OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Pexels.com

Kestävää muotia: Näin pääset alkuun ekologisemman ja eettisemmän vaatekokoelman rakentamisessa

Ei ole mikään salaisuus, että muotiteollisuus on valtava saastuttaja. Onneksi kestävä muoti on kovassa nosteessa ja Z-sukupolvi on entistä tietoisempi kuluttajan vaikuttamismahdollisuuksista. Silti leijonanosa vaatetutannosta on edelleen pikamuotia ja vain harvat brändit oikeasti panostavat kestävään ja eettiseen tuotantoon.

Omaan pukeutumiseen liittyvää ekologista ja eettistä jalanjälkeä voi pyrkiä pienentämään monin keinoin, tyylistä tinkimättä. Marie Claire-lehti listasi asiat, joita kannattaa miettiä, kun haluat muuttaa vaatekulutustasi kestävämpään suuntaan.

Valitse luontoystävällinen materiaali

Ensimmäinen askel kohti kestävämpää kulutusta on kiinnittää huomiota vaatteiden materiaaliin. Polyesterista valmistettu pikamuoti saastuttaa moninkertaisesti verrattuna esimerkiksi kierrätysmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Pyri ostamaan vaatteita brändeiltä, jotka suosivat ekologisia materiaaleja.

Kierrätä

Valtava määrä vaatteita ja tekstiilejä päätyy vuosittain kaatopaikoille ja etenkin halpavaatteiden käyttöikä jää yleensä lyhyeksi. Onkin paljon kestävämpää suosia käytettyjä vaatteita aina, kun se on mahdollista. Ennen kuin suuntaat vaatekauppaan, vieraile vintage-liikkeissä ja kirpputorilla tutustumassa valikoimaan. Monesti vintage-vaatteet ovat myös laadukkaampia kuin halpavaateketjujen alelaareista löytyvät lumput.

Käy myös oma vaatekaappisi läpi kierrätysmahdollisuuksia silmällä pitäen. Lojuuko kaapissasi käyttämättömiä vaatteita, jotka voisit myydä tai lahjoittaa eteenpäin? Jos vaate on rikki, tai se ei istu hyvin, mieti, voisiko sen korjata tai tuunata pienellä vaivannäöllä. Älä heitä käyttökelpoisia vaatteita pois, vaan anna niille uusi elämä.

Lainaa

Kaikkea ei tarvitse omistaa. Juhlatilaisuuteen halutaan pukea uusi mekko, mutta suurin osa meistä käyttää juhlavaatteita vain kerran tai kaksi. Mieti siis, onko sinun välttämätöntä ostaa jälleen uusi vaate kaapin täytteeksi, vai voisitko lainata vaatteita vaikkapa kaverilta. Nykyään kuluttajia palvelevat myös lukuisat vaatevuokraamot.

Vuokraus ja lainaaminen pidentävät vaatteen elinkaarta, mutta muista, että myös vaatteiden edestakaisin lähettämisellä on hiilijalanjälkensä. Vieraile siis mahdollisuuksien mukaan liikkeissä jalkaisin, tai piipahda kaverin vaatekaapille.

Suosi vastuullista ja paikallista

Kun puhutaan kestävyydestä, ei kyse ole pelkästään ympäristöystävällisyydestä. Usein vaatteiden valmistamisessa käytetään lapsityövoimaa ja työntekijät saattavat joutua työskentelemään ala-arvoisissa olosuhteissa, elämiseen riittämättömällä palkalla. Vastuullinen kuluttaja suosii paikallista tuotantoa, kotimaisia valmistajia sekä mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti toimivia brändejä, joiden tuotantoketju on läpinäkyvä.

Valitse eettistä nahkaa

Jos käytät nahkasta valmistettuja tuotteita, valitse aina eettinen nahka. Eettinen nahka on oikeaa nahkaa, jota valmistetaan esimerkiksi lihateollisuuden sivutuotteena syntyvästä nahasta. Näin nahka ei päädy kaatopaikalle, vaan se saadaan hyötykäyttöön.

Lähde: Marie Claire