OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexles.com

Tutkimus: Tässä ovat suomalaisten toivotuimmat juhannusbiisit

Suomalaiset kokevat musiikin tärkeämmäksi osaksi juhannusta kuin perinteisen juhannuskokon. Asia käy ilmi äänielämysbrändi Sonosin teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimus osoittaa, että suomalaisten mielestä onnistuneen juhannuksen takaavat hyvä ruoka (58 %), seura (55 %), sauna (46 %), kesämökki (29 %), hyvä juoma (28 %) sekä musiikki (16 %). Juhannuskokon koki tärkeäksi yllättäen vain 12 prosenttia ja juhannustansseista haaveili vain kolme prosenttia kyselyyn vastanneista.

Tutkimuksen mukaan 20 prosenttia suomalaisista kertoo kuuntelevansa kesällä enemmän musiikkia kuin muina vuodenaikoina ja 25 prosenttia kertoo kuuntelevansa keskimääräistä iloisempaa musiikkia kesäkuukausina. Suomalaisten keskikesän suosikkikappaleisiin lukeutuvat Oskar Merikannon Kesäillan valssi, Mamban Vielä on kesää jäljellä, Valvomon Mikä kesä sekä Popedan Pitkä kuuma kesä.

Kesämökillä musiikkia fiilistellään perinteisen radion kautta

Tutkimuksessa selvitettiin myös minkälaisia äänentoistolaitteita suomalaiset käyttävät kotona ja kesämökillä. Kymmenellä prosentilla vastaajista löytyy kotoa älykäs äänentoistojärjestelmä, kun taas mökiltä sellainen löytyy vain viidellä prosentilla. Suomalaisista 25 prosenttia toistaa musiikkia kotona suoraan kännykältä tai tietokoneelta, mökillä näin tekee 15 prosenttia.

Perinteinen radio on selkeästi kesämökin ykkösväline musiikin kuunteluun. Liki 31 prosenttia kertoo kuuntelevansa mökillä radiota, kun taas kotona perinteistä radiota käyttää vain 15 prosenttia vastaajista. 26 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä kannettavaa kaiutinta musiikin kuunteluun mökillä ja 15 prosenttia kotona.

Sonosin äänielämysasiantuntija, myös Elton Johnista kertovan Rocketman-elokuvan äänimaailmaa suunnitellut Greg McAllister kehottaa huomioimaan äänentoiston osana sisustusta sekä kotona että mökillä.

– Mielestäni monet aliarvioivat sen, kuinka iso merkitys äänellä on viihtyvyyden kannalta. Huonolaatuiset kaiuttimet eivät pysty toistamaan kappaleen kaikkia taajuuksia, jonka vuoksi ääni on heikko ja voi aiheuttaa häiritsevää särinää. Näin käy esimerkiksi silloin kun musiikkia toistetaan suoraan tietokoneelta tai puhelimelta, sillä laitteilla ei ole kykyä toistaa matalia äänitaajuuksia kovin hyvin, McAllister sanoo.