OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Mistä näpyt johtuvat? Oikeanlainen hoito vaatii iho-ongelman tunnistamista

Jokaiselle ilmestyy silloin tällöin finnejä. Teini-iässä akne on yleinen, mutta akne voi puhjeta myös aikuisilla. Aikuisiän aknea ei aina hoideta samalla tavalla kuin teini-iässä, sillä oireilun juurisyyt eivät välttämättä ole samat. Aikuisiän akne voi olla seurausta esimerkiksi hormonaalisista muutoksista tai kosmetiikasta. Ennen näppyjen hoitoa on tärkeää tunnistaa, mistä ne johtuvat, sillä vääränlainen hoito voi pahentaa ongelmia.

Los Angelesissa toimivan ihotautlääkäri Dermatology and Laser Centren edustaja Eric Lovato listaa Poosh-sivustolla yleisimmät aikuisia piinaavat ihosairaudet ja neuvoo niiden hoidossa.

Psoriasis

Psoriasis ei ole pelkkä ihosairaus, vaan se liittyy immuunijärjestelmän toimintaan. Psoriasis oireilee usein hilseilynä, kovettumina, tai punoituksena iholla. Moni yrittää hoitaa kovettumia kuorimalla tai voimakkailla, aknen hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla, mutta tämä yleensä vain pahentaa tilannetta.

Sitä, mikä psoriasista aiheuttaa, ei olla täysin varmoja, eikä sairauteen ole tunnettua parannuskeinoa. Oireita voidaan kuitenkin hoitaa. Lovaton mukaan onkin tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos epäilet psoriasista tai sinulla esiintyy sitä vastaavia oireita. Psoriasista voidaan hoitaa tapauksesta riippuen paikallisesti voiteilla, valohoidolla tai sisäisesti otettavilla tableteilla. Koska psoriasis on tulehduksellinen sairaus, voidaan vaikeampia tapauksien hoidossa hyödyntää tulehduskipulääkkeitä.

Ruusufinni

Ruusufinni on varsin yleinen ihosairaus. Siinä iholle nousee usein pieniä näppyjä, jotka eivät kuitenkaan ole finnejä, eikä niitä ei pidä ryhtyä puristelemaan. Kasvoilla saattaa näkyä myös pieniä hiusverisuonia sekä punoitusta. Erilaiset tekijät, kuten stressi, voivat laukaista tai pahentaa oireita. Myös lämpötilan vaihtelut ja UV-säteily voivat aiheuttaa lehahduksia iholla.

Koska näppyjen aiheuttajia on monia, ei diagnoosia kannata ryhtyä tekemään itse. Voimakkaat tuotteet ärsyttävät herkistynyttä ihoa ja esimerkiksi epäpuhtauksien hoitoon tarkoitetut tuotteet todennäköisesti vain pahentavat oireita. Ruusufinnin hoidossa tuleekin keskittyä herkistyneen ihon rauhoittamiseen.

Perioraalidermatiitti

Perioraalidermatiitti, eli suunympärysihottuma, muistuttaa hieman ruusufinniä. Myös siinä kasvoille ilmestyy sinnikkäitä näppyjä, jotka eivät parane itsestään. Nimensä mukaisesti suunympärysihottumassa näpyt ryhmittyvät yleensä suun ympärille.

– Potilaat valittavat usein polttelevasta tunteesta tai herkistyneestä ihosta… Vaiva on yleisin aikuisilla naisilla, eikä se kyseessä ole tarttuva sairaus, Lovato selittää.

Hänen mukaansa aikuisiän akne on väärä termi kuvaamaan perioraalidermatiittia, joka kuuluu samaan tautiperheeseen ruusufinnin kanssa. Myös oireiden hoito on samanlaista kuin ruusufinnin kohdalla. Aknen hoitoon tarkoitetut ihonhoitotuotteet ja paksut voiteet pahentavat tilannetta ja hoidossa pitäisi suosia herkän ihon tuotteita. Kosmetiikka-arsenaalista kannattaa myös karsia turhat tuotteet.

– Vältä kortisonivoiteita, kemiallisia aurinkovoiteita, ihohuokosia tukkivaa kosmetiikkaa, kuorivia aineita ja hajustettuja pesuaineita, Lovato listaa.

Mikäli itsehoito ei tehoa, on syytä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Lähde: Poosh, Terveyskirjasto