OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Moni suomalainen matkustaa kesällä kotimaassa – nämä viisi asiaa tulisi ottaa huomioon lemmikin kanssa matkustaessa

Suomalaiset matkustavat tänä kesänä laajasti kotimaassa. Nettimatkatoimisto ebookersin teettämän tutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia suomalaisista aikoo valita ensi kesän lomakohteensa kotimaasta. Moni ottaa lomalle mukaan myös lemmikkinsä ja huomioi tämän jo lomakohdetta valittaessa. Kennelliiton asiantuntija vinkkaa, mitä tulisi huomioida koiran kanssa matkustaessa.

Suomalaiset ovat lemmikkikansaa ja ebookersin mukaan Suomessa lemmikkejä onkin arviolta joka kolmannessa kotitaloudessa. Korona-aika on lisännyt entisestään kiinnostusta ainakin koiranpentuja kohtaan. Ennätyksellinen kotimaanmatkailun suosion nousu myös mahdollistaa entistä helpommin lomailun lemmikin kanssa. Tutkimuksen mukaan jopa 15 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut lomallaan lemmikkiystävällisistä aktiviteeteista ja ulkoilumahdollisuuksista. Vastaavasti 15 prosenttia kertoo valitsevansa myös lomakohteensa sen lemmikkiystävällisyyden perusteella.

– Lemmikit salliville ja ne huomioiville lomakohteille on nyt selvästi kysyntää. Kotimaanmatkailun suosion kasvaessa myös lemmikkejä nähdään yhä useammin lomalla mukana, ebookersin viestinnästä vastaava Claudia Parker kertoo yhtiön tiedotteessa.

Lemmikin mukaan ottaminen kasvattaa jonkin verran majoituskustannuksia, mutta kokonaisukuvassa siitä saattaa kertyä jopa säästöjä, Parker arvioi.

– Moni on tyytyväinen, kun lemmikille ei tarvitsekaan etsiä loman ajaksi hoitajaa tai maksaa lemmikkihotellia muiden lomakustannusten päälle.

Yleisesti majoitusliikkeissä lemmikit toivotetaan avosylin tervetulleiksi ja monissa paikoissa lemmikkejä myös huomioidaan erilaisin tavoin. Useimmissa suurimmissa Suomessa toimivissa hotelliketjuissa koiria huomioidaan muun muassa ruoka- ja juomakupein, tassupyyhkein ja pienien herkkupalojen muodossa. Lemmikin kanssa matkustaessa lemmikkihuone täytyy kuitenkin muistaa varata ennakkoon.

Varmista, että matkanteko on miellyttävää myös lemmikille

Parhaimmillaan lemmikin kanssa matkustaminen on kaikille miellyttävä ja rentouttava kokemus. Muutama asia on kuitenkin hyvä muistaa, jotta matka sujuu helposti ja myös lemmikki nauttii lomastaan. Tulevana kesänä lemmikin kanssa reissaa myös moni ensikertalainen, jolta esimerkiksi koiran kanssa matkustamiseen liittyvät rutiinit vielä puuttuvat.

– Lähtökohtaisesti koira nauttii yhteisestä ajasta perheensä kanssa, mutta vieras ympäristö voi myös stressata. Siksi onkin tärkeää pohtia loman kulkua myös koiran kannalta, Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi muistuttaa.

Kennelliitto listasi viisi vinkkiä lemmikin kanssa matkustamiseen:

  1. Varmista etukäteen, että koira pystyy matkustamaan mukanasi. Harjoittele etukäteen autossa, junassa tai veneessä matkustamista, jottei esimerkiksi koiran matkapahoinvointi tule yllätyksenä, ja koira on tottunut liikennevälineeseen.
  2. Turvaa lemmikille hyvät matkustusolosuhteet. Esimerkiksi autossa koira ei saa matkustaa vapaana. Älä jätä koiraa koskaan yksin kuumaan autoon. Suljetussa autossa ilma kulkee kesäkelillä huonosti, vaikkei olisi hellettäkään. Pelkkä auton ikkunoiden avaaminen raolleen ei ole riittävä ilmastointi.
  3. Muista tauotukset pidemmillä matkoilla. Ota lemmikille mukaan juotavaa ja sitä ruokaa, jota se on tottunut syömään.
  4. Ota lemmikin kanssa matkustaessasi huomioon muut. Muista kerätä koiran jätökset, ja huolehdi siitä, että koirastasi ei ole haittaa ympäristölle niin, että se ei esimerkiksi hauku pitkään yksin hotellihuonessa tai tuhoa paikkoja.
  5. Ota selvää lähimmistä eläinlääkäripalveluista matkallasi. Jos vakuutukseesi kuuluu etäeläinlääkäripalvelu, niin ota palvelunumero talteen. Selvitä myös matkakohteesi päivystävä eläinlääkäri. Pidä mukana pientä matka-apteekkia, josta löytyvät esimerkiksi ensiaputarvikkeet, punkkipihdit ja ripulilääkkeet.

Lähde: ebookers ja Kennelliitto