OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Mental Health Art Week alkoi – museoissa järjestetään yli 50 maksutonta verkkotapahtumaa

MIELI ry:n Mental Health Art Week – Hyvää mieltä kulttuurista -viikkoa vietetään seitsemättä kertaa 24.–30.5.2021. Tänä vuonna yli 40 Museokortti-kohdetta osallistuu MHAW-tapahtumaviikolle omilla virtuaalitapahtumillaan, jotka ovat kaikille avoimia.

Museokortin ja MIELI ry:n Hyvinvointia kulttuurista -kampanja on nostanut toukokuun ajan taiteen ja kulttuurin positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Kampanjassa 16 tunnettua suomalaista, 8 200 kyselytutkimukseen vastannutta sekä 40 museota muistuttavat kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Kampanja huipentuu 24.–30. toukokuuta järjestettävään Mental Health Art Week -tapahtumaviikkoon, johon Museokortti-kohteet osallistuvat omilla tapahtumillaan. Museoissa järjestetään yli 50 erilaista verkkotapahtumaa virtuaaliopastuksista proosaluentaan ja lyhytelokuvista taidejoogaan.

MHAW on MIELI ry:n vuosittain koordinoima toimintaviikko, jonka tavoitteena on herättää keskustelua mielenterveydestä ja sen merkityksestä yksilöille ja yhteisölle monipuolisten kulttuuri- ja taidetapahtumien kautta ympäri Suomen. Tänä vuonna edistetään erityisesti ikääntyneiden hyvinvointia.

Virtuaaliopastuksilla nautitaan taiteesta etänä

Gallen-Kallelan Museo kutsuu osallistumaan Valoa ja pimeyttä Akseli Gallen-Kallelan taiteessa -virtuaaliopastukselle MHAW-viikolla. Akseli Gallen-Kallela kohtasi elämässään monia haasteita ja synkkiä aikoja. Opastetuksella pohditaan, kuinka taiteilija käsitteli mielenterveyttä taiteessaan.

Turun taidemuseon etäopastuksella sukelletaan Sigrid Schaumanin maalauksiin ja vaiherikkaaseen tarinaan kuva- ja videoesityksen avulla. Ryijynäyttely Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa on nähtävissä Helsingin Taidehallin video-opastuksilla. Opastettu kierros Tampereen taidemuseon vuoden 2020 suosituimmassa näyttelyssä esittelee Joseph Alasen Kalevala-kuvituksia ja muuta tuotantoa.

Lisäksi viikko tarjoaa muun muassa proosaluentaa, taidejoogaa ja keskustelutilaisuuksia. Porin taidemuseo kutsuu MHAW-tapahtumaviikon kunniaksi kokeilemaan lempeällä TAIDEjoogaa, jota on järjestetty säännöllisesti museon näyttelytiloissa, taideteosten äärellä. Nyt harjoitukseen pääsee mukaan videon välityksellä. Ateneumin taidemuseossa esitellään 18 taiteilijan kirjoittamaa proosakatkelmaa. Suomen valokuvataiteen museo K1 kutsuu mukaan keskustelevaan Slow Art -hetkeen kuvien parissa. Virtuaalitilaisuudessa tähdätään yhdessä ennakkoluulottomaan ajatteluun, kuunteluun ja keskustelevaan kuvantarkasteluun.

Lähde: Museokortti ja MIELI ry