OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Johdanto luonnollisten retinolien käyttöön

Retinoli on tällä hetkellä yksi ihonhoidon hehkutetuimmista ainesosista. Koska retinoli edistää solujen uusiutumista, se on tehokas lääke esimerkiksi juonteiden ja aknearpien hoitoon. Sillä on kuitenkin hintansa. Voimakas aine voi etenkin alussa tehdä ihosta herkän ja punoittavan. Liian voimakas tuote voi myös saada ihon hilseilemään. Tästä syystä kuluttajat ovat enenevissä määrin suunnanneet katseensa kohti hellävaraisempia vaihtoehtoja.

– COVID-aikakaudella, kun käytämme kasvomaskeja, ihomme sietää entistä vähemmän ärsykkeitä. Luulen, että siksi kiinnostus retinolin korvikkeita kohtaan on kasvanut viimeisten puolentoista vuoden aikana, sanoo ihotautilääkäri Joshua Zeichner Harper’s Bazaar-lehdessä.

Etenkin herkkäihoiset ovat innostuneet luonnollisista vaihtoehdoista, kuten ruusunmarjaöljystä ja bakuchiolista. Kasviperäisiä vaihtoehtoja retinolille löytyy markkinoilta useita. Harper’s Bazaar listasi niistä yleisimmät.

Rambutaani

Alpyn Beautyn kasvipohjainen retinoliseerumi on suunniteltu juuri herkälle iholle. Sen vaikuttava aine on rambutaani.

– Retinoli on ilmiömäinen ja tehokas ainesosa, mutta se ei sovi kaikille, koska se voi tunnetusti aiheuttaa ihon heerkistymistä ja kuivumista, eikä sitä suositella raskaana oleville ja imettäville. Kirjoitukset, jotka koskevat rabutaanin kykyä vähentää ryppyjä ja parantaa ihon elastisuutta, ovat olleet erittäin vakuuttavia, selittää yrityksen perustaja Kendra Butler lehdessä.

Trooppisen kasvin lehdistä saatavan uutteen kerrotaan tukevan luonnollista kollageenin tuotantoa, parantavan ihon kimmoisuutta ja häivyttävän juonteita.

Toisin kuin retinoli, rambutaani ei herkistä ihoa, eikä se reagoi auringon kanssa, joten sitä voidaan käyttää aamuin illoin.

Bakuchioli

Yksi perinteisen retinolituotteiden haittapuoli on, että se herkistää ihon auringolle.

– Bakuchiolin kanssa ei ole samaa vaaraa. Kasviperäinen aine houkuttaa etenkin kuluttajia, jotka etsivät ihonhoitoonsa luonnollisia ainesosia, Zeichner toteaa.

Bakuchioli uutetaan psoralea corylifolia-, eli babchikasvista. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja sillä on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia. Vaikka se edistää solujen uusiutumista ja stimuloi kollageenin tuotantoa, bakuchioli poikkeaa rakenteellisesti retinolista, eikä se aiheuta ihoärsytystä.

Ruusunmarja- ja porkkanaöljy

Retinoli on A-vitamiinijohdannainen, mutta A-vitamiinia löytyy myös luonnon omista tuotteista. Esimerkiksi ruusunmarja ja porkkana sisältävät vitamiinia, joka edistää ihon uusiutumista ja parantaa kimmoisuutta. Sekä ruusunmarja- että porkkanaöljy sisältävät myös runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta tuhoilta.

On syytä muistaa, että etteivät kaikki kasviperäiset tuotteet voi kilpailla synteettisen retinolin kanssa, eivätkä kaikki kasviperäiset tuotteet ole automaattisesti turvallisia käyttää. Esimerkiksi mahdolliset allergiat kannattaa ottaa huomioon tuotteen valinnassa.

– Paras neuvo, jonka voin antaa, on, että etsi juuri oman ihosi tarpeita vastaava ainesosa. Se, mikä toimii parhaalla kaverillasi, ei välttämättä ole sinulle paras vaihtoehto, Zeichner muistuttaa.

Lähde: Harper’s Bazaar