OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Raitapaidan paluu – vanha kunnon klassikko ilmestyi jälleen catwalkeille

Raitapaidat ovat olleet aina suosittuja Suomessa, kiitos Marimekon. Viime vuosina villit trendit iskälenkkareista seepra-kuosiin ovat jyränneet klassikot alleen, mutta nyt muotimaailmassa puhaltavat muutoksen tuulet. Maailma vaatii vaatteilta nyt kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä ja siksi vanhat klassikot ovat nousemassa uuteen arvoon. Glamour-lehden mukaan raitapaita onkin tehnyt paluun muodin huipulle.

Pohjois-Ranskasta alkunsa saanut raitapaita suunniteltiin alunperin merenkulkijoille, mutta tyylikäs ja monikäyttöinen vaate levisi nopeasti rannikkokaupunkien katumuotiin. Siitä tuli myös tyylistään tunnettujen ranskattarien luottovaate ja elokuvamaailman suosikki. Vaikka markkinoilta löytyy nykyään lukematon määrä erilaisia raitapaitoja, englannin kielessä raitapaita tunnetaan edelleen paidan kotikonnuille viittaavalla nimellä Breton shirt tai Breton top.

Paluu perusteisiin

Vaikka muodin kanssa saa leikitellä, joskus on hyvä palata perusasioihin. Raitapaita on kestänyt aikaa, koska se on yksinkertainen, mutta tyylikäs. Merimiesraidat antavat freesin ja huolitellun silauksen jokaiseen asuun. Peruspaita toimii yhtä lailla bleiserin ja piikkikorkojen, kuin revittyjen farkkujen ja converse-tennarien parina. Ei siis ihme, että klassikon voimaan ovat aikojen saatossa luottaneet maailman suurimmat tähdet James Deanista Kurt Cobainiin ja Brigitte Bardot‘sta Cambridgen herttuattareen.

– Muiden työvaatteena alkunsa saaneiden unisex-vaatteiden, kuten farkkujen ja nahkatakin ohella se on edelleen yksi harvoista vaatteista, joka voi kantajastaan riippuen näyttää joko porvarilliselta tai boheemilta. Tämä on osasyy siihen, miksi paitaa rakastetaan niin paljon, selittää London College of Fashion apulaisluennoitsija Amber Butchart Harper’s Bazaar-lehdessä.

Jos vaatekaapistasi ei siis vielä löydy laadukasta raitapaitaa, nyt on aika panostaa tähän vaatekaapin klassikkoon. Valinnanvaraa on, sillä lukuisat suunnittelijat ovat tänä vuonna tuoneet raitapaidat takaisin kesämallistoonsa. Niitä on näkynyt muun muassa Celinen, Louis Vuittonin, Alexander McQueenin ja Balmainin catwalkeilla. Toki raitapaitoja löytyy myös pikamuotiketjujen myymälöistä, mutta oikean ja alkuperäisen paidan vetovoima perustuu ennen kaikkea sen korkeaan laatuun ja kestävään tuotantoon. Saint Jamesin ja The Breton Shirt Companyn kaltaisten yritysten laadukas räätälöinti on pysynyt lähes muuttumattomana ja yritykset ovat alusta asti luottaneet paikalliseen tuotantoon.

– Täydellinen breton on valmistettu tukevasta puuvillasta, eikä kankaaseen koskaan sekoiteta polyesteria tai muuita keinokuituja, Butchart muistuttaa.

Lähde: Glamour, Harper’s Bazaar