OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Poliittiset rintaliivit: Oletko sinä puolesta vai vastaan?

Rintaliivit ovat suorastaan poliittinen vaate, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä. 60- ja 70-luvulla naisten oikeuksien puolesta taistelleet feministit polttivat rintsikoita mielenilmauksissaan. Pandemia-aikana monet naiset ottivat ilon irti etätöistä luopumalla rintaliivien päivittäisestä käytöstä. Nyt, kun ihmiset ovat jälleen palaamassa toimistolle, on aika miettiä, vieläkö rintaliivit palaavat käyttöön?

Pukeutumisen historia kertoo paljon yhteiskunnasta ja myös rintaliivien kehitys on ollut selvästi yhteydessä naisen rooliin. Alusvaatteet ovat vuosisatojen ajan olleet mukana määrittämässä sitä, millainen naisen ihanteellinen vartalo on kulloinkin ollut. Antiikin Kreikasta aina nykypäivään saakka se, miten naiset ovat päättäneet tukea, tai olla tukematta rintavarustustaan, on ollut suorastaan poliittinen kysymys. Muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana lukuisat naiset ovat hylänneet rintaliivit kovaäänisesti, kun taas toisille ne ovat tärkeä naiseuden symboli. Monelle naiselle rintaliivit lienevät samankaltainen arkinen asia kuin meikkaaminen; ne kuuluvat päivittäiseen rutiiniin ja antavat ilmeeseen ryhtiä, eikä asiaa sen kummemmin kyseenalaisteta. Osalle urheiluharrastukset, kuten juokseminen, eivät tulisi kuuloonkaan ilman urheiluliivejä. Vaikka rintaliivien käyttäminen tai käyttämättä jättäminen voi tuntua poliittiselta kysymykseltä, asia ei ole niin yksinkertainen.

Aikanaan varakkaat naiset käyttivät korsetteja, jotka kuroivat vyötärön kapeaksi ja työnsivät rintoja ylöspäin. Korsetti oli käyttäjälleen tukala, mutta toi naiselliset muodot esiin ajan vaatimalla tavalla. Onneksi rintaliivit ovat sittemmin kehittyneet valtavasti ja kehittyvät edelleen. Naisille on tarjolla liivejä lukemattomissa eri malleissa, väreissä ja materiaaleissa. Joku suosiii push up -rintsikoita, toinen kaarituettomia kolmioliivejä. Saumattomat t paita -liivit ovat huomaamattomat paidan alla ja korkean tuen tarjoavat sporttiliivit tekevät kuntoilusta kivutonta. On syytä muistaa, että naisten rintaliivikoko on kasvanut vuosien saatossa. Kauneusleikkaukset ja väestön yleinen painonnousu ovat aiheuttaneet sen, ettei DD-kuppi ole enää mikään harvinaisuus. Vaikka rintaliivitön elämä saattaa vedota pienirintaisiin, on syytä ymmärtää, ettei se ole realistinen vaihtoehto naisille, joilla on kookkaammat rinnat. Raskaat rinnat voivat aiheuttaa kipua liikkuessa ja pahimmillaan heikentävät naisen elämänlaatua. Silloin hyvä tuki on tärkeää.

Vogue pohtii, voisivatko Who Shirt Companyn kaltaiset yritykset tarjota kultaisen keskitien heille, joita keskustelun polarisoituminen ärsyttää. Toivuttuaan rintasyövästä Who Shirt Companyn perustaja Libby Haan tajusi, ettei hän voisi enää käyttää kerran rakastamiaan pitsirintsikoita. Niinpä hän yrityksineen alkoi kehittää vaatteita, joissa on sisäänrakennettu tukipaneeli. Kenties ne voisivat olla välimuoto heille, jotka ovat pandemian aikana ottaneet etäisyyttä perinteisiin liiveihin.

Lähde: Vogue UK