OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Häiritseekö hyperpigmentaatio? Muista tehokkaan hoidon viisi kulmakiveä

Melaniini on pigmentti, joka määrää ihomme värin. Hyperpigmentaatiolla sen sijaan tarkoitetaan pigmentin liiallista tuotantoa joillakin alueilla. Tämä ilmenee väriltään muusta ihosta poikkeavina läiskinä; pisamat ja maksaläiskät ovat hyperpigmentaatiota. Kenellä tahansa voi esiintyä hyperpigmentaatiota, joskin tummempi iho, jossa on paljon melaniinia, on sille alttiimpi.

Aurinko, melasma ja ihon tulehdukset ovat tyypillisiä syypäitä hyperpigmentaatioon. Hyperpigmentaatio ei sinällään ole vaarallista ja monen mielestä esimerkiksi pisamat ovat jopa suloisia. Jos hyperpigmentaatiosta haluaa kuitenkin eroon, vaatii se usein pitkäjänteistä työtä. Vogue UK listasi viisi tapaa hoitaa ja ennaltaehkäistä hyperpigmentaatiota.

Tunnista ongelma

Ensimmäiseksi on hyvä ymmärtää syyt hyperpigmentaation taustalla. Aurinko aiheuttaa ja pahentaa hyperpigmentaatiota, mutta myös hormonaaliset muutokset, tietyt reseptilääkkeet ja ihoa herkistävä kosmetiikka voivat aiheuttaa muutoksia iholla. Akneiholla voi esiintyä tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota. Hormonien aiheuttamaa melasmaa esiintyy etenkin ehkäisypillerien käytön ja raskauden aikana.

Hallitse stressiä

Myös stressi voi pahentaa hyperpigmentaatiota.

– Stressi näkyy ihollamme. Se voi aiheuttaa oireita kuivuudesta, hyperpigmentaatioon, akneen ja ennenaikaisiin ikääntymisen merkkeihin, sanoo LOUM Beauty -yrityksen perustaja Kat Bryce lehdessä.

Stressi vaikuttaa hyperpigmentaatioon tulehduksen kautta. Kehossa käynnistyvä stressireaktio saa melanosyytit tuottamaan enemmän pigmenttiä, mikä voi johtaa liikapigementaatioon.

– Tällaista tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota on paljon vaikeampi hoitaa, koska se sijaitsee syvemmällä ihossa, kertoo LOUM Beautyn konsultti, tohtori Francisco Tausk.

Stressin aiheuttaman pigmentaation hoitaminen vaatii sekä fyysisen että henkisen puolen huomioivaa lähestymistapaa. Hyperpigmentaatiota vaalentavat ihonhoitotuotteet tarvitsevat rinnalleen toimivaa stressinhallintaa.

Vältä valoa

Tiedämme, että aurinko aiheuttaa hyperpigmentaatiota, mutta harva tietää, että myös sininen valo voi pahentaa ongelmaa. HEV-valoa säteilee sekä auringosta että elektronisista laitteista, kuten älypuhelimista. Sininen valo tunkeutuu syvälle ihoon, jossa se aiheuttaa vaurioita, kuten kollageenin hajoamista. Se voi myös tummentaa hyperpigmentaatiota.

Suojaudu valovaurioilta käyttämällä aurinkovoidetta, joka suojaa ihoa UV-säteilyltä ja HEV-valolta.

– Laajakirjoisen suojakertoimen 50 päivittäinen käyttö on tärkeää. Yhden päivän liiallinen auringolle altistuminen voi nollata kuukauden ihonhoidot, varoittaa La Roche Posayn konsultoiva ihotautilääkäri, tohtori Hiva Fassihi.

Muista tehoaineet

Hyperpigmentaatiosta on vaikea päästä kokonaan eroon, mutta monet kotihoitotuotteet auttavat vaalentamaan tummia läiskiä ja ehkäisemään uusien syntymistä. Niistä tärkein on C-vitamiini. Voimakas antioksidantti suojaa ihoa ja korjaa jo syntyneitä vaurioita, kirkastaen ihoa.

– Paras tapa neutraloida UV-säteilyn vaikutus on sisällyttää antioksidanttisia ainesosia päivittäiseen ihonhoitoon, Fassihi vahvistaa.

Turvaudu ammattilaisen apuun

Itsepäiset pigmenttihäiriöt saattavat vaatia ammattilaisen apua. Kosmetologit ja ihotautilääkärit tarjoavat useita tehokkaita hoitoja hyperpigmentaation hoitoon. Miinuspuoli on, että hoidot ovat usein hintavia ja näkyvien tulosten saavuttaminen voi vaatia useita hoitokertoja. Lisäksi on syytä muistaa, ettei visiitti klinikalle ratkaise ongelmia pysyvästi, vaan kotihoito on ensisijaisen tärkeää niin hoitojen aikana kuin niiden jälkeenkin.

– On epärealistista olettaa, että voit vain piipahtaa yhdessä hoidossa klinikalla ja sen jälkeen pigmenttihäiriöt pysyvät poissa ilman minkäänlaista ylläpitoa, huomauttaa Eudelon lääketieteellinen johtaja, tohtori Stefanie Williams.

Lähde: Vogue UK