OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelu: Kurittomat paljastaa myytteihin ja tarinoihin pesiytyneen naisvihan

Kaisa Pulakka: Kurittomat. 2021, Atena

Kaikki meistä ovat varmasti kuulleet kreikkalaisen mytologian jumalattarista. Tarina Lilithistä, Aatamin ensimmäisestä vaimosta juutalaisessa kansanperinteessä, lienee niin ikään monelle etäisesti tuttu. Kun suomalaista kaanonia alkaa perkaamaan, löytyy myös sieltä monia kiinnostavia naisia Louhesta Lemminkäisen äitiin, jotka ovat valitettavasti tupanneet jäämään miespuolisten sankarien varjoon. Kurittomat-kirja tarjoaa kulttuurihistorian vahvoille naishahmoille ansaittua huomiota.

Kulttuuritoimittaja Kaisa Pulakka on käsitellyt naisten asemaa satujen ja myyttien kautta myös radiossa kuullussa Kauhee akka -sarjassaan. Sekä radio-ohjelma että kirja käsittelevät kepeästi mutta kriittisesti sitä roolia, joka naisille on tarinoissa perinteisesti suotu. Omapäisistä naisista on maalattu pahiksia ja kauniista tytöistä vaarallisia viettelijöitä; molempien kohdalla miesten on syytä olla varuillaan. Klassikkotekstien kriittinen luenta paljastaa, miten paheksuvasti ja pelokkaasti esimerkiksi naisten seksuaalisuuteen on historian kulussa suhtauduttu. Seksuaalisuuttaan tai mielipiteitään esiin tuovat naiset on demonisoitu samalla, kun miespuolisia sanakareita on nostettu jalustalle. Aikansa sukupuolikäsityksiä vastaan sotineet naiset on leimattu “hankaliksi” ja he ovat toimittaneet tarinoissa lähinnä varoittavan esimerkin virkaa.

Kurittomat ei ole mikään tietokirja. Se on ennen kaikkea feministinen kannanotto tunkkaisia patriarkaalisia arvoja vastaan. Pulakan varma ote nostaa esiin seksismin, joka on vahvasti läsnä monissa tunnetuissa tarinoissa, eri kulttuurien luomiskertomuksista lähtien. Vaikka kirjassa esitellyt naiset ovat pääosin fiktiivisiä hahmoja, kulkevat heidän tarinansa käsi kädessä naisten läpi historian kohtaaman sorron kanssa, jonka ilmentymiä muun muassa noitavainot ovat olleet. Eikä Kurittomat keskity pelkästään naisiin, vaan teoksessa pohditaan myös androgyynien ja transsukupuolisten hahmojen saamaa asemaa kertomuksissa. Aikana, jona intersektionaalisen feminismin soisi olevan jo itsestäänselvyys, on mukava huomata, että monissa asioissa ollaan tultu eteenpäin. Tämän päivän näkövinkkelistä katsottuna tarinoiden vaikeasti käsiteltävät hahmot näyttäytyvät aivan eri valossa, määrätietoisina ja oman arvonsa tuntevina. Toisaalta vielä nykyäänkin naiset kohtaavat rakenteellista syrjintää. Puhuttiinpa sitten palkkaeroista tai siitä, kenen kontolle kotityöt lankeavat, naiset ovat edelleen “se toinen sukupuoli”, sukupuolivähemmistöjen asemasta puhumattakaan. Tehtävää on siis vielä paljon.

Osta kirja Adlibrikselta.

Kurittomat

Sidottu, suomi, 2021

Kurittomat käsittelee reippaasti ja informatiivisesti naisen asemaa historian eri aikoina ja erilaisissa tilanteissa. Kulttuurihistoriasta ponnistavan, upeasti kuvitetun ja tiukasti tähän päivään pureutuvan kirjan aiheita ovat myyttiset naiset, naisen seksuaalisuus, sukulaissuhteet sekä naisiin kohdistunut vallankäyttö. Naisen rooli ei ole ollut häävi, mutta yhteiskunnan rakenteisiin pesiytynyt epätasa-arvo voidaan tunnistaa nyt. Pulakka pöyhii vanhat myytit uusiksi ja yhdistää ne nykynaisten ja -äitien haasteisiin. Virkistävä kirja muistaa, etteivät sukupuoliasenteet liity vain naisiin.

Osta kirja tästä.

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!