OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ota suihkusta kaikki terveyshyödyt irti

Suihku on monelle päivittäinen aamunavaus. Sen puhdistava ja virkistävä voima laittaa laittavat päivän käyntiin juuri oikealla tavalla. Läheskään jokainen meistä ei kuitenkaan ota suihkusta kaikkia hyötyjä irti. Lämmin suihku saattaa tuntua rentouttavalta, mutta kylmällä vedellä suihkuttelu tekee tutkitusti hyvää keholle ja mielelle.

Vaikka ajatus kylmistä suihkuista saattaa hirvittää, lyhyt kylmäaltistus maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Iho ja hiukset kiittävät

Etenkin talvipakkasilla tulee helposti haettua lämpöä suihkusta. Elämäntapasivu Poosh kuitenkin muistuttaa, että kuuma vesi kuivattaa ihoa. Kylmät suihkut auttavat pehmentämään ihoa ja niistä onkin eniten hyötyä juuri talviaikaan, jolloin suomalainen iho kärsii usein vaikeasta kuivuudesta. Kylmä vesi myös supistaa ihohuokosia, saaden ihon näyttämään sileämmältä ja napakammalta.

Hiusten peseminen liian lämpöisellä vedellä voi aiheuttaa hilseilyä sekä kutinaa, mutta viileä vesi rauhoittaa päänahan ärtynyttä ihoa. Jos hiuksia ei kykene pesemään kylmän suihkun alla, kannattaa lämpötilaa laskea 30 sekunnin ajaksi aivan suihkun lopussa. Kylmä vesi sulkee hiussuomut, jolloin hiukset näyttävät terveemmiltä ja kiiltävämmiltä.

Pintaa syvemmälle

Mikäli kauniit hiukset ja hyvinvoiva iho eivät riitä palkinnoksi, on syytä muistaa, että kylmäaltistuksen hyödyt ulottuvat pintaa syvemmälle. British Journal of Sports Medicine -lehden mukaan kylmä vesi kohottaa sykettä ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Kylmyys pakottaa kehon työskentelemään kovemmin sisäisen lämpötilansa ylläpitämiseksi. Tähän kuluu enemmän energiaa, eli kaloreita palaa enemmän.

Sen lisäksi, että kylmä vilkastuttaa verenkiertoa, se saa myös imunesteet liikkeelle. Tästä syystä kylmä suihku voi parantaa vastustuskykyä ja niitä tulisikin suosia etenkin flunssakauden jyllätessä. Kylmähoitojen tiedetään myös edistävän palautumista. Kylmä suihku voikin lyhentää toipumisaikaa esimerkiksi rankan treenin tai loukkaantumisen jälkeen.

On selvää, että kylmä suihku herättää tehokkaasti, mutta sen piristävä vaikutus on kokonaisvaltaisempi. Vaikka ajatus kylmästä suihkusta voi tuntua epämiellyttävältä, BJSM:n mukaan se voi itse asiassa kohottaa mielialaa. Kylmä suihku aktivoi sympaattista hermostoa ja lisää mielihyvähormonien erittymistä. Ja vaikka viileä virkistää, se myös laskee kehon lämpötilaa, mikä voi edistää nukahtamista. Paremmat yöunet, parempi mieli.

Lähde: Poosh