OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pelastaako jojobaöljy akneihon?

Kasvoöljyt ovat suuressa suosiossa ihonhoidossa. Markkinoilta löytyy valtava määrä erilaisia öljyjä, jotka palvelevat eri tarkoituksia. Monia niistä ei suositella akneen taipuvaiselle iholle, sillä paksut öljyt saattavat tukkia ihohuokoset. Jojobaöljy on kuitenkin toista maata. Tehokkaasti ihoa kosteuttavaa öljyä hehkutetaan jopa akneihon pelastajana.

– Se voi auttaa akneen normalisoimalla ihon omaa talinmuodostusta ja sillä on lisäksi tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, selittää ihotautilääkäri Michele Farber Alluressa.

Mikä jojobaöljy?

Nimestään huolimatta jojobaöljy ei ole oikeastaan öljyä, vaan nestemäistä vahaa. Siksi se ei tunnu yhtä raskaalta kuin muut öljyt. Jojobapensaan siemenistä uutettu aine sisältää kuitenkin paljon hyviä rasvahappoja ja kosteuttaa tehokkaasti kuivaa ihoa.

– Se auttaa kosteuttamaan ihon tukkimatta huokosia. Se on sekä kosteutta imevä humektantti, että ihoa pehmentävä ja silottava emollientti, ihotautilääkäri Marisa Garshick kertoo lehdessä.

Jojobaöljy sisältää paljon E-vitamiinia ja siksi sillä on voimakkaita antioksidanttisia vaikutuksia. Se siis torjuu vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita iholla.

– Vaikka sitä voi käyttää millaiselle tahansa iholle, se sopii parhaiten kuivalle, punoittavalle tai herkälle iholle, Garshick lisää.

Miksi jojobaöljy sopii akneen taipuvaiselle iholle?

Koska jojobaöljy ei tuki ihohuokosia samalla tavalla kuin monet muut öljyt, se soveltuu myös finneihin taipuvaiselle iholle. Jojobaöljy on koostumukseltaan ainutlaatuinen, sillä se muistuttaa ihon talia. Juuri tästä syystä se voi auttaa akneihoa; Garshickin mukaan jojobaöljy auttaa tasapainottamaan ihon omaa talintuotantoa, sillä jojoban ansiosta iho luulee tuottaneensa riittävästi talia.

– Jojoba auttaa kosteuttamaan ihoa samalla tavalla kuin luontainen tali, mutta tukkimatta huokosia, hän sanoo.

Koostumus ei kuitenkaan ole ainoa syy, miksi jojobaöljyä suositellaan aknesta kärsiville. Jojobaöljyllä on myös antibakteerisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, joten se soveltuu hyvin tulehduksellisten ihosairauksien hoitoon. Garshick lupaa, että jojobaöljyn säännöllinen käyttö voi auttaa rauhoittamaan tulehduksia iholla ja ehkäisemään uusien finnien puhkeamista.

Kenelle jojobaöljy ei sovi?

Vaikka jojobaöljy sopii pääsääntöisesti mille tahansa ihotyypille, on joitakin tapauksia, joissa sen käyttöön tulee suhtautua varauksella. Jojobaöljy on yleensä hyvin siedetty aine, mutta joillakin saattaa esiintyä allergioita, jotka on syytä ottaa huomioon. Myös, jos iho on yliherkkä ja ärtyy helposti, kannattaa uudet aineet ottaa mukaan ihonhoitoon varovaisesti.

– On hyvä testata öljyä paikallisesti, etenkin, jos iho on erittäin herkkä tai altis ihottumalle, Farber toteaa.

Garshick muistuttaa myös, että vaikeaa aknesta kärsivien on aina syytä laatia hoitosuunnitelma yhdessä ihotautilääkärin kanssa. Hän muistuttaa, että erittäin voimakkaat iho-oireet saattavat vaatia reseptilääkitystä.

Lähde: Allure