OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuuluuko glykolihappo sinun ihonhoitorutiiniisi?

Glykolihappo kirkastaa ihoa ja parantaa sen rakennetta. Kuorivaa tehoainetta voidaan käyttää niin näppyjen, juonteiden, kuin hyperpigmentaationkin torjunnassa. Kuten muidenkin happojen kanssa, glykolihapon kotikäyttö vaatii perusymmärryksen siitä, miten aine vaikuttaa ja kenelle se sopii.

Mikä glykolihappo?

Glykolihappo on kuuluu AHA-happoihin, joita käytetään ihonhoidossa niiden ihoa kuorivan vaikutuksen takia. Koska hapot eivät hankaa ihoa samalla tavalla kuin mekaaninen kuorinta, ne ovat hellävaraisempi vaihtoehto kuolleen ihosolukon poistamiseksi.

– Kuorinnan pitäisi kuulua jokaiseen ihonhoitorutiiniin. Se parantaa ihon ulkonäköä välittömästi poistamalla samean ja kuivan ihosolukerroksen, sanoo tohtori Anjali Mahto Vogue UK-sivustolla.

Koska glykolihappo AHA-hapoista pienimolekyylisin, se pääsee syvälle ihoon ja kuorii siksi ihoa erityisen tehokkaasti. Syvällä vaikuttava aine voi myös tehostaa ihon omaa kollageenintuotantoa. Toisaalta juuri samaisesta syystä se voi myös ärsyttää kaikkein herkintä ihoa.

Sopiiko glykolihappo kaikille?

Glykolihappo soveltuu yleensä erinomaisesti normaalin ja rasvaisen ihon hoitoon, mutta herkälle iholle se voi aiheuttaa punoitusta ja hilseilyä. Tehokkain ei aina tarkoita parasta, vaan herkkäihoisen kannattaa kokeilla hellävaraisempia happoja, tai aloittaa glykolihapon käyttö pienemmillä pitoisuuksilla.

– Voit lisätä tuotteen käyttötiheyttä ja tehoa hitaasti ihon tarpeiden ja siedettävyyden mukaan, neuvoo ihotautilääkäri Zainab Laftah sivustolla.

AHA-happoihin voi tutustua lempeästi esimerkiksi puhdistustuotteen muodossa, sillä pois pestävässä tuotteessa happo ei jää iholle vaikuttamaan. Kun iho oppii sietämään AHA-happoja, voi rutiiniin ottaa esimerkiksi kasvoveden tai seerumin, jossa pitoisuudet ovat yleensä korkeammat.

– Ihanteellinen kotona käytettävä pitoisuus olisi 8-15 prosenttia, tohtori Laftah vinkkaa.

Mikäli iho ei pidä glykolihaposta, ei hätää; se voi silti sietää miedompia happoja.

– Maitohappo on hellävarainen kemiallinen kuorinta-aine ja hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät kestä glykolihappoa, tohtori Laftah lisää.

Voiko glykolihappo vahingoittaa ihoa?

Glykolihappoa voi käyttää myös monien muiden AHA- ja BHA-happojen kanssa, mikäli iho sitä sietää. Aivan kaikkien tehoaineiden pariksi glykolihappo ei kuitenkaan sovi.

– Glykolihappoa ja retinoideja ei tule käyttää samanaikaisesti, koska ne kuivattavat ihoa ja yhteiskäyttö lisää inflammaation riskiä, varoittaa tohtori Laftah.

Hänen mukaansa yhdistelmä on takuuvarma resepti ihoärsytykseen, oli oma iho sitten kuinka vahva tahansa. Mikäli glykolihappoa ja retinoideja haluaa välttämättä käyttää säännöllisesti, kehottaa tohtori Laftah siedättämään ihon ensin yhdelle aineelle ja käyttämään niitä ainoastaan vuoropäivinä.

Kuten kaikki aktiiviset ainesosat, glykolihapon liiallinen käyttö voi vahingoittaa ihon suojavaippaa. Erityisesti talvella, kun ihon suojakyky saattaa olla jo valmiiksi heikentynyt, on syytä välttää yli-innokasta kuorimista. Muuten lopputuloksena on kuiva, hilseilevä, punoittava iho.

– Hyvä uutinen on, että asia on korjattavissa. Lopeta kemialliset kuorinnat, kosteuta ihoa ja hoida mahdollinen tulehdus iholla, jotta suojakerros pääsee palautumaan, tohtori Laftah ohjeistaa.

Lähde: Vogue UK