OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Suomalaiset ovat niksikansaa – muistatko vielä nämä klassikot vuosien varrelta

Suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkka-lehden Niksi-Pirkka-palstalle vuodesta 1974 lähtien yli 100 000 niksiä, joista yli 40 000 on julkaistu lehdessä. Vanhoista nikseistä näkee, että vastuullinen kuluttaminen ja kierrättäminen ovat olleet suomalaisille tuttuja jo pitkään; jos jokin hajoaa, se joko korjataan tai otetaan uusiokäyttöön. Niksit ja niiden suuri määrä ovat toimivat osoituksena siitä, että maailmalla leviävä life hack -ilmiö oli Suomessa arkea jo kauan ennen termin keksimistä.

Kun ensimmäiset niksit julkaistiin Pirkka-lehdessä, säästäväisyyden ja kierrätyksen henki näkyi palstalla. Niksi-Pirkan tarina alkoi Pirkka-lehdessä vuonna 1974. Ensimmäisiä niksejä olivat muun muassa miesten paidan uusi elämä tyynyliinana ja pehmeän pyyhkeen käyttö tiskialtaan pohjalla suojaamassa perintöposliineja. Yhä nykyäänkin Niksi-Pirkassa näkyvät ekologisuus, kestävä kehitys ja kierrätys.

Niksit heijastavat aikaansa ja ihmisen kekseliäisyyttä niin arjen kuin juhlankin helpottamiseksi. Vuosien mittaan nikseissä on hyödynnetty erityisesti sukkahousuja, muovipusseja ja muovipulloja. Myöhemmin nikseihin ovat löytäneet tiensä myös kokonaan uudet välineet kuten selfiekeppi. Vallitseva pandemia-aikakin on näkynyt nikseissä, joissa korona-ajan arkitarvikkeita on pyritty hyödyntämään uudella tavalla. Pirkkalehden mukaan maskiniksejä saapuu nyt toimitukseen enemmän kuin kaikille tuttuja sukkahousuniksejä.

Niksipoimintoja viideltä vuosikymmeneltä

Lehdessä on nähty vuosien varrella niksejä laidasta laitaan ja joistakin on tullut todellisia klassikkoja. Muistatko vielä nämä niksit?

1974:
Hullunkuriset perheet -pelikorteista häviää lasten leikeissä helposti kortteja, eikä uutta pakkaa raaski ostaa vähän väliä. Minä leikkaan lapsille kuvia maitotölkeistä. Näin he oppivat pelatessaan tuntemaan eläimiä, kasveja ja sieniä.

1978:
Uuden tiskiharjan ostettuasi pane entinen palvelemaan WC-harjana. Parempaa tuskin löydät, ja markkojakin säästyy.

1983:
Jos haluat välttää arimpien vaatteidesi nuhrautumisen vaatekaapissa, ota iso muovikassi, tee pohjaan reikä ja pistä ripustin siitä läpi. Näin pussi jää suojaamaan vaatetta.

1987:
Ennen kuin heität roskiin tai kaatopaikalle kananmunakennoja, pieniä lasipurkkeja, lankarullia, keittiöpaperirullan hylsyä yms., kysy lähimmästä tarhasta tai päiväkerhosta, tarvitaanko siellä ilmaista askartelumateriaalia.

1990:
Kun teen kaupan pakastepuolukoista survosta, nuijin puolukat pussissaan ja leikkaan ja tyhjennän pussin vasta sitten. Säästyy tiskiltä nuija ja kokki.

1996:
Juustosta jää lopulta jäljelle niin pieni pala, ettei sitä voi raastaa eikä viipaloida. Purista se valkosipulipusertimella, niin saat hyvää käyttötavaraa esim. lämpimän leivän päälle tai salaatin joukkoon.

2001:
Piirakkaa leipoessa et tarvitse erillistä astiaa voin sulatukseen, kun laitat voin suoraan piirakkavuokaan ja lämmität vuoan. Säästät astian, työvaiheen, aikaa ja sähköä.

2004:
Nuudelipusseista jää ylimääräisiä maustepusseja. Kun kaadat ylimääräiset mausteet sirottimeen, saat uutta makua makaroneihin.

2011:
Nykyauton mittariin saa eri näyttöjä. Laita oletusnäytöksi polttoaineen kulutus sadalla kilometrillä, niin säästät ajaessasi polttoainetta ja luontoa, kun seuraat kulutusta ajaessasi.

2019:
Kesäaikaan paras pefletti on raparperin lehti. Käytön jälkeen kompostiin!

2021:
Joku kaunis päivä maskeja ei ehkä enää tarvita. Säästä yksi kangasmaski riippumatoksi Barbielle, ja ehkä toinen Kenillekin.

Niksit vuodesta 2007 eteenpäin on koottu Pirkka.fi:n Niksi-arkistoon.

Lähde: K-ryhmä