OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ota rauhoittava laventeli mukaan syksyn ihonhoitoon

Lempeästi tuoksuva laventeli tunnetusti rauhoittaa mieltä ja edistää nukahtamista. Kuivattu laventeli sekä laventeliöljy ovatkin suosittuja esimerkiksi kodin tuoksuntuojana sekä aromiaterapiassa. Stylist muistuttaa, että laventelista on hyötyä myös ihonhoidossa.

Miksi laventelia käytetään kosmetiikassa?

Laventelia on hyödynnetty kehonhuollossa jo tuhansia vuosia Välimeren ja Lähi-idän maissa sekä Intiassa. Antiikin Roomassa laventelia käytettiin kylpyvedessä karkottamaan bakteerit. Ensimmäisen maailmansodan sotilaat levittivät laventeliöljyä haavoihin. Sanotaan, että ranskalainen kemisti René-Maurice Gattefossé havaitsi laventelin parantavat voimat, kun hänen laboratoriossaan sattui onnettomuus. Hän upotti räjähdyksen polttamat kätensä laventeliöljyyn ja huomasi hämmästyksekseen, että iho parani arpia jättämättä. Siitä lähtien laventelia on käytetty hoitamaan vaurioitunutta ihoa.

Laventelilla todella on antibakteerisia ja anti-inflammatorisia, eli tulehdusta ehkäiseviä, vaikutuksia. Laventeli tutkitusti vilkastuttaa verenkiertoa, mikä puolestaan parantaa hapen ja ravinteiden kulkeutumista ihoon. Näiden ominaisuuksien ansioista laventeli auttaa ihoa uudistumaan tehokkaammin ja edistää näin haavojen paranemista. Tänä päivänä kaupoissa saattaa törmätä esimerkiksi laventeliveteen, jota suositellaan ihon pienten tulehdusten ja auringonpolttamien rauhoittamiseen. Ihoa rauhoittava kukkaisvesi auttaa myös tasapainottaamaan ihon pH:ta sekä vahvistamaan ihon omaa suojakykyä.

Hyvää sekä keholle että mielelle

Laventeliöljy lienee yksi tunnetuimmista eteerisistä öljyistä niin kosmetiikassa kuin aromaterapiassa, jota käytetään monen vaivan hoitoon. Laventeli rauhoittaa ja tasapainottaa sekä psyykkisesti että fyysisesti. Eteerinen öljy sopii erinomaisesti vaikkapa mielen ja kehon rentouttavaan hierontaan. Laventelin tuoksu lievittää stressiä ja ahdistusta, sekä helpottaa nukahtamista. Se onkin täydellinen lisä työpäivän jälkeiseen kylpyyn tai iltateehen.

Laventeliöljyn käyttö on aromaterapiassa on yleisesti turvallista, mutta kuten mikä tahansa luonnontuote, iholla käytettynä se saattaa aiheuttaa joillekin allergisia oireita. On myös syytä muistaa, että eteeriset öljyt ovat varsin voimakkaita, eikä niitä tulisi koskaan käyttää iholla sellaisenaan. Mikäli laventeliöljyä haluaa käyttää kotitekoisessa kosmetiikassa, tulee se laimentaa pohjaöljyyn, kuten jojoba- tai manteliöljyyn.

Lähde: Stylist