OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Voiko auringon aiheuttamia vaurioita kumota?

Jopa 90 prosenttia ihon ikääntymisestä johtuu auringosta. On siis selvää, että ihonhoidossa tulisi keskittyä UV-säteilyn aiheuttamien vahinkojen torjuntaan. Aurinkosuojan päivittäinen käyttö onkin paras mahdollinen anti aging -teko.

Joskus vahinkoja kuitenkin sattuu. Iho palaa tai siihen ilmestyy pigmenttivaurioita. Glamour kysyi ihotautilääkäri Dendy Engelmanilta, voiko auringon jo aiheuttamia vaurioita korjata.

– Voi, Engelman vakuuttaa.

Millaisia vahinkoja aurinko aiheuttaa?

Tiedämme jo, että pahimmassa tapauksessa auringonvalolle altistuminen voi aiheuttaa ihosyöpää. Sitä ennen ehtii kuitenkin tapahtua paljon muutakin.

– Ensin ilmenee pigmenttiläiskiä, ryppyjä ja niin sanottua ihokirjotautia, tohtori Engelman selittää.

Kuinka voimme korjata auringon aiheuttamia vahinkoja?

– Retinoidit tekevät todella hyvää työtä aurinkovaurioiden korjaamisessa. Ne auttavat solutasolla parantamaan jonkin verran DNA-vaurioita, tohtori Engelman sanoo.

Hänen mukaansa retinoidit auttavat myös kirkastamaan ja napakoittamaan sameaa ja veltostunutta ihoa.

– Hapot, kuten AHA:t ja BHA:t, ovat todella hyviä ihon pinnalla olevaan pigmentaatioon, riippuen pigmentin syvyydestä… Ne ovat kotihoitoon soveltuvia ainesosia, jotka todella tehoavat. Sitten on paljon erilaisia ammattilaisen tekemiä hoitoja, kuten laserhoitoja, joista voi myös saada apua, tohtori Engelman lisää.

Kuinka voimme ennaltaehkäistä auringon aiheuttamia vaurioita?

Lienee sanomattakin selvää, että aurinkosuojan käyttö on kaiken A ja O.

– Se on kuin tupakoinnin lopettaminen. Tapaamme ajatella, että jos on tupakoinut kaksikymmentä vuotta, ei lopettamisessa ole enää järkeä. Vahinko on jo tapahtunut. Mutta keho korjaa itseään hämmästyttävän tehokkaasti. Ensin on kuitenkin poistettava vahinkojen aiheuttaja. Aurinkovaurioiden korjaaminen on todella vaikeaa, jos samaan aikaan rusketat itseäsi jatkuvasti, selittää tohtori Engelman.

Hänen mukaansa aurinkosuojan käyttö antaa keholle mahdollisuuden keskittyä itsensä korjaamiseen.

– Ihonhoidon rooli on auttaa ihoa tukemaan sitä, mitä se tekee jo ennestään hyvin. Jos vahingoitamme ihoamme jatkuvasti, keho ei ehdi korjaamaan kaikkia vaurioita, hän lisää.

Siksi ennaltaehkäisy ja syntyneiden vaurioiden hoito kulkevat käsi kädessä ja ne tukevat yhdessä tehokkaasti ihon hyvinvointia.

Lähde: Glamour