OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Viisi kysymystä, joita ihonhoidon asiantuntijoilta kysytään jatkuvasti

Ihotautilääkärit ovat kohdanneet urallaan kaikki mahdolliset iho-ongelmat. He tapaavat päivittäin asiakkaita, jotka kamppailevat kuivan ihon, aknen, tai ruusufinnin kanssa. Vogue UK pyysi ihonhoidon asiantuntijoita vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin, jotka heidän asiakkaitaan askarruttavat.

1. Vaikuttaako ruokavalio akneen?

– Suurimmalla osalla aknessa on kyse hormoneista ja geeneistä. On kuitenkin pieni joukko ihmisiä, jolla voi esiintyä yliherkkyyttä maitotuotteita ja prosessoitua sokeria kohtaan, sanoo tohtori Anjali Mahto.

Tohtori Mahto huomauttaa, ettei kokonaisia ruoka-aineryhmiä pidä poistaa ruokavaliosta ilman painavia perusteita. Mahdolliset allergiat on aina syytä varmistaa lääkärin vastaanotolla.

– Mutta jos huomaat, että ihosi alkaa kukkia, kun syöt suuria määriä maitotuotteita tai heraproteiinia, voit luultavasti hyötyä sellaisten kasvipohjaisten vaihtoehtojen käytöstä, joilla on alhainen glykeeminen indeksi, hän lisää.

Tohtori Justine Kluk muistuttaa, että yleensä ruokavalion muutokset eivät yksinään riitä hillitsemaan aknea.

– Ne voivat olla osa hoitoa reseptilääkkeiden rinnalla, mutta useimmissa tapauksissa ne eivät riitä korvaamaan muita hoitomuotoja.

2. Onko kosteusvoiteen SPF-kerroin yhtä tehokas kuin aurinkorasva?

– Kosteusvoiteen suojakerroin on testattu samalla tavalla kuin aurinkotuotteet, joten SPF 30-kosteusvoiteen tulisi todella tarjota 30 suojakerroin, selittää tohtori Kluk.

Kosteusvoiteiden suurin ongelma on, että ne eivät yleensä kestä esimerkiksi vettä ja hikeä yhtä hyvin kuin aurinkotuotteet. Kosteusvoidetta tulee myös usein levitettyä ohuempi kerros, jolloin sen tarjoama suoja on heikompi.

– On myös syytä muistaa, että SPF-kostesvoide ei välttämättä sisällä UVA -suojaa, eivätkä siksi suojaa UV-säteilyn aiheuttamaa ikääntymistä vastaan, hän toteaa.

3. Toimiiko kollageenilisä todella?

– Kun tarkastellaan tämänhetkistä tutkimustietoa, meillä ei ole kovin hyvää näyttöä siitä, että kollageenilisät todella toimisivat. Kollageeni on proteiini, aivan kuten pihvistä tai tofusta saatavat proteiinit. Suolisto hajottaa proteiinit aminohapoiksi, eikä se ajattele: “Minun on lähetettävä nämä ihon tueksi”, tohtori Mahto selittää.

Hän suosittelee käyttämään kollageenilisiin kuluvat rahat mieluummin aurinkorasvoihin ja terveelliseen ruokavalioon, jotka tutkitusti tukevat ihon hyvinvointia. Toki he, jotka uskovat kollageenin voimaan, saavat sitä käyttää.

– Olen skeptinen, mutta jos voit näyttää minulle kovaa dataa, olen valmis muuttamaan kantaani, hän lisää.

4. Mikä iässä pistoshoidot kannattaa aloittaa?

– Monet ihmiset kysyvät, ovatko he liian nuoria tai liian vanhoja kokeilemaan ruiskeita… Yleensä totean, ettei kyse ole niinkään iästä, vaan pikemminkin siitä, miten iho vanhenee. Se on yksilöllistä, sanoo tohtori Mahto.

Ihon kuntoon vaikuttaa moni tekijä, mukaan lukien geenit, ruokavalio, tupakointi ja auringossa oleilu.

– Joku kolmeakymppiä lähestyvä on oleillut todella vähän auringossa ja hänen ihonsa ikääntyy kauniisti, eikä hän kaipaa injektiohoitoja. Toisaalta 28-vuotiaalla saattaa olla todella ilmeikkäät kasvot ja jos he ovat nauttineet aurinlomista, saattaa heillä esiintyä jo juonteita, tohtori Mahti selittää.

Hän huomauttaa, että myös etninen tausta vaikuttaa ihon ikääntymiseen.

– Henkilö, jolla on todella vaalea iho, vaaleat hiukset ja siniset silmät, alkaa saada ryppyjä aiemmin kuin aasialainen tai tumma iho, jota melaniini suojaa. Kääntöpuoli on, että jälkimmäisillä on taipumus menettää kasvojen volyymia nopeammin.

5. Toimiiko ihonhoitorutiinini?

– Meillä vallitsee edelleen yleinen ymmärryksen puute sen suhteen, mitä hyvään ihonhoitorutiiniin todella tarvitaan ja mitä ei. Ihmiset innostuvat hehkutetuista ainesosista, olipa se sitten niasiiniamidi tai traneksaamihappo, mutta oikeasti tavallinen ihminen ei tarvitse kaikkia näitä aineita omaan ihonhoitoonsa, tohtori Mahto toteaa.

Hän suosittelee ihonhoitoon päinvastaista, minimalistista lähestymistapaa. Omaan rutiiniin kannattaa valikoida vain tuotteet, joista on juuri omalle iholle hyötyä.

– Käytän työssäni paljon aikaa siihen, että yritän karsia ihmisten hoitorutiineista tuotteita sen sijaan, että esittelisin heille uusia tuotteita, tohtori Mahto huomauttaa.

Lähde: Vogue UK