OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Älä anna koiran syödä sieniä, sillä osa on koiralle myrkyllisiä.

Myrkkysienet ovat myrkyllisiä myös koirille

Moni koiranomistaja ottaa koiransa mukaan sienimetsälle ja koiran voi jopa kouluttaa löytämään esimerkiksi kanttarelleja. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä koirille, joten sienestäessä tulee olla tarkkana, ettei koira maistele sieniä. Agria Eläinvakuutus kertoo mitkä myrkkysienet ovat koiralle vaarallisia ja mistä tunnistaa sienimyrkytyksen oireet.

Sienten aiheuttamat myrkytykset koirilla ovat onneksi suhteellisen harvinaisia ja suurin osa koirista ei syö metsästä löytämiään sieniä – myrkyttömiä tai myrkyllisiä. Mutta mikäli koira on todella perso ruoalle ja kaikenlaiselle syötävälle, saattaa koira maistella metsästä löytämiään sieniä eikä välttämättä osaa varoa myrkyllisiä sieniä. Koira saattaa myös esimerkiksi leikin tiimellyksessä innostuksissaan haukata sientä.

Myrkkysienen aiheuttamat oireet

Koiralle myrkylliset sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja muita myrkytyksen oireita. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa koiran menehtymiseen. Osa myrkkysienistä voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen oireita jo pelkästä sienen nuolemisesta.

Myrkytyksen oireet riippuvat sienilajista, mutta yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja ripuli. Jotkut oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua.

Muun muassa suippumyrkkyseitikki aiheuttaa koiralle munuaisvaurioita ja niiden oireet saattavat näkyä vasta usean päivän kuluttua sienen syömisestä, jolloin munuaisvaurio voi olla ehtinyt edetä jo hyvinkin vakavaksi. Siksi on tärkeää olla yhteydessä eläinlääkäriin, vaikka koiralla ei heti näkyisikään oireita.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt myrkyllisiä sieniä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos mahdollista, ota mukaasi sieni tai kuva sienestä, jota epäilet tai tiedät koirasi syöneen.

Koiralle vaarallisia myrkkysieniä Suomessa:

  • Punakärpässieni
  • Ruskokärpässieni
  • Pantterikärpässieni
  • Valkoinen kärpässieni
  • Kavalakärpässieni
  • Suippumyrkkyseitikki
  • Korvasieni

Hyvä perussääntö on, että jos sieni on ihmiselle myrkyllinen, se on myös koiralle myrkyllinen. 

Näin ennaltaehkäiset myrkytyksiä

  • Pidä koira kytkettynä sienimetsässä ja muutenkin luonnossa liikkuessanne. Siten koira ei pääse karkaamaan, eksymään, häiritsemään muita sienestäjiä, koiria tai metsän eläimiä – eikä se pääse yhtä helposti syömään sieniä.
  • Koiralle kannattaa opettaa “jätä” tai “ei ota” tai vastaava käsky, jotta koira osaa jättää esimerkiksi haistelemansa sienen rauhaan eikä ota sitä suuhunsa.
  • Sienimetsälle tai metsälenkille kannattaa pakata mukaan koiranameja. Koiranamien avulla saat koiran tarvittaessa keskittymään niihin sienten tutkiskelun sijaan eivätkä sienet myöskään vaikuta yhtä houkuttelevilta syömisiltä koiranameihin verrattuna.