OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Imitaattori Töyrylän 40-vuotissyntymäpäivät: rallidebyytti Keravalla ja Rally Talent 2021 -huutokauppa

Televisiosta sekä sosiaalisesta mediasta tutuksi tullut imitaattori Kimmo Töyrylä juhlistaa 40-vuotissynttäreitään tulevana viikonloppuna Keravalla ajettavassa Askolan Granit Rallissa.

Synttärijuhlat eivät mene Töyrylällä katsojan roolissa, vaan espoolainen hyppää Keravalla itse ralliauton rattiin ja osallistuu ensimmäistä kertaa elämässään ralliin kilpailijana. Askolan Granit Ralli on kerännyt tällä kertaa mukaan yhteensä 134 kilpailijaparia ja Töyrylä nähdään V1600-luokan Ford Fiestassa kokeneen kartanlukijansa Timo Jaakkolan kanssa kilpailunumerolla 49.

– Kaikki lähti liikkelle alkuvuodesta, kun mietin miten juhlistaisi tulevia 40-vuotissynttäreitä. Kun olen tätä moottoriurheiluun liittyvää huumoria ja erilaisia rallihölmöilyjä imitaattorina tehnyt ja ralli on aina ollut itselle iso juttu, niin syntyi ajatus, että entäs jos ajaisinkin rallin, Töyrylä taustoittaa.

Kun ideasta päästiin sitten varsinaisten tekojen pariin, piti kalenterista löytää ajankohdaltaan sopiva kilpailu, joka lisäksi sopisi luonteeltaan hyvin rallissa debytoivalle taiteilijalle.

– Ihan ensimmäisenä kyselin muutamilta tutuilta kotimaan kärkikuskeilta, että mitä he olisi mieltä tälläisestä ideasta. Kun kaikki näytti vihreää valoa ja sanoi, että anna mennä vaan, niin siitä sitten lähdettiin viemään järjestelyjä eteenpäin. Katselin kilpailukalenteria ja vertailin sitä syntymäpäivieni ajankohtaan. Askolan Granit Ralli osui sitten ajankohtansa puolesta hyvin suunnitelmiin.

On selvää, että kun Töyrylän kokemus rallista kilpailijana on pyöreä nolla, piti projekti aloittaa aivan ruohonjuuritasolta, juuri sieltä mistä lajin uudet harrastajat ralliin mukaan tulevat.

– Otin yhteyttä kilpailunjärjestäjään ja he olivat heti alusta lähtien ideassa hyvin mukana, sekä neuvoivat, että mitä kaikkea pitää tehdä. Ensimmäisenä liityin autourheiluseuraan, johon valikoitui kotikaupunkini Espoo Motorsport Club (EMSC). Sitten piti suorittaa rallin junioritutkinto, jonka suoritin kesällä ja lisäksi vielä hommata kansallinen lisenssi, Töyrylä kertaa projektin etenemistä.

“Lähdetään nöyrästi tavoittelemaan maaliinpääsyä”

Televisiossa Töyrylään on voinut törmätä vuosien saatossa muun muassa sellaisissa ohjelmissa kuin Suomen hauskin tavis, Suomen Talent, sekä Kaasujalka.

– Innostus imitointiin syntyi 2000-luvun alkupuolella, kun Maikkarilla pyöri Joonas Hytönen Show ja siellä nuori Jarkko Tamminen imitoi. Tammista katsoessa sitä sitten innostuin ja ensimmäisenä imitaationa minulta tuli Andy McCoy. Sen jälkeen niitä hahmoja alkoi tulemaan lisää, muun muassa Kimi Räikkönen ja Mika Salo, Töyrylä selittää.

Koska imitaattori tarjoaa keikkasetissään useita autourheilun kotimaisia tähtiä, ei ole ihme, että Töyrylä on esiintynyt usein erilaisissa autourheilutapahtumissa. Töyrylän mukaan yksi ikimuistoisimmista keikoista oli vuonna 2018, kun hän esiintyi Neste Rallin yhteydessä järjestetyllä Saalahden erikoiskokeen Areenalla.

– Edellisenä vuonna olin ollut Moksissa ja Saalahdessa. Vuonna 2018 pyydettiin uudestaan ja menin Saalahteen sitten vanha Momon ajopuku päällä vetämään showta. Siinä kun heitin Kimiä, Salon Mikaa ja Tommia, ja pieneltä jännitykseltä pystyin sitten katsomaan, niin kyllä Markku Alen katsoi siinä vieressä esitystä tarkasti ja kuunteli. Tilaisuuden jälkeen Alen tuli vielä kättelemään ja sanoi, että “olet sä huima äijä”. Se on todella hieno muisto, Töyrylä herkistyy.

Tulevaan rallidebyyttiinsä Töyrylä on valmistautunut ajamalla kesän aikana testiä Keski-Suomessa ja istumalla pariinkin eri otteeseen nuoren rallilupauksen, 16-vuotiaan Jooa Iivarin, kyydissä. Mitään erityistä tulostavoitetta ei Töyrylä ole kilpailuun itselleen asettanut.

– Lähdetään nöyrästi tavoittelemaan maaliinpääsyä ja nautitaan hienosta rallipäivästä. Annetaan junioreiden ajaa lujaa, ne osaa sen homman. Tottakai jännittää, että miten otetaan vastaan, kun varsinaiseen kilpailuun mennään. Uskon, että ihan hyvin. Projekti on herättänyt hyvää huomiota lajin piirissä ja onhan siellä lyöty jo vetoakin, että paljonko me tullaan häviämään Jari-Matti Latvalalle, Töyrylä naurahtaa.

Sen lisäksi, että Töyrylä lähtee Askolan Granit Ralliin lauantaina juhlistamaan 40-vuotissyntymäpäiviään, on tämän projektin ympärille rakennettu myös Rally Talent 2021 -huutokauppa. Kun Töyrylä on kuluvan vuoden aikana kerännyt yhteistyökumppaneita, on hän myös kerännyt eri autourheilulajien urheilijoilta lahjoituksia huutokauppaan, josta saadulla tuotolla tullaan tukemaan joko yhtä tai useampaa nuorta lupaavaa kotimaista autourheilijaa.

– Kesän aikana saatiin lahjoituksia koviltakin nimiltä ja tavaraa on kertynyt hieno määrä. Täytyy myöntää, että lahjoitusten taso ja määrä on yllättänyt positiivisesti. Syksyn aikana on tarkoitus pistää huutokauppa käyntiin, että saadaan kuluvan vuoden loppuun mennessä tuotosta riippuen joko yhdelle tai sitten muutamalle urheijalle jaettua stipendi, Töyrylä suunnittelee.

Stipendiä ei voi hakea, vaan sen saaja tai saajat valitaan projektia varten kootun raadin toimesta.

Askolan Granit Rallissa ajetaan lauantaina neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 42 kilometriä.

– Meillä on viritys, että saadaan autoon kamerat ja myös äänet auton sisältä kuulumaan. Siinähän voi pätkällä vaikka laulaa tai imitoida, jos siltä tuntuu, Töyrylä lupailee.

Lähde: Kimmo Töyrylän tiedotus