Kun atomipommeista tulee kuluneeksi 76 vuotta, myös Suomessa muistetaan Hiroshiman ja Nagasakin uhreja muistetaan perjantaina 6. elokuuta.
Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa 6.8.1945. Yksi pommi tuhosi koko kaupungin. Joitakin päiviä myöhemmin, 9. elokuuta, saman kohtalon koki Nagasakin kaupunki. Ydinaseiden humanitaariset seuraukset olivat hirvittävät. Vuoden loppuun mennessä Hiroshimaan pudotettu pommi oli tappanut arviolta 140 000 ihmistä ja Nagasakiin pudotettu pommi arviolta 74 000 ihmistä. Pommituksista hengissä selvinneet kärsivät terveysongelmista ja sosiaalisesta stigmasta koko elämänsä ajan.
Hiroshima-päivän perinteinen tapahtuma Helsingissä
Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista tulee kuluneeksi tänä vuonna 76 vuotta. Uhreja muistetaan ympäri maailmaa Hiroshima-päivänä 6. elokuuta. Samalla muistutetaan ydinaseriisunnan ja rauhantyön tärkeydestä.
Helsingissä atomipommien uhreja kokoonnutaan muistamaan perjantaina kello 21 alkaen Töölönlahdelle, Oopperan amfiteatterin luokse. Uhreja muistetaan japanilaisen perinteen mukaisesti laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.
Puhujina tilaisuudessa toimivat yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen ja kosmologi ja kirjailija Kari Enqvist, kertoo Kirkko Helsingissä. Musiikista vastaavat laulaja Emma Salokoski ja harmonikkataiteilija Johanna Juhola.
Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta. Perinteistä Hiroshima-iltaa on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan. Tapahtuma on kerännyt vuosittain satoja ihmisiä muistamaan atomipommien uhreja.
Tulethan paikalle vain terveenä.
Lähde: Kirkko Helsingissä
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Yksinkertainen kesäinen Salsa
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi