OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelu: Vitun rumassa puidaan somemaailman ulkonäköpaneita

Nelli Kenttä , Katri Norrlin: Vitun ruma. Into Kustannus, 2021

Pastellisävyiset grafiikat, ajan hermoilla oleva somesanasto ja WhatsAppin mieleen tuovat puhekuplat kirjan sivuilla. On selvää, että Vitun ruma on suunnattu Z-sukupolven edustajille. Tämän toki paljastaa jo sekin, että kirjan on kirjoittanut kaksi nuorta vaikuttajaa. Nelli Kenttä ja Katri Norrlin saattavat olla yleisölle tuttuja myös perinteisestä mediasta, mutta suuri osa heidän työstään keskittyy somemaailmaan.

Siksi käykin järkeen, että he kirjoittavat aiheesta, joka on monille somettajille, ja erityisesti nuorille naisille tuttu; sosiaalisen median luomista ulkonäköpaineista. Etenkin Instagramissa kaikki tuntuu pyörivän ulkonäön ympärillä ja ammattitaitoisesti silotelluilla selfieillä voi tienata uskomattomia summia. Samalla kauneusihanteet karkaavat yhä kauemmas todellisuudesta, oikeiden ihmisten tavoittamattomiin. Vitun rumassa puidaan nykyistä somekulttuuria ja sitä, miten epäreiluja odotuksia ja paineita se luo ihmisille.

Kirjassa omia mietteitään aiheesta jakavat monet suomalaisille tutut julkkikset, kuten BEHM, Kasmir, Tuure Boelius ja Jesse Markin. Samaistumispohjaa lukijalle tarjoavat myös kirjailijoiden itsensä, sekä heidän seuraajiensa henkilökohtaiset kokemukset.

Vitun ruma on helppolukuinen pintaraapaisu valtavan laajasta ja monisyisestä aiheesta. Suomalaisten henkilökohtaisia kertomuksia lukuunottamatta kirja tuskin tarjoaa mitään sellaista tietoa, mitä ei olisi somessa ja mediassa käydyissä keskusteluissa aiemmin tuotu esiin. Kirjan kehopositiivinen sävy kuitenkin tekee siitä mukavaa luettavaa kaikille ulkononäköpaineiden kanssa painiskeleville, eli suunnilleen kaikille. Se on myös hyvä johdanto heille, jotka tuntevat tarvitsevansa pikakurssia siihen, mitä keskusteluun liittyvillä ilmaisuilla, kuten kulttuurisella omimisella ja cisnormatiivisuudella oikeastaan tarkoitetaan.

Osta kirja Adlibrikselta.

Vitun ruma

Sidottu, suomi, 2021

”Somen takia koen itseni päivittäin iljettäväksi.”

Kuinka paljon sosiaalinen media vaikuttaa ulkonäkösuhteisiimme? Miksi oma keho hävettää? Miltä näyttää uskottava ihminen? Kuka oikeastaan hyötyykään kauneusihanteista?

Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita ja maailma tuntuu usein pyörivän ulkonäön ympärillä. Vitun ruma on visuaalisesti vaikuttava, ajatuksia herättävä, monipuolinen ja tarkkasilmäinen kirja ulkonäöstä sosiaalisen median aikakautena.

Osta kirja tästä.

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!