OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Edistääkö rosmariini hiustenkasvua?

Rosmariinin sanotaan ehkäisevän hiustenlähtöä ja edistävän niiden kasvua, mutta onko väitteillä perää?

Muun muassa huono ruokavalio, stressi ja hormonit voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Homeopaattiset hiusten hyvinvointia tukevat tuotteet ovat erittäin suosittuja ja luonnollisia vaihtoehtoja hiusten hyvinvoinnin tukemiseen on monia. Kofeiinin ja piparmintun sanotaan voivan parantaa verenkiertoa, jolloin ravinteet kulkeutuvat tehokkaammin hiustuppiin. Luonnontuotteista kuitenkin yksi vaikuttaisi olevan ylitse muiden; rosmariiniöljy puhdistaa ja stimuloi päänahankaa, sekä auttaa tasapainoittamaan kuivaa ja hilseilevää päänahkaa.

– Rosmariiniöljy sopii hiuksille erinomaisesti. Sillä on tulehdusta estäviä ominaisuuksia ja koska se vilkastuttaa päänahan, se auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä, vahvistaa asiantuntija Stephanie Sey kertoi aiemmin Stylist-sivustolla.

Onko rosmariinin hyödyistä tieteellistä näyttöä?

Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että rosmariini toimii yhtä hyvin kuin minoksidiili, joka on vaikuttava aine Rogaine-brändin kuuluisissa hiustenlähtöä ehkäisevissä tuotteissa. Tutkimukseessa kuuden kuukauden käyttö osoitti, että sekä Rogaine että rosmariini tehostivat hiustenkasvua merkittävästi, rosmariini jopa hiukan enemmän. Vaikka erot olivat tilastollisesti liian pieniä, jotta rosmariinin paremmuudesta voitaisiin olla täysin varmoja, tutkijoiden mukaan rosmariini todella voi edistää hiustenkasvua pitkällä aikavälillä. Lisäksi rosmariinia käyttänyt testiryhmä koki vähemmän päänahan kutinaa ja rosmariini saattaakin olle hyvä vaihtoehto erityisesti herkälle ja allergiaiholle. Lapsille ja raskaana oleville rosmariiniölyn käyttöä ei kuitenkaan suositella.

Rosmariinilla on myös tutkitusti antibakteerisia ominaisuuksia. Koska bakteerit ja sieni-infektiot voivat heikentää päänahan kuntoa ja siten aiheuttaa hiustenlähtöä, on rosmariini hyvä apu ennaltaehkäisevään hoitoon.

Miten hyödyntää rosmariinia hiustenhoidossa?

Rosmariini on helppo ottaa mukaan hiustenhoitoon. Markkinoilta löytyy useita rosmariinia sisältäviä tuotteita, mutta hoitotuotteita on helppo valmistaa myös itse. Voit esimerkiksi lisätä kymmenen tippaa rosmariiniöljyä shampoopulloon. Toinen vaihtoehto on sekoittaa muutama pisara rosmariiniöljyä neutraalin kantaöljyyn, kuten kookos-, oliivi- tai manteliöljyyn ja hieroa seos sormin päänahkaan. Hieronta auttaa saamaan kaiken irti rosmariinin verisuonia laajentavista ominaisuuksista. Hieronnan jälkeen seoksen voi antaa vaikuttaa päässä yön yli.

Suosittu tapa käyttää rosmariinia on rosmariinvesi. Se on tuttu lääke eri kulttuureista ympäri maailmaa ja erityisen hyvä vaihtoehto heille, joiden ihoa eteeriset öljyt ärsyttävät. Ota pari vartta tuoretta rosmariinia ja lisää pieneen määrään vettä. Hauduta seosta rauhassa ja siivilöi lopuksi rosmariininvarret pois. Kun neste on jäähtynyt, kaada se suihkepulloon. Säilytä pulloa jääkaapissa ja suihkuta nestettä päivittäin päänahkaan ja erityisesti alueille, jossa hiustenlähtöä esiintyy.

Lähde: Stylist