta. Tarkat heitot mahdolliseksi tekevä olkapäämme on peräisin Homo erectukselta ja poskihampaamme Australopithecus-lajeilta.

Daniel E. Lieberman on maailman johtavia ihmisen evoluutiobiologian tutkijoita. Hän tarjoaa poikkeuksellisen katsauksen oman kehomme miljoonien vuosien mittaiseen kehitykseen ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Osta kirja tästä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!