OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tulehdusta vähentävät ihmeaineet mukaan ruokavalioon

Tulehdus ei sinällään ole paha asia, sillä se on immuunipuolustusjärjestelmän tapa reagoida elimistöä uhkaavaan infektioon. Nykyään moni kuitenkin kärsii niin sanotusta matala-asteisesta tulehduksesta. Vaikka hiljaista tulehdusta ei välttämättä huomaa, voi se ajan saatossa saada paljon vahinkoa aikaan elimistössä. Pitkäaikainen tulehdus on liitetty moniin sairauksiin, kuten diabetekseen ja syöpiin, joten on tärkeää hoitaa asia kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Muun muassa ilmansaasteet, stressi ja huono ruokavalio voivat lisätä tulehdusvälittäjäaineiden määrää kehossa. Hyvä uutinen on, että hiljaista tulehdusta voi hillitä elintavoilla se ajan saatossa paljon joka oireilee niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Esimerkiksi liikunta ja uni auttavat pysymään terveenä. Ruokavalio on yksi tärkeimmistä työkaluista matala-asteisen tulehduksen hoidossa. Paistettu ja prosessoitu ruoka kohottaa tulehdusarvoja, kun taas anti-inflammatorinen ruokavalio auttaa elimistöä pitämään tulehdusprosessin kurissa.

Joidenkin ruoka-aineiden on todistettu madaltavan tulehdusarvoja. Poosh listasi omat anti-inflammatoriset suosikkinsa.

Kurkuma

Tämä kultainen juuri sisältää kurkumiinia, joka on tehokas tulehdusten ehkäisijä. Kurkumaa voi mehustaa, tai sitä voi käyttää mausteena ruoanlaitossa. Myös kurkumalatte on suosittu tapa nauttia kurkumiinin terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Vihreä tee

Vihreä tee paitsi virkistää, se myös ehkäisee tulehduksia. Se on myös täynnä antioksidantteja, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan. Lisäksi vihreä tee sisältää epigallokatekiini-3-gallaattia (EGCG), jolla on tulehdusta hillitseviä vaikutuksia.

Lakritsijuuri

Herkullisen makuinen lakritsijuuri on loistava tapa lisätä anti-inflammatorisia aineksia ruokavalioon. Lakritsijuuren sisältämillä triterpeeneillä on voimakas antioksidanttinen vaikutus, jonka lisäksi se on täynnä solujen terveyttä edistäviä flavonoideja. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan lakritsijuuri muun muassa tukee vatsan ja suoliston toimintaa, avaa hengitysteitä ja auttaa lievittämään kipua.

Aloe vera

Aloe veraa voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Iholla se auttaa muun muassa rauhoittamaan auringonpolttamia. Sisäisesti nautittuna se rauhoittaa ruoansulatuskanavan tulehduksia, Poosh kirjoittaa.

Sinkki

Sinkki on suosittu ravintolisä immuunijärjestelmän tueksi, mutta se tekee paljon muutakin. Sinkki on tärkeää muun muassa hiusten, kynsien ja ihon hyvinvoinnin kannalta. Kosmetiikassa käytettynä se auttaa rauhoittamaan ihon pinnalla jylläävää tulehdusta. Se onkin hyödyllinen lääke tulehduksellisten iho-ongelmien, kuten aknen ja ruusufinnin hoidossa.

Hyvät rasvat

Pehmeät rasvat, joita saadaan esimerkiksi rasvaisia ​​kaloista, avokadosta, oliiviöljystä ja pähkinöistä, kuuluvat ehdottomasti terveelliseen ruokavalioon. Omega-3-rasvahapot tekevät elimistölle hyvää muun muassa vaimentamalla matala-asteista tulehdusta.

Marjat

Marjoissa on paljon kuituja ja vain kohtuullisesti luontaisia sokereita. Ne ovat myös täynnä tulehdusta torjuvia antioksidantteja. Parhaat hyödyt marjoista saa irti yhdistelemällä useita eri lajikkeita.

Lähde: Poosh, Puhti