OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lentävä Maalari

Kokemuksia uudesta tallinnalaisesta Lendav Maaler-ravintolasta

Koronanjälkeinen Tallinna on muokkautunut monien palveluiden osalta uudelleen. Tuttuja ja turvallisia ravintoloitakin on jouduttu sulkemaan, mutta onneksi Tallinnasta löytyy vielä uusia ja innokkaita yrittäjiä, jotka tuovat markkinoille jotain uutta. Näin on myös Lendav Maaler-ravintolan, eli Lentävän Maalarin kohdalla. Entinen diplomaatti ja nykyinen ravintolayrittäjä Tamara on tuonut Tallinnaan raikkaan tuulahduksen gruusialaista ruokaa.

Monille suomalaisillekin tuttu gruusialainen/georgialainen ruoka tuo mieleen khinkalit, eli taikinan sisälle laitetut lihapullat lihaliemessä, lammasvartaat, sekä kaikin puolin varmasti grilliruoan. Tästä syystä mekin olimme aluksi epäileväisiä – tarvitaanko tosiaan Tallinnaan vielä yhtä gruusialaista grilliravintolaa?

Lendav Maaler-ravintola

Tunnelma sisälle astuessa on kuitenkin kaikkea muuta, kuin perinteinen gruusialainen grilliravintola. Sisustus on moderni ja tyylikäs, sekä ympäri ravintolaa on tyylikkäitä elementtejä. En itse tunne gruusialaista kulttuuria ja vielä vähemmän sen historiaa, enkä heti kättelyssä ymmärrä, miten sisustuselementit tekevät tästä ravintolasta gruusialaisen.

Meidät istutettiin lähelle ikkunaa. Ravintolan sijainti on loistava, hyvin lähellä Vapaudenaukiota ja keskustassa pyöriessä sinne pääsee parhaiten kävellen. Ravintolan edessä on myös parkkipaikkoja, johon autoilijat pääsevät Kentmannin kadun (Kentmanni tn) ja Vabaduse bulevardin (Vabaduse pst) risteyksestä. Näemme ikkunastamme muun muassa Vanhankaupungin.

Meitä tervehtii ravintolan omistaja, joka tutustuttaa meidät menun sisältöön. Nyt näemmekin niitä tuttuja gruusialaisia tuotteita – ne khinkalit ja tietysti Ville Haapasalonkin suosikkeihin kuuluvat hatsapurit. Pöytäseurueellemme kerrotaan hymysuin, että tarjolla on perinteistä gruusialaista ruokaa, mutta ruoka-annoksiin on tuotu hieman modernia twistiä. Annoimmekin Tamaran ehdottaa meille sopivia ruokia. Lapsille (9-vuotiaille) ehdotettiin hatsapuria, tarkennettuna Adjarian hatsapuria.

Lendav Maaler – Gobi

Alkupaloista meille kerrotaan, että Gobi-niminen annos olisi hyvä tapa aloittaa päivällinen ja näin teimme. Meille tuotiinkin kaunis ja miellyttävän näköinen annos puisessa kulhossa. Tamara kertoo, että kulho on valmistettu käsityönä Gruusiassa. Nyt alamme päästä gruusialaiseen tunnelmaan ja kulttuuriin sisälle. Opimme, että gruusiaksi “megobari” tarkoittaa ystävää ja täysin suoraan käännettynä se tarkoittaa ihmisiä, jotka syövät gobia yhdessä. Gobi maistui aikuisille erinomaisesti kokonaisuudessaan ja lapsille maistuivat maissileivät. Niiden päälle on tarkoitus laittaa jompaa kumpaa annoksessa olevaa levitettä. Levitettä voi syödä myös sellaisenaan.

Seuraavaksi pöytää tulee veneen muotoinen hatsapuri. Tamara kertoo, että tämä kyseinen hatsapuri tulee alueelta, joka tunnetaan veneistään ja auringostaan. Tästä syystä hatsapuri on veneen muotoinen ja keskellä oleva kananmuna edustaa aurinkoa. Nyt tulee tässä annoksessa se tärkein kohta: sisukset tulee sekoittaa hyvin. Sisällä on lisäksi sulaa juustoa ja voita. Hatsapuri maistui lapsille odotetusti todella hyvin. Mikä voisi mennä pieleen, kun sekoittaa taikinaa kaiken muun herkullisen ja rasvaisen kanssa?

Sen jälkeen saamme kuulla ravintolan taustaa ja alamme ymmärtämään kokonaisuutta paremmin. Lentävä Maalari (Lendav Maaler, Flying Painter)-nimi on tullut gruusialaisen taiteilijan kuuluisasta Petre Otskhelin viimeisestä työstä. Hänet teloitettiin Neuvostoliiton toimesta vuonna 1937 vain 30-vuotiaana. Nyt hänestä on tullut lähes koko Gruusian modernia taidetta edustava historiallinen hahmo, jonka tietää lähes jokainen gruusialainen – hän on monen nuoren gruusialaisen suosikkitaiteilija. Lentävä Maalari on elokuva, jossa kaksi maalaria maalaavat samaa kohdetta ja he rakastuvat yhteen naiseen. Päästäkseen kilpailijasta eroon, toinen maalareista ilmoittaa toisen lentokurssille. Sattumoisin kuitenkin käy niin, että lentopurssin ohjaaja onkin tämä samainen nainen. Tarina on kuulemma viihdyttävä ja oikeastaan enemmänkin komedia. Gruusiassa ollaan osattu arvostaa aina hyviä elokuvia ja myöskin huumoria, vaikka elämä Neuvostoliitossa ei ollutkaan aina loistokasta. Gruusialaisia elokuvia on seurattu paljon Venäjänkin mantereella.

Lendav Maalerin omistaja Tamara on taidokkaasti nostanut gruusialaisen taiteilijan elementtejä kaikkialle ravintolaan

Ravintola ei olekaan pelkkä ruokaravintola, vaan matka moderniin Gruusiaan. Mielenkiintoisen tarinan lisäksi ravintolassa on tarkoitus pitää näyttelyitä. Nyt sinne on nostettu gruusialaiset elokuvajulisteet, eli eri vuosikymmenten aikana olleet suosituimmat gruusialaiset elokuvat Neuvostoliitossa. Ravintola huokuu selkeästi paljon omistajansa mielenkiintoja – hän on itse taiteen ystävä, sekä tietysti ihailee Otskhelinin töitä. Pian meille selviääkin, että lähes kaikki ravintolan elementit ovat saaneet inspiraatiota jostain Otskhelinin töistä, mukaan lukien baaritiskin design.

Kun istumme uudelleen alas pöydän ääreen, alamme saamaan pääruokia. Maistoimme menusta kana-annosta “Shkmeruli” ja liha-annosta “Beef kharcho and elarji”. Molemmat annokset olivat todella maukkaita, mutta suomalaiseen makuun hyvin erikoisesti maustettuja. Olemme itse todella innokkaita kokeilemaan kaikkea uutta, joten nämä uudenlaiset maut maistuivat meille todella hyvin. Lapsille mausteet olivat hieman vieraita ja kana oli hieman liian chilistä. Aikuisille tulisuus ei maistunut lainkaan. Lapset kuitenkin muistelivat jo syötyä hatsapuria ja pohtivat, pitäisikö tilata toinen samanlainen, se oli kuulemma niin hyvää!

Pääruokien jälkeen pääsimme nauttimaan jälkiruokia. Tamara harmittelee, että gruusialaista keittiötä ei juurikaan tunneta jälkiruoistaan, mutta ne ovat jokaisessa ravintolassa tärkeitä. Lentävässä Maalarissa onkin luotu klassisten eurooppalaisten ja gruusialaisten jälkiruokien modernisti muokattuja versioita. Tästä hyvä esimerkki on panna cotta, joka on valmistettu rakuunasta. Taikinapallo, jonka sisällä on vaniljakreemiä, katosi pöydästä hyvinkin sukkelaan. Kaikin puolin jälkiruoat viimeistelivät erinomaisen päivällisen maukkaasti.

Yhteenvetona voin sanoa, että tästä ravintolasta tulee varmasti yksi meidän uusista vakituisista ruokapaikoistamme. Palvelu oli kohdallaan, ruoka oli tehty selkeästi tuoreista raaka-aineista ja annokset olivat hyvin erilaisia siitä, mihin olemme Tallinnassa tottuneet. Vierailu Lentävässä Maalarissa oli loistava makumatka ja lyhyt kulttuurimatkakin Gruusiaan. Itse ravintola ei ollut liian fiini ja lapset ovat tervetulleita. Mikäli lapset eivät ole kuitenkaan tottuneet erikoisiin makuihin, on hatsapuri ja khinkali tuttuja ja turvallisia valintoja. Aikuisille suosittelemme kuitenkin kokeilemaan ja maistamaan menusta mahdollisimman paljon erilaisia annoksia.

On mukavaa ajatella, että ravintola muokkautuu ollessaan toiminnassa ja saimme tietää, että menu vaihtuu kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi on odotettavissa uutta näyttelyä elokuvajulisteiden jälkeen. Tämä paikka ei varmasti jääkään seisomaan paikoillaan. Ja nyt pääsemmekin vasta siihen ravintolan parhaimpaan osaan, nimittäin terassiin! Sisäpihalla sijaitseva terassi on todella viihtyisä (tosin meidän vierailun aikana tietysti satoi) ja siellä kelpaa nauttia niin ruoan, kuin muutaman koktailinkin!

Tallinnan keskustassa sijaitseva Lendav Maalerin terassi on viihtyisä paikka nauttia ruokaa ja drinkkejä

Tutustu ravintolan menuun ja aukioloaikoihin Facebookissa.

Lendav Maaler
Kentmanni tn 4, Tallinn
Varaa pöytä: +37258005171 tai info@lendavmaaler.ee


Lendav Maaler kutsui OhoTV:n kylään ja tässä artikkelissa nähdyt ruoat ovat ravintolan tarjoamia. Artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat kuitenkin täysin omia ja voin vilpittömästi suositella ravintolaa lukijoillemme. -Christina