OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Auttavatko kollageenivoiteet oikeasti ryppyihin?

Kollageeni on ihoa kiinteyttävä ja juonteita tasoittava ihmeaine, joten ei ole ihme, että kaikenlaiset kollageenituotteet ovat tällä hetkellä kovassa huudossa. Sisäisesti nautittujen kollageenituotteiden tehosta on vasta hyvin vähän tutkimustietoa, ja vaikka kollageenia sisältäviä ihonhoitotuotteita on ollut myynnissä jo pitkään, nekin jakavat asiantuntijoiden mielipiteet.

Ihotautilääkärit selittävät Alluressa, miksi kollageenivoiteet ja -seerumit eivät välttämättä taistele ryppyjä ja velttoutta vastaan asiakkaiden toivomalla tavalla.

Mitä kollageeni oikein on?

Kollageeni on säiemäinen proteiini, jota löytyy luistamme, lihaksistamme, nivelistämme ja tietenkin ihosta. Kollageeni antaa kudoksille tukea ja lujuutta, mutta iän myötä kollageenin tuotanto hidastuu. Ihossa tämä alkaa näkyä veltostumisena ja juonteina.

Kosmetiikassa käytettävä kollageeni ei kuitenkaan ole samaa tavaraa, kuin se, mitä kehomme tuottaa, muistuttaa ihotautilääkäri Corey L. Hartman.

– Se on synteettinen versio, jota iho ei osaa helposti absorboida, sanoo ihotautilääkäri Mona Gohara lehdessä.

Yleisimmin ihonhoitotuotteissa esiintyvä kollageeni on johdettu kalasta, mutta nykyään markkinoilta löytyy myös vegaanisia tuotteita.

Onko kollageenista hyötyä ulkoisesti käytettynä?

Kollageenia sisältävät ihonhoitotuotteet auttavat tasoittamaan juonteita, sekä parantamaan ihon kimmoisuutta -ainakin teoriassa. Kosmeetiikan parissa työskentelevän kemistin, Ginger Kingin mukaan käytännössä kollageenituotteet lähinnä kosteuttavat ihoa.

Ihotautilääkäri Corey L.Hartmanin mukaan ongelma on, että kollageenimolekyylit ovat aivan liian suuria päästäkseen ihon syvempiin kerroksiin, jossa ne voisivat stimuloida kollageenin tuotantoa.

– Ulkoisesti käytetty kollageeni ei juurikaan paranna ihon rakennetta ja kimmoisuutta, hän toteaa.

Itse asiassa Alluren asiantuntijoiden mukaan mukaan mikään merkittävä tutkimus ei ole osoittanut, että kollageenin ulkoinen käyttö todella tehostaisi kollageenin tuotantoa, tai parantaisi ihon kiinteyttä.

Onko kollageenille olemassa tehokkaampia vaihtoehtoja?

Kollageenipeptidit ovat erinomainen vaihtoehto perinteisille kollageenituotteille. Kollageenipeptidit jäljittelevät kollageenin toimintaa, mutta koska ne ovat kooltaan paljon pienempiä, ne imeytyvät ihoon paremmin. Gohara neuvoo kuitenkin olemaan tarkkana kosmetiikkaostoksilla, sillä kollageeni- tai kollageenipeptidit menevät usein ainesosaluettelossa sekaisin.

Retinoidit ovat kaikkein paras vaihtoehto ihon kunnon parantamiseen, koska ne todella auttavat stimuloimaan kollageenin tuotantoa. Siinä missä tutkimustieto ulkoisesti käytetyn kollageenin hyödyistä on puutteellista, retinoideilla on tutkittua tehoa.

Lähde: Allure