OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Vinkit juhannussaunan lämmitykseen

Puusauna kuuluu oleellisesti monen suomalaisen juhannukseen, mutta sauna on hyvä osata lämmittää oikein. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joiden avulla saunot mahdollisimman vähäpäästöisesti.

Saunominen on mukavaa puuhaa ja tutkimusten mukaan sillä on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia.

– Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Väkevän mukaan tärkeintä on, että tulipesässä poltetaan ainoastaan kuivaa puuta, eikä lainkaan roskia.

– Märkien puiden ja roskien poltosta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia, Väkevä selittää.

Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Huonolla puunpoltolla on myös haitallisia ilmastovaikutuksia. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka Suomen leveyspiireiltä kulkeutuu arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Savun väri kertoo palamisen puhtaudesta. Tarkkailemalla savupiipusta tulevan savun väriä saa tietoa siitä, miten puhtaasti puut palavat. Mitä tummempi savu, sitä korkeammat ovat myös päästöt.

– Tavoitteena on saada savu värittömäksi, Väkevä sanoo.

Noin puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Kiukaiden osuus näistä päästöistä on merkittävä.

HSY neuvoo aloittamaan saunan lämmityksen ottamalla vanhat tuhkat pois pesästä. Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotka syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta ja puupohjaiset sytytyspalat.
Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.
Polta puut useammassa erässä, äläkä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta liekkien hiipuessa. Hyvä palaminen tarvitsee myös riittävästi ilmaa; säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeen mukaisesti.