OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuinka nauttia kesästä ilman lomaa?

Moni suomalainen aloittaa kesälomansa juhannuksesta, mutta entä jos koko kesä kuluukin töissä? Terveystalon asiantuntijat kertovat, kuinka saada kesästä kaikki irti, vaikka viettäisikin päivät työpaikalla.

Kun kesäkuukaudet kuluvat työnteon merkeissä, voi kalenterin katsominen turhauttaa. Kesä ei kuitenkaan ole pilalla, vaikka lomaa ei tänä kesänä olisikaan. Terveystalon työterveyspsykologit Annamari Heikkilä ja Ava Numminen-Päiväläinen muistuttavat, että kesällä työskentelyyn liittyy monia hyviäkin puolia.

– Kesä on itse asiassa loistavaa aikaa olla töissä! Sähköpostia tulee silloin vähemmän ja työntekoon voi keskittyä rauhassa. Työskentely omassa rytmissä ilman jatkuvasti vilkkuvaa puhelinta ja kilahtelevaa sähköpostia tuo ripauksen luksusta arjen keskelle. Keskittyminen saattaa helpottua, kun töitä voi tehdä omassa rauhassa ilman keskeytyksiä.

Kesällä voikin iloita siitä, että töissä on rauhallisempaa. Kun miltei koko Suomi lomailee, saa töihin keskittyä omassa rauhassa ja oman työn kehittämiselle jää enemmän aikaa.

Palaudu töistä luonnossa liikkuen

Kesällä kannattaa sulkea iltaisin läppäri ja tietoisesti irrottautua töistä. Päivän päätteeksi voi suunnata ulkoilemaan, sillä luonto on paras paikka palautua töistä. Vietä aikaa luonnossa liikkuen ja kokeile kesäisiä urheilulajeja. Valoisina kesäiltoina ehtii tehdä monia samoja asioita kuin lomallakin.

– Luonnossa liikkuminen rauhoittaa hermostoa ja palauttaa tehokkaasti. Lenkkipoluilla, metsissä ja veden äärellä riittää ihasteltavaa, kun luonto elää jatkuvasti. Kesällä pieni sadekaan ei haittaa – kesä kuivaa, minkä kastelee, Numminen-Päiväläinen toteaa.

Töiden lomaan kannattaa järjestellä vapaita hetkiä mahdollisuuksien mukaan. Aamu-uinti ennen työpäivää tai iltapäiväkahvit torilla tuovat ripauksen lomatunnelmaa keskelle arkea. Jos mahdollista, yksi lyhyempi työpäivä vapauttaa lisää aikaa kesäpuuhista nauttimiseen.

Varsinkin, jos lomaa ei ole kesällä lainkaan, kannattaa palautumisesta huolehtia myös työpäivän aikana. Pausseja on syytä pitää riittävästi ja lounastaukoa pidentää, jos työt antavat myöten. Pidä pitkä lounastauko terassilla tai lähipuistossa. Kesällä arjesta nauttiminen voi olla helpompaa kuin keskitalvella. Siitä kannattaa ottaa ilo irti, sillä arki on elämän suola.

Älä jätä lomailua kokonaan väliin

Palautumisesta on tärkeää huolehtia ympäri vuoden, ei pelkästään lomalla. Siitä huolimatta on aika ajoin hyvä lomailla, sillä se auttaa oikeasti irrottautumaan työstä. Pidemmän lomapätkän ei kuitenkaan tarvitse välttämättä ajoittua kesään; moni pitää mielellään lomaa talven pimeinä kuukausina.

– On hyvä varmistaa, ettei töitä tee putkeen liian pitkään. Laiskottelu tekee hyvää luovuudelle, oppimiselle ja ongelmanratkaisukyvylle, eikä lomailua kannata jättää kokonaan väliin. Minilomakin kannattaa – esimerkiksi pidennetyt viikonloput pitkin vuotta auttavat palautumaan paremmin, Heikkilä vinkkaa.

Myös ylitöitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Vaikka kesä kuluisikin töissä, rento tytötahti ja vapaa-ajasta nauttiminen tekevät kesäarjesta mieluisampaa.

Lähde: Terveystalo