OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lue kirja-arvostelu ja ota Adlibriksen alekoodi talteen: Laman lapset on korona-aikana erityisen kurantilta tuntuva lukukokemus

Sanna Kajander-Ruuth: Laman lapset. Kustantamo SS, 2021

Kolmekymmentä vuotta sitten bruttokansantuote laski 13 prosenttia ja työttömien määrä nousi puoleen miljoonaan. Sosiaaliturvaan tehtiin leikkauksia ja taloustilanne heikkeni monessa taloudessa. Laman tapahtumat vaikuttivat 90-luvulla lähes jokaiseen suomalaisperheen arkeen tavalla tai toisella. Toimittaja Sanna Kajander-Ruuth haastattelee kirjassaan laman aikana kasvaneita lapsia.

90-luvun alun lama on yksi Suomen historian pahimpia talouskriisejä ja sen vaikutukset ulottuivat vielä paljon taloutta laajemmalle. Vaikka lapset eivät välttämättä ymmärtäneet puhetta taantumasta tai devalvaatiosta, vaikutti lama vahvasti myös heidän arkeensa. Vaatteita alettiin ostaa käytettyinä, kalliista harrastuksista piti luopua, ja taloudellisesti tiukilla olevat vanhemmat riitelivät tavallista enemmän. Joissakin perheissä lama näkyi jopa avioeroina, menetettyinä koteina, perheväkivaltana ja alkoholismina. Monen lapsuus loppui lyhyeen, kun perheessä piti ottaa vastuuta joko rahan ansaitsemisesta tai nuorempien sisarusten hoidosta.

Laman lapset osoittaa, miten kauaskantoisia seurauksia tapahtumilla on ollut. Taloudellinen ahdinko vaikutti monen nuoren opiskeluun ja ammatinvalintaan. Lama jätti nuoriin myös psyykkiset jäljet, jotka ovat saattaneet jäädä käsittelemättä aina tähän päivään saakka. Kajander-Ruuthin haastattelemat lama-ajan kasvatit kertovat muun muassa turvattomuuden ja häpeän tunteista, sekä pelon värittämistä tulevaisuudennäkymistä. Laman lapset tarjoaa koruttoman kuvan siitä, miten työttömäksi jääneet ja pahasti velkaantuneet suomalaiset joutuivat ponnistelemaan selvitäkseen. Toisaalta kirjassa haastatellut suomalaiset kertovat arvokkaista opeista, joita vastoinkäymiset heille opettivat.

Itsekin lama-aikana varttuneena lukijana kirja tuntuu hyvin henkilökohtaiselta ja palauttaa mieleen monia muistikuvia. Myöhemmin syntyneille kirja tarjoaa selkeän kokonaiskuvan lamasta ja sen taustoista. Kajander-Ruuth käy kirjassaan läpi talouskriisin syitä sekä talouspolitiikassa tehtyjä ratkaisuja, joilla oli valtava vaikutus tavallisten ihmisten arkeen. Kirjan lopussa nostetaan esiin myös korona ja sen vaikutukset talouteen. Pandemia on aivan oikeutetusti saanut ihmiset miettimään, voisivatko laman tapahumat toistua Suomessa. Kajander-Ruuth vertaa keskenään kahta kriisiä sekä hallituksen toimia 90-luvulla ja tänä päivänä. Hän myös valaa lukijaan toivoa siitä, että 90-luvun virheistä on opittu ja että kriisin vaikutukset lapsiin ja nuoriin tiedostetaan nyt paremmin.

Adlibris tarjoaa tuoreen Löydä seuraava lukuelämyksesi -kampanjan kunniaksi myös OHO TV:n lukijoille 10 prosentin alennuksen. Suuntaa ostoksille tästä ja käytä kassalla koodia ADLT10.

Koodi on voimassa 10.-12. syyskuuta.

Laman lapset

Nidottu, suomi, 2021

Alkoivat nakkikastikkeen väriset ja makuiset, apeat laman vuodet. Laman jäljet ovat pitkät, sanotaan.

Tässä kirjassa ääneen pääsevät he, jotka elivät lapsuuttaan ja nuoruuttaan eri puolilla Suomea perheissä, joita 1990-luvun lama murjoi raskaimmin. Heille lama tarkoitti avioeroja, perheväkivaltaa, konkursseja ja menetettyjä koteja. Toisaalta vaikeistakin tilanteista selviydyttiin ja oma polku löytyi.

Haastateltavat esiintyvät tekstissä omilla nimillään ja omin sanoin. Yksilöiden kokemusten kanssa kirjassa kerrataan laman päätökset, politiikka ja niiden vaikutukset.

Osta kirja tästä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!