OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Instagram / wilma_schlizewski

Korona laittoi yrittäjät koville myös Tallinnassa: Wilma Schlizewski puhuu kahdesta “hutikesästä”

Tatuointitaiteilija Wilma Schlizewski on toiminut yrittäjänä Viron puolella jo noin vuosikymmenen ajan. Inky Queen-studionsa kanssa Helsingistä Tallinnaan muuttanut nainen pyörittää nykyään Balti Jaaman tuntumassa Shit and Stuff-puotia, joka on hänen oman kuvauksensa mukaan “kitch-kauppa”, “kesäterassi” ja “tatuointistudio”.

– Tämä on nyt seitsemäs kesäni Kopli nelosessa. Pyöritin vuosia tatuointiliikettä sekä Suomessa että Virossa, mutta nykyään ainoastaan Tallinnassa, hän kertoo OHO TV:lle.

Shit and Stuff on jo kuuluisa suomalaisten turistien joukossa, mutta Wilman mukaan hänellä käy myös paljon paikallisia asiakkaita. Liike onkin uniikkia ja eriskummallista tavaraa metsästävän paratiisi, josta voi tehdä mitä ihmeellisimpiä löytöjä. Toisaalta sinne voi vain pysähtyä nauttimaan kesäisestä säästä lasillisen ääressä. Uskaliaimmat vieraat piipahtavat takahuoneeseen ottamaan tatuoinnin. Wilmalle varataan aikoja jopa Suomen puolelta.

– Laivamatka voi kuitenkin olla monelle suomalaiselle tatuointiajan varanneelle vähän liian suuri houkutus, eikä sisään huojuva asiakas kyllä sillä kertaa saa tatuointiaan, hän huomauttaa.

Korona muutti kaiken

Jos korona laittoi yrittäjät koville Suomessa, niin kyllä Virossakin. Pandemiarajoitukset olivat raju isku turismiin vahvasti nojaavalle Tallinnalle. Noin vuosi sitten liikenne Helsingin ja Tallinnan välillä romahti, eikä tilanne ole edelleenkään palautunut täysin normaaliksi.

Erityisen rankasti pandemia koetteli Viroa keväällä. Maassa otettiin käyttöön entistä tiukemmat rajoitukset, jotka autioittivat Tallinnan kadut. Tuolloin asiointi lähinnä ruokakaupoissa ja apteekeissa oli sallittua. On selvää, että myös Wilman liiketoiminta otti kolhuja.

– Koronavuosi on tietenkin muuttanut kaiken. Kaksi hutikesää on kyllä vetänyt talouden tosi tiukalle, Wilma harmittelee.

Kuten Suomessakin, Virossa koronasta kärsineille yrityksille on jaettu tukia, jotka moni yrittäjä on kuitenkin kokenut riittämättömiksi. Wilma ei ole päässyt niistä edes osingoille.

– En kuulu paikallisiin yrittäjäyhdistyksiin, enkä työllistä kuin itseni, joten jään kaikkien yrittäjätukien ulkopuolelle, hän toteaa.

Wilma ei ota kantaa siihen, kumpi maa on onnistunut koronan talousvaikutusten hoidossa paremmin. Yhden merkittävän eron hän on kuitenkin huomannut yksityisen puolen toiminnassa.

– Suomessa kyllä yksityisetkin vuokranantajat ovat tulleet roimasti enemmän vastaan vuokrien kanssa, kuin minun tuntemani eestiläiset vuokranantajat. Tuntuu, että Suomessa sopimuksilla on enemmän painoarvoa. Eestissä on erikoinen tapa aina silloin tällöin laittaa kiinteistöstä vuokrailmoitus kuvineen mediaan, vaikka olemassaoleva vuokralainen on täysillä jatkamassa toimintaansa. Halutaan mitata vuokratasoa ja pitkätkin vuokrasopimukset voidaan purkaa muutaman kuukauden irtisanomisilmoituksella. Itsellenikin on käynyt näin useamman kerran.

Kevät-kesän aikana rajoituksia on päästy hiljalleen purkamaan ja matkustaminen Viron ja Suomen välillä on alkanut elpyä. Valoisat uutiset herättävät yrittäjien toiveet, mutta tilanne elää jatkuvasti. Wilma aikoo edetä päivä kerrallaan.

– Tämä kesä on nyt mennyt jotenkuten puolittain. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu sitten syksyllä, hän pohtii.

Lähde: Instagram